Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРАМНИ ЗАКОН ЋЕ ГА СКУПО КОШТАТИ: Паклен крај лета за Ђукановића, пад му је НИКАД БЛИЖИ

18.08.2020. 22:26
Пише:
Србија Данас/Блиц
Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа/илустрација

Црну Гору очекује паклен крај лета јер све прогнозе показују да ће парламентарни избори 30. августа бити најтежи до сада изазов за власт Мила Ђукановића.

Према последњим истраживањима Цедема, владајући ДПС је на историјском минимуму са 35,3 одсто подршке, док две опозиционе коалиције имају укупни рејтинг 41,2 процента.

Власт Ђукановића жестоко је уздрмана доношењем контроверзног Закона о слободи вероисповести којим је режим ударио на имовину СПЦ-а, а у виду бумеранга добио непрекидне осмомесечне литије.

Када се томе додају неизвесна борба са пандемијом Covid-19 и неминовни крах туристичке сезоне, односно бес и незадовољство грађана због економске кризе, онда је јасно због чега би наступајући избори могли да буду преломни за Црну Гору.

НАЧЕЛНИК ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЈЕ УПОЗОРАВА: Шта све треба да знате да бисте правилно лечили дијареју код деце

НАЧЕЛНИК ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЈЕ УПОЗОРАВА: Шта све треба да знате да бисте правилно лечили дијареју код деце

НЕВРЕМЕ УНИШТИЛО ОВАЈ ГРАД У БОСНИ: Поплављене су улице, "горе" стање него у Венецији (ВИДЕО)

НЕВРЕМЕ УНИШТИЛО ОВАЈ ГРАД У БОСНИ: Поплављене су улице, "горе" стање него у Венецији (ВИДЕО)

АУСТРИЈАНЦИ И НЕМЦИ БЕЖЕ ГЛАВОМ БЕЗ ОБЗИРА ИЗ ХРВАТСКЕ: Не маре за паре које су дали, спасавају живу главу

АУСТРИЈАНЦИ И НЕМЦИ БЕЖЕ ГЛАВОМ БЕЗ ОБЗИРА ИЗ ХРВАТСКЕ: Не маре за паре које су дали, спасавају живу главу

Ипак, према прогнозама, кључ избора не држи ни ДПС ни два највећа опозициона блока: Демократски фронт "За будућност Црне Горе" који по истраживањима Цедема ужива подршку 24,7 процената бирача, или Демократе "Мир је наша нација" са рејтингом 16,5 одсто.

Сва је прилика да ће резултат избора зависити од тога ко ће и са колико мандата ући у Скупштину од три листе грађанске опције: опозиционе коалиције УРА, социјалдемократа који нагињу актуелној власти и СДП-а који се већ изјаснио да неће сарадњу са Демократским фронтом и подржао је спорни Закон о слободи вероисповести.

Све три листе су, према истраживању Цедема, изнад цензуса од три одсто што је између 12.000 и 13.000 гласова. Такође, победника избора могла би да одреди излазност која се тренутно креће око 66 одсто, а већи број изашлих бирача од 70 одсто не би одговарао актуелној власти.

На излазност би могла утицати и чињеница да су ово први избори у Црној Гори који се одржавају у августу, усред годишњих одмора и какве-такве туристичке сезоне.

Историјска шанса за опозицију

Политички аналитичар из Црне Горе Лука Радоњић истиче да су предстојећи избори историјска шанса за опозицију.

- У последњих годину дана у Црној Гори је формирана нова друштвена већина. Првобитно и примарно око одбране светиња и основних људских права и верских слобода. Прошлогодишњи протести због корупционашких афера, затим овогодишње масовне литије због спорног закона о слободи вероисповести, протести у Будви због прекрајања изборне воље грађана као и бројни "спискови солидарности" са десетинама хиљада лекара, адвоката, новинара, инжењера, спортиста, студената - у знак подршке са свима који су се због слободе говора и демократског изражавања нашли на удару режима ДПС-а - објашњава Радоњић.

Каже и да предстојећи избори представљају историјску шансу да се политички конкретизује новоформирана већина.

- Широка народна коалиција "За будућност Црне Горе" представља главну окупљајућу снагу, а ту је и коалиција "Мир је наша нација", док листа "Црно на бијело" коју предводи УРА гласачки мобилише људе који имају анимозитет према класичним странкама - каже он, и истиче да најновија истраживања према којима две главне опозиционе листе збирно имају више процената од ДПС-а не представљају посебну новост.

Према његовим речима, "извесно је да та разлика постепено расте јер се ДПС налази на историјском минимуму".

- Но, ДПС путем пласираних истраживања покушава свој минус да представи као плус СД-а и СДП-а, односно да поручи да су гласачи који су пошли од њих - завршили у СД или СДП. И тиме представи ове листе као факторе који су чврсто изнад цензуса, дакле - значајне и стабилне, чиме желе да одврате фокус неопредељених бирача и апстинената од опозиционих листа. Разлог је у томе што - колико год ДПС да освоји, ако је усамљен - без СД и СДП, пораз им је неминован. Очекивања су различита, али је извесно да јавност очекује да се на овим изборима испуни смисао постојања вишестраначког система и да дође до демократске смене власти, чиме би се Црна Гора коначно придружила осталим регионалним и европским земљама - каже Радоњић.

Andrija Mandić
Андрија Мандић / Извор: Профимедиа

Кључ је излазност

Социолог политике Срђан Вукадиновић из Црне Горе наглашава да се све ломи око броја изашлих бирача.

- ДПС-у никако не одговара да излазност буде већа од 70 одсто и зато власт и даље држи ограничења на улазак из Србије. Обавезан ПЦР тест није ништа друго него ограничење за црногорске држављане који би из Србије дошли на гласање. Ако ви морате да дате око 100 евра да бисте гласали или породице по 300-400 евра, онда сигурно то нећете учинити. То није ништа друго него кршење уставног права гласа. Таква је и одлука државне комисије да оболели од Covid-19 или људи у карантину не могу да гласају. А све то утиче на коначан резултат избора. Чак и да власт отвори границе три дана пред изборе, изазваће само културолошки шок код људи и питање је да ли ће многи који би гласали доћи на изборе - подвлачи Вукадиновић и додаје да је ДПС-у циљ да излазност буде између 55 и 60 одсто.

Вукадиновић се слаже да је ДПС на историјском минимуму, али како каже, то не мора ништа да значи.

- Порашће за по који мандат мањинске странке и Бошњака и Албанаца и Хрвата, а сви они су традиционално на страни власти. Ако узмемо у обзир да је историјски минимум ДПС-а 34 мандата и ту додамо посланике социјалдемократа и мањинских странака, могуће је да ће тој коалицији фалити можда један мандат до апсолутне већине од 41 посланика. Видећемо какву ће игру играти СДП. Али ДПС-у није циљ апсолутна већ двотрећинска већина у Скупштини како би могао коначно да изведе државу из в.д. стања, а то значи да изгласа државног тужиоца и тужилачки савет. Зато им треба минимум 54 посланика - објашњава Вукадиновић.

Директор Центра за регионализам Александар Попов сматра да је предност и даље на страни режима.

- Ко је на власти тај контролише ресурсе, пре свега бирачке спискове и зато је фаворизован. Тако је то у целом региону. Очекујем тесан резултат. Власт у Црној Гори направила је ризичан потез изгласавањем Закона о слободи вероисповести и видећемо каква ће бити реакција бирача - апострофира Попов.

АЛБАНАЦ ПРЕМИЈЕР СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ? Заев пристаје на албанску уцену, огласио се и Рама

АЛБАНАЦ ПРЕМИЈЕР СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ? Заев пристаје на албанску уцену, огласио се и Рама

ТРАГЕДИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ: У саобраћајној несрећи погинуо Никшићанин

ТРАГЕДИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ: У саобраћајној несрећи погинуо Никшићанин

ЦРНА ГОРА ОДЛАЖЕ ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ: Деца неће у клупе 1. септембра, ево до када ће трајати продужени распуст

ЦРНА ГОРА ОДЛАЖЕ ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ: Деца неће у клупе 1. септембра, ево до када ће трајати продужени распуст

РОВОВСКА БОРБА СА КОРОНОМ: Још 47 нових случајева код нашег медитеранског суседа

РОВОВСКА БОРБА СА КОРОНОМ: Још 47 нових случајева код нашег медитеранског суседа

ДОДИК ЈАСНО И ГЛАСНО: Република Српска не жели у НАТО

ДОДИК ЈАСНО И ГЛАСНО: Република Српска не жели у НАТО