Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ИСПОВЕСТ МЛАДЕ ЛЕКАРКЕ ИЗ РИЈЕКЕ: На послу сам шест пута доживела орално силовање

30.01.2017. 10:44
Devojka plače
Девојка плаче / Извор: Профимедиа/илустрација

Један силоватељ остао без професуре и места начелника, судски процес у току

Ријечки хирург кога је крајем прошле године за сексуално узнемиравање пријавила студенткиња Медицинског факултета, прошле недеље је одлуком управе КБЦ, остао без позиције начелника једног болничког одсека, а пре тога и без наставничке позиције на факултету.

Истог хирурга је 2014. године за сексуално узнемиравање пријавила и медицинска сестра, а то је резултирало опоменом пред отказ која, међутим, није утицала на његов напредак на послу. Како за сада ствари стоје, он би могао да остане без радног места.

Хорор у Британији: Мајка са партнером планирала силовање своје ћеркице!

Постоји и трећа пријава поднесена директно Државном одвјетништву Републике Хрватске, а осим споменутог лекара за сексуално узнемиравање пријављен је и његов старији колега, такође хирург. Њих је пријавила млада лекарка која тренутно живи у Ирској, а испричала је све о свом случају. Њен идентитет као и идентитет починитеља познати су само редакцији.

Senka
Сенка / Извор: Профимедиа

– Била сам одличан ученик и студент. Према критеријумима бодовања добила сам специјализацију из опште хирургије. Видевши резултате примила сам позив из управе КБЦ-а Ријека и речено ми је да се јавим на разговор. Очекивала сам речи добродошлице и упутства, али уместо тога, правница је извадила папир и ставила га на сто. Рекла је да потпишем документ који је објашњавао да се ја одричем специјализације у корист следећег кандидата на листи, због мог личног мишљења да та специјализација није примерена за мене. Наравно да то нисам потписала, изашла сам напоље сузних очију, а она ми је запретила да ћу добити отказ, ако сама не одем, те да ће ми после бити тешко да се запослим – каже млада лекарка.

Како је навела, била је приморана да прихвати посао на коме су је вређали, омаловажавали, искључивали из разговора, потцењивали, мењали упутства за рад, постављали рокове које је немогуће испунити, заказивали јој више операција истовремено. Збијанли су, како је рекла, увредљиве шале на њен рачун, са сексуалним алузијама, али најгоре је тек уследило.

МОНСТРУОЗНО: Цео свет је видео ГРУПНО СИЛОВАЊЕ које су преносили УЖИВО на нету! (ВИДЕО)

– Врхунац је био када су се закључала врата, а он је кренуо према ормару по боцу вискија. То је био један од двојице хирурга који су ме силовали. Не могу више да ћутим, морам да кажем, то мора да изађе из мене. Предуго сам то задржавала у себи и потискивала. До те мере да је то избијало као вишесатно неутешно плакање, враћало се у ноћним морама, довело до размишљања о суициду или бегу у нестварни свет у коме сам заштићена – каже несрећна девојка.

silovana devojka
силована девојка / Извор: Профимедиа/илустрација

Двојица хирурга који су је злостављали важе за врхунске стручњаке.

– Један од њих ме је силовао непун минут 2009. године, а други је покушао неколико недеља касније. У том покушају након дужег одупирања избегла сам присиљени сексуални контакт. Од другог хирурга доживела сам орално силовање шест пута, те један покушај, све у периоду од 2011. до 2016. године. Није посустајао док не би добио шта је тражио, осим у једном наврату када ме је на крају пустио. Дакле, силовање се догодило седам пута, плус два покушаја. Говорим о раздобљу од седам годуина. Све остало, психичко злостављање догађало се свакодневно – каже она.

СТУДЕНТКИЊА ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА: Неонацисти су претили ножем и силовањем! (ВИДЕО)

Године 2009. обратила се оцу, а исте вечери шефици одељења.

- Отац је рекао да га не пријављујем, јер ћу само имати компликације, али сам ипак одлучила. Тадашња шефица ми је рекла да га пријавим ако желим, јер му ово није први пут, али да има дебеле везе због чега се увек извлачио. Прошле године сам га пријавила, јавила сам се директору болнице. Све сам испричала, у пратњи је била моја мајка. Кроз неколико дана сам дала отказ с објашњењем да га дајем због “дугогодишњег мобинга у врло тешком облику" који се спроводи од почетка мог рада на Клиници за хирургију, сексуалног злостављања и недавно присилног сексуалног односа - додала је.

После тога су је правници КБЦ-а Ријека позвали на саслушање.

Zlostavljana žena
Злостављана жена / Извор: Профимедиа/илустрација

- Али осим записника, није било друге реакције с њихове стране. Кроз две недеље добила сам одговор да су спремни да прекину радни однос. Прошле године сам поднела пријаву Државном суду. Причала сам о томе пријатељима, а детаље нећу наводити због судског процеса. Сви су ме подржавали. Чекала сам оволико дуго јер сам након пријаве очекивала да ће шеф хирургије нешто предузети. Али како се то није догодило, јавила сам се директору болнице. Тада сам опет чекала да неко нешто предузме, али ни то се није догодило. Било ме је страх и плашила сам се да се супротставим њима, плашила сам се за свој посао, каријеру, кућу у којој живи тата – додаје.

УСКОРО НА СЛОБОДИ: Помилован бивши израелски председник оптужен за силовање!

На крају је отишла на дан дежурства само се јавивши надређеном.

– Опет је викао на мене преко телефона, да не могу да се јавим у последњем тренутку, да не може да организује службу. Било је то само три дана након последњег силовања. Једноставно више нисам могла да издржим, плакала сам, било ми је лоше, повлачила сам се у себе, нисам имала енергије и нисам знала коме да се обратим. Чекала сам да ми се вереник врати из Ирске. Кад сам му рекла, одмах је узео годишњи одмор и вратио се у Ријеку, а ја никада више нисам крочила у ту болницу – присећа се она.

Тренутно је на боловању, али жели да се врати медицини. С каријером ће наставити у Ирској, не у ријечком КБЦ-у.

– То је мој животни позив, надам се да ћу ускоро бити спремна да се вратим на посао. У Ирској сам нашла мир, топлину и помоћ. Свакодневно радим на санацији свог здравља. Лечим се код више психијатара и различитих терапеута, а такође ми подршку даје особље из Службе подршке код силовања и сексуалног злостављања – изјавила је ова млада докторка.