Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТИТОВА НАРКО-ХОБОТНИЦА ХАРАЛА СВЕТОМ ЈАЧЕ ОД ЕСКОБАРА! Срушен најужи круг КРАЉА КОКАИНА, у акцији пале и "КРУПНЕ РИБЕ"

23.04.2024. 21:49
Пише:
Србија Данас/Курир
 Edin Gačanin Tito
Един Гачанин Тито / Извор: МУП

Истрага је показала да је Един Гачанин Тито, који има бх. и холандско држављанство, иако ухапшен још у новембру 2022. године, из своје базе у Дубаију наставио да усмерава трговину дрогом из изворних земаља у Јужној Америци, попут Бразила, Колумбије и Перуа, у Европу и Аустралију.

То су, говорећи о акцији "Блацк Тие 2", која је изведена у понедељак у БиХ, открили из Еуропола, одакле су, притом, додали да су полицајци у БиХ упали у куће и канцеларије 23 особе за које се сумња да су део "ужег круга" познатог нарко-боса.

Акцију су извели припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) и МУП-а Кантона Сарајево, одакле су потврдили хапшење 20 Сарајлија, двоје Зеничана и једног Мостарца, као и претресе на више од 30 локација у овом кантону, гдје су "чешљали" стамбене објекте и пословне просторе, али и аутомобиле.

Крупне рибе

Од "крупнијих риба" које су се нашле у полицијској мрежи издваја се , директор Федералне управе полиције, који је у понедељак касно увече испитан и негирао је све за шта га сумњиче, али ће, како постоје тврдње, тужилац за њега ипак затражити притвор.

Пали су, подсетимо, и шеф Специјалне полиције ФУП-а , али и федерални полицајци који су наводно чували Гачанина, као и директор болнице у Зеници. Шеф специјалне полиције је, како се спекулише, осумњичен да је тројици специјалаца омогућио да чувају Гачанина приликом боравка у Сарајеву, а да је заузврат добио скупоцени ролекс.

И СИПА је имала пуне руке посла. Уз остало, бавили су се банкарским рачунима ухапшених. Велику своту новца су нашли, а потом је и блокирали. СИПА је, наиме, проверила рачуне у девет банака у БиХ за осам правних и осам физичких лица, те су привремено обустављене трансакције више од 660.000 КМ, а блокиран је и један сеф.

-Привремено су обустављене трансакције у укупном износу од 614.204,80 КМ, 23.906,44 евра и 2.261 амерички долар - навели су из СИПА и додали да је у једној од банака претресен један сеф, док је други сеф блокиран.

Тужилаштво до закључења овог броја "Независних новина" није окончало испитивање осумњичених, а о свему се поново огласио и министар унутрашњих послова ФБиХ Рамо Исак, оцењујући да ситуација на терену "није добра". Говорећи о овом случају каже да је обавештен да се тај предмет води три-четири године, ако не и дуже.

-У невиност оних који су предмет давања изјава верујем док се не утврди другачије - речено је.

Као да је Ескобар

Еуропол је, међутим, много конкретнији. Када говоре о Титу, стиче се утисак као да је у питању Пабло Ескобар.

-Срушен је најужи круг глобалног краља дроге - навели су из Еуропола.

Из Еуропола су, притом, истакли да су подржали акцију у БиХ која служи као још једна прекретница у борби против такозваног суперкартела, савеза криминалних мрежа које су контролисале већи део европске трговине кокаином.

-Као и у операцији 'Десерт Light' (Пустињско светло), неколико партнера из целог света сарађивало је како би задали још један велики ударац овој криминалној структури. Службеници активни на терену, којима су се придружили стручњаци Еуропола, као и агенти Америчке агенције за борбу против дрога (ДЕА) и Федералног истражног бироа (ФБИ), претражили су више од 40 локација - додаје се у саопштењу.

Примарни циљ операције "Блацк Тие" (Црна кравата), истиче се у саопштењу, био је оптужити и процесуирати бх./холандског држављанина (Един Гачанин Тито, вођа Тито и Дино картела) којег Еуропол и Холандија сматрају Метом високе вредности.

-Осумњиченог су 2023. холандске власти осудиле на седам година затвора због трговине дрогом. Други оперативни циљ био је разбити целу криминалну организацију под командом и контролом Мете високе вредности - поручио је Еуропол.

Edin Gačanin Tito
Един Гачанин Тито / Извор: Youtube/Printscreen/EUROPOL/Mup

Тоне шверца кокаина

Ову заједничку међународну истрагу чиниле су белгијске, босанскохерцеговачке, француске и америчке службе, уз подршку Еуропола.

Како додају из Еуропола, упркос хапшењу у новембру 2022. године, истрага је показала да је Мета високе вредности наставила да усмерава трговину дрогом из изворних земаља у Јужној Америци, попут Бразила, Колумбије и Перуа, у Европу и Аустралију из своје базе у Дубаију, Уједињени Арапски Емирати.

-Сарађујући с другим врхунским међународним трговцима дрогом у Дубаију, с којима је заједнички улагао у вишетонске подухвате кријумчарења кокаина, бх./холандски држављанин постао је моћна фигура која контролише масивно снабдевање кокаином према Европи и другим дестинацијама. Надаље, Мета високе вредности се сумњичи и да је одговорна за производњу синтетичких дрога у ЕУ - наглашено је у саопштењу.

Корумпирани функционери

Међу 23 особе које су у понедељак ухапшене, како је наглашено, нису само помагачи, већ и корумпирани функционери идентификовани као помагачи криминалних активности мреже.

-Уочи ове акције, бх. органи су већ били ухапсили двојицу осумњичених и запленили 55.000 евра у готовини, осам комада ватреног оружја, 11 полицијских радио-станица и документацију о прању новца. На дан спровођења акције, службе за спровођење закона додатно су одузеле готовину, аутомобиле, лаптопе и изузеле и друге доказе - наглашено је.

Након захтева за информацијама примљеног у јуну 2023. године од БиХ, Еуропол је подржао бх. органе у истрази против уже групе или "унутрашњег круга" чланова од поверења криминалне организације Мете високе вредности.

-Међу осталим кривичним делима, предмет у домаћем правосуђу био је фокусиран на тешка кривична дела попут трговине дрогом великих размера, прања новца и повезаног организованог криминала у БиХ - истакао је Еуропол.

Занимљиво је и да је Еуропол послао два стручњака с мобилним канцеларијама у БиХ како би прикупили и унакрсно проверили обавештајне податке.

-Осим подршке која је у понедељак довела до акције, Еуропол је подржавао целокупну истрагу обавештајним подацима и координацијом. Од почетка 2021. године Еурополови стручњаци сачинили су и поделили више од 30 пакета обавештајних података повезаних с Метом високе вредности и њеном криминалном мрежом - закључено је у саопштењу из Еуропола.

Извор:Србија Данас/Курир/Независне

}