Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСПОВЕСТ СРПКИЊЕ КОЈОЈ СУ МУСЛИМАНИ СИЛОВАЛИ ЋЕРКУ: Дозивала ме је "МАМА, МАМА", а онда су је убили (ВИДЕО)

21.03.2017. 19:47
Пише:
Србија Данас
Mirjana Dragičević
Мирјана Драгичевић / Извор: Youtube Printscreen

Мирјана Драгичевић је имала само 9 година.

Давне 1992. године, 28. децембра, муслиманска ратна јединица Армије БиХ упала је рано ујутру у село Доња Биоча. Једна од првих жртава муџахедина је деветогодишња Мирјана Драгичевић, коју су претходно на очи мајке Раде бесомучно силовали.

- Ја сам се овде родила, живела, удала се одавде, вратила се '84. године код родитеља са двоје малолетне деце и овде сам живела до рата. Фино сам живела са родитељима, ту сам радила, имала сам кућу, фино је било... - започиње своју мучну исповест Рада Драгичевић, мајка свирепо мучене, па убијене девојчице.

Rada Dragičević
Рада Драгичевић / Извор: Youtube Printscreen

Тога давног 27. децембра 1992. легли су да спавају. Рано изјутра, око 6 сати, зачули су се пуцњи.

- Мајка ме је пробудила и рекла ми је да устанем да видим шта је. Била је и тетка са нама. Устала сам, погледала кроз прозор, пуцало се, ја сам мислила да су то наши. Међутим, нису. Муслимани су провалили линију и ушли у село.

ЗЛОЧИН НАД СРБИМА КОЈИ СЕ НЕ ПРАШТА: Клали су и убијали на спавању, нису штедели чак ни децу (ВИДЕО)

Покушали су да побегну. Мајка и тетка су покушале да изађу, а Рада је остала да обуче децу. Кренула је са ћерком ка излазу, а син је остао у суседној соби. Међутим, нису успеле. Чули су се пуцњи, муслимани су већ били ту, тројица су стајала на вратима.

За овај злочин нико није одговарао

Центар за Јавну Безбедност Источно Сарајево је 2005. године подигао оптужницу и доставио доказе Тужилаштву БиХ о злочину над Мирјаном Драгичевић, који су починили припадници 2. батаљона Седме муслиманске бригаде Армије БиХ.

МУП Републике Српске указује на трагичну чињеницу да ниједан злочин који су починили муслиманске ратне јединце Армије БиХ није процесуиран, јер када се оптужница против њих подигне, власти у Сарајеву их депортују у земље Азије или Африке. Г-дин Симо Тушевљак из ЦЈБ Источног Сарајева каже да се за ово кривично дело ратног злочина терете укупно 11 особа, од чега 8 особа по командној одговорности, а 3 особе као непосредни извршиоци.

Мирјана Симанић из Регионалне координације Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сарајевско-романијске регије, наводи да Тужилаштво БиХ намерно врши опструкцију везано за ратне злочине над Србима у Босни и Херцеговини.

- Моја мама и тетка су зајаукале. Онда су ушла њих тројица, мене гурнули, ћерку ми узели за руку и одвели у другу просторију, у кухињу. Одгурали нас. Мама је врискала и викала: „Радо, чувај децу!“ Ја нисам могла ништа. Двојица тамнопутих, муџахедина, имали су повез око чела, један је белац био са њима. Син је био у другој соби, и подвукао се под кревет.

Чули су се пуцњи, гранате су падале. Чула се галама, аутомобили, то су муџахедини долазили. Не зна шта су говорили, на неком неразумљивом, за њу, језику урлали су и викали.

- Моја ћерка је била у црвеној тренерци, ја сам је обукла. Њу када су ухватили и одвојили од мене, она је вриштала, плакала... Када су почели да је скидају исто је јаукала, вриштала је, плакала... Ја јој нисам могла помоћи... Звала ме „Мама, мама“, али ја јој нисам могла помоћи, они су ме држали – прича Рада, а у гласу јој одзвања превелика бол.

Са сузама у очима присећа се тог кобног дана са којим ће живети до краја свог живота. Мада, она више и не живи, она се само сећа...

- Тај први када је силовао, била је свесна, али касније се није чула, вероватно се изгубила кад су ова двојица... Касније се ништа није чуло, нити је плакала, нити ме звала, ништа... Само је онако лежала на поду. Када се то завршило онда су пуцали у њу, па у мене - прича несрећна жена загледана у тај давни 28. децембар који јој се изнова одвија пред очима. Спушта главу и овлаш брише сузе.

Тада јој је рањена мајка која је преживела, али тетки спаса није било, убили су је. Тешко рањена у стомак и ноге била је и Рада која је једва избегла смрт.

Rada Dragičević
Рада Драгичевић / Извор: Youtube Printscreen

МАСАКР КОЈИ ЈОШ КРВАРИ: Муслимани су пре 23 године на БОЖИЋ побили 49 Срба (ВИДЕО)

Истог дана, у контранападу војска Републике Српске је муслимане потукла назад, а Ради су пружили прву помоћ, прво у Илијашу, па у ратној болници у Блажају, затим у Корану, а онда је пребачена хеликоптером за Београд где се лечила скоро пола године.

Њеној души мира нема

Њене ране су зацелиле, али бол за Мирјаном, њеном девојчицом нико није могао да одагна. Вратила се у родитељску кућу, али то више није био дом, то је било легло зла, туге, очаја... Ту је сваког дана проживљавала 28. децембар. Зато јој је било лако да након Дејтона да напусти то место.

- Тада сам лично закључала кућу. Нисам долазила овде, можда раније једном и сада. Никада се више нећу вратити овде. Тешко ми је када видим то место. Ту се не бих никад вратила да живим, ту где су ми то урадили детету.

Mirjana Dragičević
Мирјана Драгичевић / Извор: Youtube Printscreen

Радина душа не налази смирај. Одлази на омалени гроб, на крст оставља чоколаду и бомбоне, упали свећи, загрли хладан мермерни крст и тражи спас.

- Када дођем на ћеркин гроб, ја се растеретим, буде ми лакше у плућима, исплачем се и осећам да сам са њом. Кад дођем на гроб ја јој причам... Тешко је... Тешко је кад долазим јер опет је оставим саму ту. И кад дођем, шта видим? Ево шта видим: Ништа – показујући на крст.

Рада Драгичевић није имала имала снаге ником да прича о ужасу који је преживела и који живи и дан данас. Проговорила је тек 13 година касније.