Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈЕЗИВА ИСПОВЕСТ ТРУДНИЦЕ: Две недеље носила мртве близанце, гинеколози одбијали да је прегледају иако болује од тешке болести

08.09.2021. 11:39
Пише:
Србија Данас/Слободна Далмација
trudnica, porodilja
трудница, породиља / Извор: Профимедиа/илустрација

Несрећна жена до детаља описала кроз какав је пакао прошла

Мајка двоје деце прошла је прави пакао услед лоше комуникације и, како је рекла, небриге здравствених радника који су према њој поступали нељудски и крајње непрофесионално, након што је завршила у болници услед болова у стомаку. Како се касније испоставило, она је била у другом стању, носила је близанце, који су нажалост преминули у њеном стомаку.

УБИЈЕН МЛАДИЋ У ТУЧИ У САРАЈЕВУ: Један од нападача ухапшен, трага се за још шесторицом

УБИЈЕН МЛАДИЋ У ТУЧИ У САРАЈЕВУ: Један од нападача ухапшен, трага се за још шесторицом

СУДБИНА ЦРНЕ ГОРЕ ОДЛУЧЕНА У НОЋИ УОЧИ УСТОЛИЧЕЊА ЈОАНИКИЈА: Карте су промешане, Мандић и Кнежевић пред вратима

СУДБИНА ЦРНЕ ГОРЕ ОДЛУЧЕНА У НОЋИ УОЧИ УСТОЛИЧЕЊА ЈОАНИКИЈА: Карте су промешане, Мандић и Кнежевић пред вратима

АБАЗОВИЋУ СКАНДИРАЛИ НА МЕЧУ ЦРНА ГОРА-ЛЕТОНИЈА: Дритан на увреде овако одговорио (ВИДЕО)

АБАЗОВИЋУ СКАНДИРАЛИ НА МЕЧУ ЦРНА ГОРА-ЛЕТОНИЈА: Дритан на увреде овако одговорио (ВИДЕО)

Жена стара 35 година из Сплита испричала је како је била трудна у тренутку када је завршила у самоизолацији јер јој је супруг био позитиван на ковид-19. Мајка је двоје деце која су, као и она, била негативна на тестовима, али су сви имали одређене симптоме.

- Деца и ја смо радили тестове и били смо негативни. Те недеље сам ишла на Инфектолошко оделење на Крижинама (Сплитски клинички болнички центар) где ме је упутила моја докторка због болова у трбуху. Иначе болујем од улцерозног колитиса те никада не знам код таквих ситуација јесу ли последице тог стања или се ради о нечем другом. Како сам била трудна, то ми је био додатни аларм за опрез - каже 35-годишњакиња.

На Инфектологији су јој направили тест на корона вирус, и то оба, и брзи и ПЦР, а пре тога је, каже, такође имала тест који је био негативан.

kovid-19 test
ковид-19 тест / Извор: Профимедиа

- Налаз ми је био готов сутрадан, у понедељак 21. јуна, и такође је био негативан иако су сви симптоми указивали на корону. Инфектолог ме је саветовао да са свим негативним тестовима одем на преглед на Хитној гинекологији јер упркос самоизолацији имам право на исти. Како су тестови били негативни упркос симптомима, они на Крижинама нису могли да ме хоспитализују као инфектолошког болесника, сходно томе још нисам по појединим параметрима била животно угрожена па у болници нису видели потребу за детаљнијом обрадом упркос мојим настојањима - објашњава она.

Приватни аранжман

На Хитном пријему гинекологије докторка јој је казала како није хитан случај јер не крвари.

- Упитала сам је што је с бебом, тада наиме нисам знала да је близаначка трудноћа, а она је рекла да је беба добро на шта сам је упитала ко ће ме прегледати и имају ли амбуланту за ковид позитивне особе. Одговорила ми је како има контејнер, али да нема кога послати тамо - испричала је ова Сплићанка.

У том тренутку, она је била седам непуних недеља трудна и прескочила је редовни преглед у приватној поликлиници због самоизолације.

- Докторка из болнице ми је рекла да зовем приватног доктора код којег идем. Ја разумем да је она била у паници јер сам ја била у самоизолацији, али каква је то порука трудницама? Ако платите преглед имате право на све, а ако не, немате права. Ја плаћам допунско и редовно здравствено осигурање и мислим како није требало да ме шаљу тек тако послати из државне здравствене установе без ваљане и потпуне обраде - тврди 35-годишњакиња.

Trudnica
Трудница / Извор: Профимедиа

Према њеним речима, након тога је отишла на преглед у приватном аранжману, а доктор је установио да се ради о близаначкој трудноћи.

- Открио је да је један плод већ изгубљен, а да други такође није добро. Шансе су биле 50-50 и за други плод. Након тога ми је пар пута позлило те сам у четвртак 24. јуна поново дошла на Хитни гинеколошки где ме је примио љубазни доктор, и то преко познанства. У понедељак 28. јуна сам имала преглед код државног гинеколога, пошто сам желела, да у већ ионако хаотичној ситуацији чујем и њено мишљење. Установила је да је и друго срце стало.

Техничке потешкоће

У среду јој је опет позлило. Већ видно исцрпљена од свега, осећала се доста лоше, а симптоми су постали још јачи.

- Дошла сам на Хитни гинеколошки пријем, а један од млађих службеника ми је након моје приче, без читања налаза које сам стално носила са собом, рекла: "Можда сте нешто лоше појели!" Да појасним, под млађим службеницима мислим на тим који води Хитну гинекологију и у којем у том тренутку нису нити имали специјалиста из подручја гинекологије - говори ова Сплићанка.

Тек када је повисила тон схватили су озбиљност ситуације и напокон позвали специјалисту гинекологије да обави конзилијарни преглед.

- То је било десет дана од првог покушаја пријема на Хитни гинеколошки, среда 30. јуна. Како су оба плода била изгубљена, докторица ме је питала да ли желим киретажу или таблете након чега су ми заказали захват 5. јула јер, наравно, термина пре није било - објашњава она.

trudnica
трудница / Извор: Профимедиа

Пре добијања термина требала је обавити вађење крви и преглед анестезиолога.

- Значи, додатно чекање и ходање по болници у таквом стању. Ништа опет нисам могла без државне гинеколошкиње која је требала да ми да смернице, а није се јављала на телефон због наводних техничких потешкоћа те тај четвртак кад сам већ могла обавити све потребне претраге за киретажу нисам ништа урадила.

Захвала велечасном

Каже како не може да верује да се тако у болници играју пребацивања лоптице, уместо да поступе људски и одмах се ухвате у коштац с проблемом.

- Да ме је 21. јуна неко примио и оставио у болници ја бих за два дана била обрађена и готова. У болници имају и интернисте, гинекологе и анестезиологе те су одмах могли утврдити моје комплетно стање с обзиром на суспектно прележан ковид и мој колитис. Зашто имамо ново породилиште ако не користимо ресурсе, питам се. У овој ситуацији, мртав плод био је у мени више од две недеље, шта би било да сам добила сепсу? - пита се она.

Како је рекла, циљ њеног изласка у јавност је да се дозволи да труднице имају право на преглед, јер иако не крваре могу бити хитан случај. Ако не толико због детета, јер у овом случају није било спаса, него због жене која то све проживљава.

- Требали би упутити жену и помоћи јој, али нажалост то није тако. У Загребу труднице с пет недеља у Петровој леже и чувају трудноћу, а у Сплиту вас до 12 недљеа не доживљавају као трудницу. Захвална сам Богу што сам извукла живу главу, мојим блиским људима који су ускакали кад је требало и скромном свештенику који је стрпљиво, молитвом, био уз мене иако је у том моменту спремао свој пут за Бразил и пресељење на други континент. Хтела бих само нагласити да сам у овој целој мучној ситуацији на боловању, када се уброји изолација, била мјесец и по дана што је додатно утицало на мене. Сматрам како би ми ранији одлазак на посао и уобичајени радни дан помогао да брже оставим иза себе све оно што ми се догодило - истакла је она на крају.