Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСПАЛИЛИ ХИЦЕ У ГЛАВУ ДОК СЕ МОЛИО! Детаљи истраге против кавчана - исти рецепт сурових ликвидација

01.08.2021. 16:32
Пише:
Србија Данас/Дан
Kavčani
Кавчани / Извор: Фото: детецтиве-инфо. цом.уа/СД Ilustracija/Youtube Printscreen

Европол и Француска доставили су преписке између осумњичених преко апликације "Скај" који су, између осталог, слали фотографије тела убијених одбеглом припаднику групе.

Криминална група коју су наводно формирале вође "кавачког клана" Слободан Кашћелан и Радоје Звицер, мучиле су на свиреп начин жртве, након чега су их убијали, а тела уништавали, наведено је у списима предмета Специјалног државног тужилаштва против те криминалне групе.

Летња понуда која се не одбија! Грчка хотели: 7 полупансиона већ од 525€

Летња понуда која се не одбија! Грчка хотели: 7 полупансиона већ од 525€

"Марина Јочић дизала глас истине док је Кривокапић носио букете ружа" Мандић брутално о смени председнице УО НПЦГ

"Марина Јочић дизала глас истине док је Кривокапић носио букете ружа" Мандић брутално о смени председнице УО НПЦГ

ПОЗНАТ УЗРОК СМРТИ ДЕВОЈЧИЦЕ (4) КОЈА ЈЕ НАЂЕНА МРТВА У КОЛИМА: Стравични детаљи обдукционог налаза из Бањалуке

ПОЗНАТ УЗРОК СМРТИ ДЕВОЈЧИЦЕ (4) КОЈА ЈЕ НАЂЕНА МРТВА У КОЛИМА: Стравични детаљи обдукционог налаза из Бањалуке

Истражитељи су, како је наведено у документима, прибавили доказе о бруталном убиству једног припадника "шкаљарског клана", а који се званично води као нестао. Осим тога, на основу прибављених доказа сумња се да та мафијашка организација стоји и иза убуства Д. Х., који се такође води као нестао. Безбедносне службе и СДТ (Специјално државно тужилаштво) дошли су и до чињеница које указују на чврсту сумњу да је тај клан планирао да почини једно убиство и на сахрани Алана Кожара, покојног вође "барског клана" који је сарађивао са "шкаљарцима", као и да ликвидирају једну особу која се налази у спушком затвору.

Једну од жртава, како је наведено у списима, отели су и мучили како би им одао тајне "шкаљараца", за које је наводно радио и како би им рекао ко им издаје наређења. Када су му наредног дана саопштили да ће да га убију, он им је тражио да му дозволе да се помоли. Док се молио, они су наставили да га муче и убили га испаливши му хице у главу. Осим тога, према наводима из списа предмета, они су једном од вођа, након "обављеног посла" морали да шаљу фотографије искасапљених тела жртава.

Шеф и телохранитељи у притвору, саучесници побегли

После хапшења у том предмету у протвору су завршили Кашћелан и његови телохранитељи Вучковић и Кажић. Остали осумњичени успели су да побегну. Неки од њих су априлу ухапшени по налогу СДТ-а, али су након саслушања пред судијом за истрагу Вишег суда у Подгорици сви пуштени да се бране са слободе. СДТ се жалио на ту одлуку, а веће Вишег суда је прихватило ту жалбу. Ипак, када је полиција требало по новом решењу да хапси осумњичене, сви осим наводног вође "кавчана" и телохранитеља већ су били побјегли из државе.

Slobodan Kašćelan
Слободан Кашћелан / Извор: Фото: ТВ Прва/Принтсцреен

СДТ је недавно од Врховног суда тражио да се тројици ухапшених продужи притвор још три месеца, што су судије прихватиле. Кашћелан, Вучковић и Кажић сумњиче се за кривична дјела стварање криминалне организације и тешко убиство. Притвор им је одређен, а сада и продужен због опасности од бекства, уништавања доказа и због тежине дела која им се стављају на терет.

Осумњиченима, како су судије Врховног суда оцениле, на терет се стављају дела због којих им прети висока казна затвора, која би их могла навести на бекство. Осим тога, већина њихових сарадника, остали чланови криминалне групе су на слободи па би им могли пружити помоћ у бекству. Такође, опис тешких дела која им се стављају на терет такође су основ да им се продужи притвор.

Доказе о почињеној и планираним ликвидацијама истражитељи су добили од страних безбедносних служби. Наиме, достављен је извештај Европола о пресретању комуникација остварених путем апликације "Skaj ECC" за мобилне телефоне, а случај је подигнут на већи ниво достављањем података од стране правосудних органа Републике Француске, који су поступили по замолници за Међународну правну помоћ Специјалног државног тужилаштва Црне Горе. Тако, на основу списа достављених од правосудних органа Француске утврђено је да је вршен тајни надзор и претрес сервера апликације "Скај", која је криптована и заштићена и коју је користило више лица са територије Црне Горе, а и из других држава. Достављени докази показују да су сви окривљени из овог предмета били корисници поменуте апликације, користећи се шифрама које су несумњиво идентификоване, и да су међусобно комуницирали путем међусобне преписке - порука, гласовних порука, размене фотографија и другог материјала, те да таква комуникација упућује на основану сумњу о деловању криминалне организације.

Radoje Zvicer
Радоје Звицер / Извор: Фото: detective-info.com.ua

- Да је то тако види се отуда што су окривљени формирали две затворене групе корисника унутар "Скај" апликације и што из међусобних комуникација унутар тих група произилази да је мимо лишења живота оштећеног (који се води као нестао) било планирано да се лише живота и друга лица. Наиме, из комуникације од 30.7.2020. године види се план и договор за ликвидацију једног лица за време сахране А. К. у Б., припадника супротстављене криминалне организације, који је лишен живота на подручју Грчке и за ликвидацију Д. Х., који је у међувремену нестао и за кога постоји вероватноћа да је лишен живота. Такође, комуникација између окривљених указује да је постојао план и договор да се одређено лице лиши живота за време његовог боравка у Заводу за извршење кривичних санкција. У прилог закључку о постојању плана за извршење више кривичних дела убистава и тешког убиства иде и чињеница да је један од окривљених, који је за сада у бекству, преко свог мобилног телефона добијао фотографије лица лишених живота, чија су тијела била искасапљена, од стране, за сада неидентификованог, припадника криминалне организације - наведено је у списма предмета.

Поделили улоге за свирепо убиство

Француски истражни органи, пратећи комуникацију осумњичених утврдили су да су осумњичени отели и мучили "шкаљарца", који се води као нестао, и на крају су га на свиреп и подмукао начин лишили живота. За ту ликвидацију сумњиче се Живковић, Драгићевић, Кажић и Кнежевић. Они су организовали осматрање куће и праћење тог мушкарца. Живковић се сумњичи да је обезбедио најмање два пиштоља за убиство, док су Кажић и Драгићевић уз употребу електронских и оптичких уређаја осматрали кућу у којој је боравио оштећени, прилазне путеве ка кући и кретање. Они су осталим "колегама" јављали кретање мете и када ће наићи на место где су му направили сачекушу. Кнежевић је наводно, непосредним извршиоцима дела јавио када је "шкаљарац" кренуо у њиховом правцу. Окривљени Звицер се сумњичи да је одредио место где ће убиство бити извршено, прикупљао податке о кретању оштећеног, обезбеђивао електронска средства за осматрање оштећеног и давао савете и упутства на који начин треба уклонити трагове о извршеном кривичном делу. Вујотић се сумњичи да је давао савете и упутства о проналажењу најбоље локације где ће се оштећени пресрести, о превозним средствима које треба користити приликом извршења кривичног дела и о томе како жртву треба мучити да би се од њега прибавиле информације о деловању супротстављеног криминалног клана а потом га и убити. Кнежевић и Прелевић су наводно пратили кретање службеника Управе полиције ради несметаног проласка непосредних извршилаца кривичног дела и о томе обавештавали организаторе и припаднике криминалне организације.

Специјално државно тужилаштво 23. априла донело је наредбу о спровођењу истраге против те криминалне групе. Поменутим документом окривљеном Кашћелану се ставља на терет да је заједно са, за сада неидентификованим, лицем организовао криминалну организацију, чији циљ је био вршење кривичних дела против живота и тела на штету припадника супротстављене криминалне организације, односно кривичних дела убиство и тешко убиство. Наредбом су обухваћени и: Милош Радоњић, Владимир Вучковић, Дарко Прелевић, Крсто Марош, Зоран Кажић, Радоје Звицер, Радоје Живковић, Милан Вујотић, Драган Кнежевић, Срђа Јуришевић, Здравко Перуновић, Милан Кнежевић и Александар Драгићевић, којима се ставља на терет да су били припадници криминалне организације, са различитим, јасно дефинисаним улогама.

У групи слали детаље о злостављању и убиству "шкаљарца"

- Основана сумња о постојању конкретне криминалне организације са унутрашњом структором и дисциплином њених чланова утврђује се и отуда што су, према подацима добијеним путем међународне правне помоћи, постојале две групе комуникације и то тако што су у једној затвореној групи комуницирала лица која су планирала извршења кривичних дела, док су у другој затвореној групи била лица која су реализовала кривична дела, те да је на тај начин остварен и план посматрања, праћења, киднаповања, мучења и ликвидације оштећеног, а након тога и уклањања трагова, односно посмртних остатака оштећеног. Докази које су доставили Европол и правосудни органи Републике Француске, који се односе на међусобну комуникацију окривљених у овој кривично правној ствари, путем размене порука, гласовних порука и размене фотографија, упућују на основану сумњу да је оштећени лишен живота - наведено је у списима предмета.

Marko Miljković
Марко Миљковић / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

Пише и да се из комуникације окривљених виде радње које су предузимали ради праћења, киднаповања оштећеног, његовог мучења и транспорта "на сигурну локацију" и његовог испитивања о активностима супротстављене криминалне организације, што је документовано фотографијама које су окривљени међусобно размењивали.

- Основана сумња да је окривљени Н. С. лишен живота посебно се утврђује из комуникације када окривљени С. К. у једној поруци наводи да је оштећени тражио да се помоли и да је у току молитве лишен живота, те из накнадних порука између припадника криминалне организације чији садржај указује на то да су посмртни остаци оштећеног уништени - наводе из тужилаштва.

Убиство "шкаљарца" организовано је тако што је Кажић јавио када је он изашао из куће, док је Драгићевић непосредним извршиоцима кривичних дела пријавио којим путем је кренуо. По доласку на једну локацију, Вучковић, Јуришевић и Радоњић наводно су пресрели тог мушкарца и задали му ударац шипком у главу. Тада су га везали канопом и задали му више удараца по глави и телу, након чега су га сместили у возило "BMW" и кренули према Његушима. Мучили су оштећеног да би од њега сазнали за планове супротстављене криминалне организације и да би приступили криптованом мобилном телефону који је имао са собом. По налогу Кашћелана, вратили су се на једно место и покупили још двојицу саучесника. У вечерњим сатима, како тврде из тужилаштва, мучили су "шкаљарца" како би од њега дознали за кога ради и где су штекови и оружје припадника његове криминалне организације. Наредне ноћи су му саопштили да ће га убити, те му дозволили да се помоли и у тренутку док се молио, испалили су више пројектила из ватреног оружја лишивши га живота. После убиства уклонили су трагове извршеног кривичног дела и посмртне остатке оштећеног однели у рејон Националног парка "Ловћен" где се налази кућа једног окривљеног, који им је унапред обећао да ће помоћи у уклањању трагова извршеног кривичног дела, а где су покопани посмртни остаци оштећеног.