Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПУЦА ПО СВИМ ШАВОВИМА У ХРВАТСКОЈ: Милановић и министар "реже" један на другог - није могло проћи без србофобије

03.11.2021. 14:30
Mario Banožić
Марио Баножић / Извор: Фото: Youtube/PrintScreen/Hrvatska радиотелевизија/Профимедиа/Илустрација

Сукоб наставља да се продубљује

Кулминирао је обрачун хрватског председника Зорана Милановића и министра одбране Марија Баножића.

УЖАС! Који монструм је могао ово да уради? Стрпали штене у канту, па утопили у поток - деца гледала (ФОТО)

УЖАС! Који монструм је могао ово да уради? Стрпали штене у канту, па утопили у поток - деца гледала (ФОТО)

ТУГА ДО НЕБА: У Загребу преминуло НОВОРОЂЕНЧЕ заражено корона вирусом

ТУГА ДО НЕБА: У Загребу преминуло НОВОРОЂЕНЧЕ заражено корона вирусом

"НЕ МОРАМ ДА БУДЕМ ПРЕМИЈЕР" Кривокапић оштро о захтеву Демократског фронта за новом владом

"НЕ МОРАМ ДА БУДЕМ ПРЕМИЈЕР" Кривокапић оштро о захтеву Демократског фронта за новом владом

Оно што је почело као расправа о пензионисању бригадира Елвиса Бурчула, донедавног заповедника Почасно-заштитне јединице, завршило је Милановићевим отвореним тражењем смене Баножића и Баножићевим тражењем опозива Милановића, којег је назвао психијатријским случајем.

Али док јавност из два бурна обраћања Милановића и Баножића заокупљају углавном позиви за опозив и смену и не баш ласкаве квалификације које су председник и министар изменили један о другоме, испод радара пролазе две озбиљне афере које су испливале из изјава двеју зараћених страна.

Први скандал везан је за министра Грлића Радмана

Прву је у својој изјави открио председник Милановић, а тиче се још једног крака његовог сукоба с Пленковићевом владом - избора амбасадора.

Милановић је пред ТВ камерама рекао како му је министар спољних послова Гордан Грлић Радман у УН-у за једног кандидата за амбасадора приговорио да је Србин.

Grlić Radman
Грлић Радман / Извор: Фото: Youtube/PrintScreen/Hrvatska радиотелевизија

- За једног човека ми је рекао да је Србин, и то у присуству Орсата Миљенића у Генералној скупштини УН-а, на шта сам му рекао да ћу га преселити у други ред. Иначе, тај човек уопште није Србин, што је потпуно небитно - рекао је Милановић.

Милановић није рекао ко је кандидат за којег му је Грлић Радман пребацио да је Србин, али, ако је истина то што је рекао, реч је о прилично озбиљном скандалу.

Милановић је рекао да је Грлић Радман рекао и за другог кандидата да је држао Титову слику у канцеларији.

Хрватски председник је казао да он Тита не препоручује, "али како њему узети то право кад је Туђман 10 година држао Титову бисту".

- То је врло ниско и показује да се на овакав начин понашају према људима као према чуњевима - додао је Милановић.

Да ли је министру у хрватској влади стварно критеријум за дипломатско место то да ли је неко Србин?

Наиме, сценарио у којем министар некога ко се налази у кругу кандидата за место амбасадора карактерише као Србина, да уопште сматра то икаквим фактором када је реч о дипломатском послу, велик је скандал сам по себи. У Хрватској, уосталом, Срби учествују у владајућој коалицији, у истој оној у којој је и Грлић Радман. Поврх свега, Милановић каже да кандидат којег је коментарисао министар уопште није Србин.

Премда је председник ово изјавио у подне, Грлић Радман се још није огласио демантијем оптужбе да је човека који је био у кругу избора за амбасадора окарактерисао Србином.

Друга афера отворила се у иступу министра одбране Марија Баножића

Он је, осим што је рекао да је време за опозив Милановића, рекао да је председник злоупотребљавао хеликоптер МОРХ-а, те војне бродове.

- Он ће сада држати слово о материјалном стању? Он ће сада држати слово, када је подизао хеликоптере и бродове и одлазио ко зна где. Стављао ознаке тајности само зато да се не зна где је он путовао. Причајући о штићеним особама... - рекао је Баножић.

Mario Banožić
Марио Баножић / Извор: Фото: Youtube/PrintScreen/Hrvatska радиотелевизија

Ново светло на старој афери о путу у Албанији

Ствар постаје још занимљивија јер је новинарка на Баножићевој прес конференцији споменула његову изјаву из лета 2020, када је на питање о Милановићевом путу у Албанију рекао да су средства ту да се користе. Баножић је тада накнадно приговарао како је његова изјава лоше интерпретирана у медијима, а сад је поновио исте замерке. Казао је да су средства ту да се користе, али не за приватна путовања.

- Средства се користе, зна се у које сврхе, да можете да се послужите средством ако је то у оквиру броја сати, вежби... Али баш да ћете ми отићи на приватно путовање, не - казао је.

Милановић је у Албанију ишао средином августа 2020. Како је тада објављено из његовог кабинета, што су потом пренели медији, Милановић је у Албанији боравио приватно, на лични позив премијера Едија Раме. Али, након што је због путовања пријављен Комесаријату за сукоб интереса, посета је из приватног одједном постала службена. Из кабинета председника, наиме, накнадно су објавили да је Милановић 12. и 13. августа у Албанији био званично, "у склопу вршења председничких дужности".

Трошкови путовања, потврдили су из Милановићевог кабинета, подмирени су из државног буџета. Милановић је у Албанију путовао војном јахтом Учка.

Edi Rama
Еди Рама / Извор: Профимедиа/илустрација

Од 19. јуна до 23. августа 2020. хеликоптер Министарства одбране је за Милановићеве потребе дизан 14 пута, али никада није објављено куда је све њиме путовао. Укупно је, дакле, за потребе председника на путовања хеликоптером и бродом (војним бродом је путовао и у Црну Гору) у два месеца само на гориво потрошено 330.000 куна (око 44.000 евра).

Баножић је у уторак директно Милановића оптужио да је путовао приватно и да је прикривао податке о својим путовањима како се не би знало куда је ишао.