Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРВИ ИНТЕРВЈУ СВЕТОЗАРА МАРОВИЋА ПОСЛЕ ХАПШЕЊА: Без длаке на језику о криминалу и издаји Мила Ђукановића!

26.08.2020. 00:00
Пише:
Србија Данас/Политика
Svetozar Marković
Светозар Марковић / Извор: Фото: ИнстаграмПринстцреен/дкатлас

Бивши председник Државне заједнице Србије и Црне Горе Светозар Маровић у интервјуу за Политику открива детаље свог пада и одстрела од стране "блиског пријатеља Мила Ђукановића".

Били сте деценијама крупан залогај за своје политичке противнике, након робовања шта је остало од вас?

Све што је остало од мене је ово мало глупаве искрености за коју сма мислио да ће ћутањем умирити. Али свих ових пет година и ранијих пет о мени и мојој породици је могао да говори било ко. За "моје" сам постао "велика риба" на столу бриселске успешности Црне Горе, а за оне друге кључни доказ "криминалне природе" ДПС-а, партије у чијем сам стварању учествовао и упознао многе добре људе. Сви су могли бити задовољни: "имамо кривца", једни у корист власти, други као аргумент против ње.

Не разумем, је ли био то политички процес и како је неко приметио, стварање црногорског Сандера?

РАСКРИНКАНА МИЛОВА КРИМИНАЛНА ТАКТИКА: Сада сигурно губи изборе, фантомски бирачи више неће моћи да гласају

РАСКРИНКАНА МИЛОВА КРИМИНАЛНА ТАКТИКА: Сада сигурно губи изборе, фантомски бирачи више неће моћи да гласају

ПЛАЋЕНИЦИ ИЗ КОЛУМБИЈЕ ВРЕБАЛИ МЕТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ! Пола милиона евра за ликвидацију члана клана, ево ко је био на НИШАНУ

ПЛАЋЕНИЦИ ИЗ КОЛУМБИЈЕ ВРЕБАЛИ МЕТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ! Пола милиона евра за ликвидацију члана клана, ево ко је био на НИШАНУ

ЗАКЛЕЛИ СЕ - ЖИВОТИМА ЦРКВУ БРАНЕ! Хиљаде верника на улицама: И вечерас литије у градовима Црне Горе (ВИДЕО)

ЗАКЛЕЛИ СЕ - ЖИВОТИМА ЦРКВУ БРАНЕ! Хиљаде верника на улицама: И вечерас литије у градовима Црне Горе (ВИДЕО)

- Црна Гора мора имати свој Санадера. То је порука која ми је, док сам одлазио са лисицама ка својој самици, у којој сам провео пет месеци уплашен за своје и себе, празан и напуштен, једино са молитвом пријатеља, отворила очи и вратила у реалност. Много сам захвалан човеку који ми као високи државни чиновник саопштио тужбе. Да, разумео сам, прво ако Црна Гора мора имати свог Санадера онда сам ја крив не само зато што сам више или мање грешан као сви људи, нарочито они са дугим временом у власти, него и зато што Црна Гора мора имати кривца - рекао је Маровић у интервјуу за Политику.

- Друго, да је ова више политичка порука јасно указивала да је немогуће да о таквој одлуци не зна власт, посебно мој тадашњи пријатељ Мило и треће, имајући у виду да су те "велике рибе", не баш бројне у Црној Гори, скоро сам био уверен да је требало само изабрати између мене и Мила и да у таквом односу нисам имао никакве изгледе да то не будем ја, што значи да је било ко крив. Тако сам тада мислио - наводи Маровић.

Извините, али ја разумем да је то једно од правила политичких процеса у ком учествују сви који су могли послужити за обрачун са противником?

- Суштина политичких процеса је у томе што се прво одреди кривац од стране најважније власти, друго што се "поверљивим информацијам" из "истраге" покреће медијска компромитација поменуте личности, треће што се "проналазе сведоци сарадници" који морају да сведоче против "окривљеног" да сами не би угрозили своју слободу и породицу и четврто, формалноправна финализација кроз притвор и лисице којим невини постаје дефинитивни кривац за сву већинску јавност - говори Светозар.

- Све се то десило у мом случају. Све је формално баш тако. Иако немојте да мислите да сам ја неко наиван толико да не знам да сам дентовски знао и са најбољим намерама често да будем на стази за пакао - додаје он.

Јесте ли у том процесу били једини?

- Ето имамо пример доброг човека Рајка Куљачу који је искрено признао, о чему постоје записи, да је морао да сведочи против мене да би спасио своје. "Мораш га оптужити", казали су му и хвала му на искрености. На жалос отишао је сувише рано. Све за тренутак као да подсети на Киша и Бориса Давидовича. Могу мислити како је било у време Голог отока. Иако се овакав случај колективног хапшења целе једне породице није у Црној Гори десио баш од тих мрачних голооточких година. Свако је могао бити криви члан "организоване криминалне групе" ко је и кафу попио са мном на углу спортског центра у Будви - наставља Светозар.

Давно се говорило да сте доспели у затвор зато што сте довели Русе. Неком је то сметало?

- Када сам изашао из притвора један од најугледнијих новинара на југословенским просторима, иначе увек обавештен, чак и породично близак Ђукановићу, ми је у једном будванском кафићу искрено пренео да су ме моји Американцима представили као главног лобиста у довођењу руских инвеститора што је у сусрету одлуци о приступу Црне Горе НАТО-у, била циљана оптужба. Ствар је ишла толико далеко да су долазиле разне делегације из Црне Горе код мојих познаника и пријатеља укључујући и сестру Ђукановића који су се интересовали за моје наводне рачуне у Русији и тражећи неки нови "инкриминишујући" доказ против мене - одговорио је Маровић.

Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа

Зашто сте онда признали да сте формирали криминалну групу и све што су од вас тражили?

- Признао бих све, било шта да су ми понудили само да помогнем породици, својим пријатељима и оним непознатим да се због мене не излажу кривичном гоњену и не трпе све мучне радње проверавања. Признао сам данас да се стидим тога. Иако знам да признање не утврђује истину о ономе што се десило него је споразум две стране о ономе што је предмет споразума. Признао сам да будем кривац, не и да то јесам, иако сам се осећао као кривим због свега. И сенатор Џон Макејн је признао након неколико година затвора у Вијетнаму да је "ратни злочинац" да би изашао на слободу. И многи груги. Ипак, ја се стидим тог потписа али бих то опет урадио да бих своју породицу и своје најближе лишио свих опасности од којих сам стрепео - наводи Светозар.

Како да Вам се све то догодило када се деценијама интимни пријатељ Мила Ђукановића за којег се верује да у Црној Гори одлучује о свим судбинама државе и њених житеља?

- Били смо пријатељи. Веровао сам у то. Док сам био у притвору читао сам много. Једна од тих књига била је управо изашла "Историја пријатељства", Барбаре Кејн. "Несрећа открива оне који нису прави пријатељи", негде сам то прочитао код Аристотела. Али ја ником ништа не замерам лично, иако ме туга и бол разједала. Ми смо почели као неки посткомунистички тријумвирати (Момир, Мило и Светозар) и као сви тријумвирати у историји они трају док не победи један. Момир је то први осетио, ваљда је зато и тражио да Мило оде. Ја сам био за принцип да не радимо ништа ником иза леђа. У политици те уваже док можеш бити од помоћи, док имаш неку моћ или утицај на део јавности, касније се све брзо заборави - рекао је Маровић.

Дан пред хапшење пили сте кафу са Ђукановићем?

- Да, Мило и ја смо пили кафу у "Далију" дан пре мог хапшења. Причао је да би се против мене могао покренути неки поступак, али ако имају шта нека доказују јавно у равноправном спору, без претходне репресије. И када сам изашао из притвора срели смо се на вили "Горица", рекао је да није све знао, нарочито око мог хапшења и притвора. Све сам веровао. Иако је већ у августу када сам дошао код њега у вилу "Топлиш" у Милочеру да молим за помоћ у одбрани моје породице, показвао упућеност и информисаност о изјавама једног од будућих сведока сарадника. Мојој се супрузи није имао ко јавити од мојих пријатеља из власти у време мог притвора. Све ућути, свако окрене главу и сви забораве. Истина на њене и породичне молбе то је Мило урадио, онако и без неког видљивог резултата. Некад сам се до изнемоглости борио да супруг једне драге колегинице не заврши у притвору. И није отишао, хвала Богу. Све ја могу разумети, али могли су само мене - не породицу, не брата, не децу, не стрину, кумове, пријатеље... Доста сам био ја - прича Светозар за интервју Политике.

Сада када Вам се све то издешавало, када сте спознали пријатеље, када видите шта се све догађа у Његошевој Црној Гори, да сте у прилици за кога бисте гласали 30. августа?

- Гласао бих за будућност Црне Горе која се мири. Не за прошлост. Она нас учи како смо уз све успоне делили, свађали, одвајали, мрзели, судили и убијали. Довољно је запамтити, не понављати. Црној Гори је потребно помирење за будућност. Сетите се оног Ђуласовог клатна на сату, када кренете ка једној страни српства клатно још снажније иде ка другом крају црногорства и обрнуто. Напред се не иде Титовим споменицима. Нико не слави у Европи старе комунистичке вође. Једно је антифашизам који треба славити, а друго комунизам који је свет цивилизацијски поразио - наводи Светозар за Политику.

Да ли смена власти на парламентарним изборима у Црној Гори може да буде претња миру?

- Важно је да све прође мирно. Избори су празник демократије а не никакав сукоб и рат. Црна Гора треба да изабере будућност и власт која ће служити том циљу.Мора се испоштовати слободна воља сваког грађанина и обезбедити да нико не буде ускраћен у свом праву избора, изложен неким притисцима мимо демократских правила. О Црној Гори и њеној власти треба да одлучују они који живе у њој. Није праведно да они који су више од две године изван земље са другим пребивалишним статусом одлучују као да су све време у Црној Гори. Није, иако је већина њих из потребе и муке отишла. Сигуран сам да ће сви допринети да се све заврши мирно и достојанствено. Тај страх од окупљања који сам препознао у некој изјави, страх од окупљања након завршетка гласања је више окривљујући, као глас најаве неке опасности која би саме изборе могла компромитовати. Јер, опозиција може бити опасност наон избора а то би могло да значи и за време избора што вредносно носи један окривљујући неафирмативан став о другој страни. А након свих избора увек се победник радовао у миру и са мером.

За убиство Кликовца Колумбијцима дато 100.000 еура: ОТКРИВЕН НАРУЧИЛАЦ ЛИКВИДАЦИЈЕ КАВЧАНИНА

За убиство Кликовца Колумбијцима дато 100.000 еура: ОТКРИВЕН НАРУЧИЛАЦ ЛИКВИДАЦИЈЕ КАВЧАНИНА

МАЈКА МИ ЈЕ УМРЛА ГЛЕДАЈУЋИ КАКО МИ ХАПСЕ ДЕЦУ И БРАТА: Светозар Маровић о прогону њега и његове породице!

МАЈКА МИ ЈЕ УМРЛА ГЛЕДАЈУЋИ КАКО МИ ХАПСЕ ДЕЦУ И БРАТА: Светозар Маровић о прогону њега и његове породице!

СВЕ ЋЕ СЕ САЗНАТИ ВЕЧЕРАС! Дошао је тренутак да се обелодани како је Мило ПЉАЧКАО ЦРНУ ГОРУ (ВИДЕО)

СВЕ ЋЕ СЕ САЗНАТИ ВЕЧЕРАС! Дошао је тренутак да се обелодани како је Мило ПЉАЧКАО ЦРНУ ГОРУ (ВИДЕО)

МИЛОВ ТЕРОР ПРЕД ИЗБОРЕ: Ухапшен кандидат најјаче опозиционе снаге у Црној Гори!

МИЛОВ ТЕРОР ПРЕД ИЗБОРЕ: Ухапшен кандидат најјаче опозиционе снаге у Црној Гори!

НЕМАЧКА ШАМАРЧИНА ЂУКАНОВИЋУ! КУЦНУО ЈЕ ЧАС ЗА ПРОМЕНЕ: Опозиција је у предности, Мило ГУБИ ИЗБОРЕ!

НЕМАЧКА ШАМАРЧИНА ЂУКАНОВИЋУ! КУЦНУО ЈЕ ЧАС ЗА ПРОМЕНЕ: Опозиција је у предности, Мило ГУБИ ИЗБОРЕ!