Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"СТРАШНО ЈЕ КАД ВАМ СИН КАЖЕ - МИСЛИО САМ ДА ЋЕ МЕ УБИТИ": Потресна исповест родитеља претучених дечака из Вуковара

12.01.2024. 22:08
Пише:
Србија Данас
Vukovar, Hrvatska
Вуковар, Хрватска / Извор: Профимедиа

Родитељи претучених дечака желе правду у своје руке

Родитељи од институција траже да схвате озбиљност проблема те да се пооштре казне, али и да заштите њих и њихову децу од хулиганизма и припадника BBB-a. Зато ће сутра изаћи на улице, а верују да ће им се придружити други Вуковарци у великом броју.

"МОГУЋЕ, АЛИ ВРЛО КОМПЛИКОВАНО" Милановић проговорио о увођењу обавезног војног рока: Одлука није једноставнаZoran Milanović

"МОГУЋЕ, АЛИ ВРЛО КОМПЛИКОВАНО" Милановић проговорио о увођењу обавезног војног рока: Одлука није једноставна

ГЕЈ АФЕРА ТРЕСЕ ХРВАТСКУ: Обнажене фотографије министра привреде, огласио се Зоран Милановићzoran milanović

ГЕЈ АФЕРА ТРЕСЕ ХРВАТСКУ: Обнажене фотографије министра привреде, огласио се Зоран Милановић

ДОДИК ОДБРУСИО ШМИТУ: "Уколико наметнете закон ОЧЕКУЈТЕ НАШУ РЕАКЦИЈУ" (ВИДЕО)Dodik

ДОДИК ОДБРУСИО ШМИТУ: "Уколико наметнете закон ОЧЕКУЈТЕ НАШУ РЕАКЦИЈУ" (ВИДЕО)

Дан уочи великог протеста у Вуковару за РТЛ су проговорили родитељи малолетника које је претукла група Бед Блу Бојса (BBB). Део њих је разочаран реакцијом институција, али у једном су сложни - срамота је да су њихова деца постала жртве у свом граду, а психичке последице свима ће остати као подсетник дуже него оне физичке.

- Син је сада добро, колико може бити након батина, фрактура, падања у несвест. Он покушава да испроцесуира шта се догодило, зашто се то догодило. Покушај бацања у реку Вуку га је највише потресао, а и нас родитеље. Престрашно је кад вам дете каже 'мислио сам да ће ме убити - говори отац једног од најтеже повређених младића који је претучен прошлог викенда.

Он, као и мајка другог повређеног малолетника, сматра да је окидач била екавица, иако верује да је повод цело време у друштву, односно да је за напад крив и наратив који се користи у граду.

hapšenje
хапшење / Извор: Фото: Printscreen/HRT

- Цело време се покушава затровати друштво да постоје неке разлике које се не могу премостити. Али, ми смо доказ да у овом граду живе добри људи, да не гледају нити начин изражавања, ни политичко опредељење, ни веру. Деца су нам страдала због наратива који овај град и цела држава подржава - говори огорчени отац.

Окидач је екавица и то је једина истина - сматра мајка једног малолетника. Иако физички није теже повређен, психичке последице напада изашле су на површину тек неколико дана касније. Истиче да дечаци нису познавали нападаче те да су били и бројчано и физички надјачани те кобне вечери.

Од институција траже да схвате озбиљност проблема те да се построже казне. Али и да заштите њих и њихову децу од хулиганизма и припадника BBB-a.

- Нису се могли ни бранити. А град и институције су оклевале с реакцијом јер се у овом граду научило - мало су се потукли Срби и Хрвати, ко више на то реагује. Али овог пута се догодило нешто друго, нападнута су деца која живе заједно. Чула се екавица и дошло је до чега је дошло - говори огорчена мајка.

Због свега ће сутра изаћи на вуковарске улице како би показали да се противе насиљу и, како кажу, хулиганизму. Подршка им стиже са свих страна, а верују да ће им се у великом броју придружити и остали Вуковарци. У њиховим је очима овај случај подбачај целог система, али надају се да се цела прича неће заташкати.

Ипак надају се да ће се након овог случаја нешто променити због чега и излазе на улице и поручују - у Вуковару се сви држе заједно.

Сутра ће сви заједно гласно и јасно рећи стоп насиљу, а политичарима поручују да их не желе на протесту.

- Ја не желим да видим ни једног политичара и не желим да се прича о политици - поручује огорчени отац.

Јер само желе Вуковар какав је био. Леп град с добрим људима који имају леп суживот. Изгредника увек има, али увјеравају, то није ствар Вуковара, него људи који су опседнути именом града и ониме што је прошао.

hapšenje
хапшење / Извор: Фото: Printscreen/HRT

Четворица нападача на њихову децу и помагач ухапшени су те им је одређен истражни затвор. Неки од њих бране се ћутањем, а неки негирају да су у нападу учествовали и оспоравају све за што се терете. Родитељи, с друге стране, тврде да знају све нападаче и да су их нападнута деца препознала.

За шестим осумњиченим још се трага, а незванично се сазнаје да је међу њима и особа за којом је расписана потерница у Грчкој.

Државно их тужилаштво терети за још теже квалификације дела него полиција у кривичним пријавама.

- Више кривичних дела телесних повреда и више квиричних дела покушаја телесних повреда што су теже квалификације, нашу аргументацију – значи основану сумњу - потврдио је и истражни судија - поручио је портпарол Општинског државног тужилаштва Вуковар Давор Шимунић.

Србија Данас/Телеграф