Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ИЛИ СЕ АСИМИЛУЈТЕ ИЛИ СЕ ИСЕЛИТЕ" Срби опет на удару хрватске владе - Пленковић крши уставни закон

27.04.2022. 09:41
Пише:
Србија Данас/Курир
Andrej Plenković
Андреј Пленковић / Извор: Профимедиа

Под изговором реформе образовања, укида се настава за српску децу која им је гарантована законима и међународним споразумима, оцењује за Курир Миодраг Линта

После агресивног и потпуно отвореног протеривања ћирилице, кад су ломљене ћириличне табле на јавним местима, Хрватска је прешла на перфидније методе које једнако ударају на српски језик и писмо.

Овог пута то се ради под окриљем реформе средњег стручног образовања, па је Министарство науке и образовања Хрватске одлучило да смањи бројне школске програме, чиме се заправо укида и настава на српском језику и употреба ћирилице.

ХРВАТСКА ПОЧЕЛА СА ЗАПЛЕНОМ РУСКЕ ИМОВИНЕ: Овај олигарх се нашао први на удару

ХРВАТСКА ПОЧЕЛА СА ЗАПЛЕНОМ РУСКЕ ИМОВИНЕ: Овај олигарх се нашао први на удару

ШОКАНТАН ОДГОВОР ПЛЕНКОВИЋА ПРЕДСЕДНИКУ ХРВАТСКЕ! "Нека их блокира када је фрајер" - бесан на Милановића због НАТО алијансе

ШОКАНТАН ОДГОВОР ПЛЕНКОВИЋА ПРЕДСЕДНИКУ ХРВАТСКЕ! "Нека их блокира када је фрајер" - бесан на Милановића због НАТО алијансе

ХРВАТСКА ПРОИЗВЕЛА БЕСПИЛОТНУ ЛЕТЕЛИЦУ: еРИС-ИИИ је већ у саставу граничне полиције

ХРВАТСКА ПРОИЗВЕЛА БЕСПИЛОТНУ ЛЕТЕЛИЦУ: еРИС-ИИИ је већ у саставу граничне полиције

Вуковар на удару

Баш као и у случајевима уништавања ћириличних натписа по улицама, на највећем удару нашао се Вуковар, на шта је упозорила посланица SDSS Драгана Јецков у Хрватском сабору. Она се обратила премијеру Андреју Пленковићу и министрима с питањем зашто се укидају поједини струковни програми.

- У једној вуковарској средњој школи укинута су одељења у којима се настава изводи на српском језику и ћириличном писму и то је одобрило министарство, а реч је о дефицитарним програмима. Читамо да ће доћи до значајних промена кад је у питању систем образовања, који ће сада бити прилагођен потребама тржишта рада. Ако то све знамо, реците ми који су разлози укидања појединих струковних занимања, као што су, на пример, конобари, посластичари, хотелијерско-туристички техничари, месари, које се догађа у појединим школама, ако говоримо управо о дефицитарним и преко потребним занимањима - питала је она.

Уместо одговора, министар науке и образовања Радован Фукс правдао је реформу, наводећи да је њен циљ да се повећа број ученика који уписују гимназије, јер велики део оних који заврше струковну школу не иде на тржиште рада, већ уписује факултет.

Посланица Јецков изразила је незадовољство таквим одговором и навела пример вуковарске средње школе "Марко Бабић", у којој су укинута тржишно потребна занимања за која се учи на српском.

- И то, замислите ироније, укидају се она одељења у којима се настава одвија по моделу А, на српском језику и ћириличном писму. Моја дужност је као заступнице, ако вас већ нису информисале ваше стручне службе, да вас ја на то упозорим - нагласила је она.

Антисрпска атмосфера

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта каже за Курир да је најновија одлука још један у низу антицивилизацијских напада на преостале Србе у Хрватској и њихов национални и културни идентитет.

- Према хрватским прописима, Срби у Вуковару имају право на наставу на српском језику и ћирилици и то право користи близу 800 ученика. Сада се под фирмом некакве реформе Срби терају на наставу по такозваном моделу Ц, односно искључиво на хрватском језику. У Вуковару је изразита антисрпска атмосфера. Треба стално подсећати да је градско веће 2015. године укинуло двојезичност у јавним институцијама и практично протерало ћирилицу из Вуковара, иако уставни закон о правима националних мањина, као и међународни споразуми гарантују сва та права. Они сад иду и корак даље, па укидају наставу на српском језику. Порука коју Хрватска тиме шаље Србима је јасна: или се асимилујте, или се иселите - упозорава Линта.

"Држава се оглушила о наше захтеве"

Заменик градоначелника Вуковара Срђан Колар каже за Курир да се Министарство науке и образовања оглушило о захтев SDSS којим је указано на потребу одржавања наставе на српском језику.

- Као и у претходном периоду, тако и сада, за ту наставу влада велико интересовање. Све ово се дешава под кринком наводно лоше економске ситуације, али кад су мањине у питању, то не сме бити начин. Нас треба да штити влада, која спроводи законе. Имамо око 1.000 ученика који средњу школу похађају по моделу А, а толико их је и у основним школама. Интересовање за мањинске школе је велико. Много је отворених питања у образовању на хрватском језику, пре свега због националне групе предмета, па историја није у складу са оним што знамо да јесте, не постоји српски језик... И пре годину дана пред локалне изборе био је жесток атак на наше образовање. Некоме је тада био потребан немиран Вуковар. Бојим се да и ово није наставак исте политике, коју нећемо подржати и борићемо се против ње. Поготово држава која је у ЕУ има обавезу да се понаша у складу са законом - поручује Колар.