Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХТЕЛИ ЉУДИ ДА КОРИСТЕ МОБИЛНИ ТЕЛЕФОН У ЗАТВОРУ: Познато који су "кавчани" претили да ће да запале Спуж

18.07.2021. 13:46
Пише:
Србија Danas/Vijesti.me
Zatvor
Затвор / Извор: Профимедиа/илустрација

Траже премештај због тога што су сазнали да на трећем спрату није у потпуности блокиран телекомуникациони сигнал

Никшићанин Радован Мујовић и Подгоричанин Марио Милошевић поручили су једном затворском чувару да ће притвореници сами наћи начин да реше питање ометача сигнала мобилних телефона, уколико то не учини управа спушког затвора.

Бока Которска нуди само најбоље: Хотел ДЕЛФИН БИЈЕЛА 4* од 309€ за 7 полупансиона

Бока Которска нуди само најбоље: Хотел ДЕЛФИН БИЈЕЛА 4* од 309€ за 7 полупансиона

У Хрватској више од 100 новозаражених: Жариште епидемије преместило се у Далмацију

У Хрватској више од 100 новозаражених: Жариште епидемије преместило се у Далмацију

ХРВАТСКА НА УДАРУ ПОПЛАВА? За четири регије на снази наранџасти аларм, очекују се обилне кише!

ХРВАТСКА НА УДАРУ ПОПЛАВА? За четири регије на снази наранџасти аларм, очекују се обилне кише!

Ти наводни чланови кавачког криминалног клана, тражили су премештај из притворских ћелија на приземљу, односно првом спрату у неку од соба на трећем спрату и претили побуном, уколико им се не изађе у сусрет.

У службеној белешци наводи се да су затворски полицајци дошли до сазнања да двојица притвореника траже премештај због тога што су сазнали да на трећем спрату није у потпуности блокиран телекомуникациони сигнал, односно да би тамо могли да користе мобилне телефоне.

Коришћење тих апарата иначе им је забрањено.

- Сходно подацима добијеним на основу оперативног рада службеника обезбеђења, дошли смо до сазнања да може доћи до угрожавања стања безбедности у затвору кроз паљење соба од стране притворених лица, припадника такозваног кавачког клана - наводи се у документу.

Из Управе за извршење кривичних санкција (УИКС) подигли су степен обезбеђења на виши ново, ванредно ангажујући већи број чувара "у случају потребе за интервенцијом, односно угрожавања стања безбедности".

- Ангажован је одређени број службеника обезбјеђења из других организационих јединица, који су у стању приправности, на основу плана дјеловања, а такође, обезбеђено је и возило ватрогасне службе из Даниловграда - пише у списима.

Из Истражног затвора јуче је незванично речено да екипа кавчана покушава да изнуди оно што им по прописима не припада, иако знају да је то неоствариво:

- Мере предострожности и даље су на снази, иако претпостављамо да неће доћи до инцидента - рекао је јуче извор из затвора.

Из УИКС-а су у четвртак званично одговорили да су на основу оперативних података били спремни за реаговање на непредвиђене безбедносне ризике.

- Надлежни у УИКС-у су сходно подацима добијеним на основу оперативног рада током дана имали појачане безбедносне активности, којим су биле обухваћене припреме надлежних у случају потребе за реакцијом у односу на непредвиђене безбедносне ризике, који би били усмерени у правцу нарушавања стања безбедности у организационој јединици УИКС-а - Истражни затвор Подогрица. Напомињемо да је реч о активностима које се реализују у односу на безбедносну процену, а све у циљу одржавања стања безбедности стабилним - објаснили су из Службе за односе с јавношчу УИКС-а.

Амбасада САД, у сарадњи са Министарством правде, људских и мањинских права недавно је подржала куповину система за ометање сигнала мобилних телефона у истражном затвору у Спужу.

Влада Црне Горе, саопштено је крајем априла, претходно је набавила и инсталирала дио опреме, а програм Амбасаде за владавину права је финансирао куповину софтвера и опреме која омогућава, са великом прецизношћу, ометање сигнала мобилних телефона.

- Ова сарадња је резултат потребе да се ријеше безбједносни изазови повезани са кријумчарењем мобилних телефона - речено је тада.

Абазовић: Не пристајемо на уцене криминалаца

Потпредседник Владе и координатор служби безбедности Дритан Абазовић саопштио је јуче да ће извршна власт пружити пуну подршку менаџменту Управе за извршење кривичних санкција - да очувају мир у тој установи.

Он је рекао да са државом нема шале и да ће то свима јасно ставити до знања, па и делу притвореника у Истражном затвору у Спужу.

- Нека не прете држави. Ни они, ни било ко други јер пред криминалом и криминалцима нећемо устукнути. Привилегован положај не могу и неће имати. Влада ће у потпуности подржати менаџмент УИКС-а у обрачуну против оних који су замислили да ће уценама и претњама некога уплашити и нешто добити - казао је Абазовић.

Рекао да је су директор УИКС-а Милан Томић и његови сарадници одлично реаговали након оператвних података да припадници једне организоване криминалне групе планирају побуну.