Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"Терали су ме да се порађам са маском иако тешко дишем" ПОТРЕСНА ПРИЧА ПОРОДИЉЕ ИЗ СПЛИТА

27.09.2020. 10:19
trudnica, porodilja
трудница, породиља / Извор: Профимедиа/илустрација

Мучно искуство поделила на друштвеним мрежама

У потресном сведочењу, које је објавила на друштвеним мрежама, неименована Сплићанка описала је како је изгледао њен порођај почетком септембра у тамошњем породилишту. Млада мама тврди да су је током порођаја терали да носи заштитну маску иако има потврду да тешко дише.

"ПРВИ СНЕГ ПОКРИО ЈЕ БРЕГ" Зима прерано закуцала на врата у комшилуку (ФОТО)

"ПРВИ СНЕГ ПОКРИО ЈЕ БРЕГ" Зима прерано закуцала на врата у комшилуку (ФОТО)

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА НА НОГАМА: Протест против полицијске бруталности у Битољу

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА НА НОГАМА: Протест против полицијске бруталности у Битољу

ПОКОСИЛИ САОБРАЋАЈЦА ДОК ИМ ЈЕ РАДАРОМ МЕРИО БРЗИНУ: Ухапшене две особе, поднета кривична пријава

ПОКОСИЛИ САОБРАЋАЈЦА ДОК ИМ ЈЕ РАДАРОМ МЕРИО БРЗИНУ: Ухапшене две особе, поднета кривична пријава

- Нисам нека плачљивица, али искуство које сам доживела у сплитском породилишту заиста није нормално. Све ми жене које долазимо да се породимо смо осетљиве, не само због хормона, него и због самог порођаја и свега новога што нас с рођењем бебе чека. Волела бих да моје искуство промени ствари на боље, али некако сумњам у то. Толико пута се писало о искуствима жена у породилиштима, па и о овом сплитском, а као што и сами сведочимо, помака на боље нема - навела је Сплићанка.

Породила се у Клиници за женске болести и порођаје КБЦ-а Сплит и родила дечака почетком септембра. Своје искуство написала је на друштвеним мрежама, добила велику потпору многих жена, али многе су је и напале, због чега је објаву обрисала.

- Нисам очекивала да ће ми неке жене ружно писати, али немам сад времена улазити у те силне расправе. Како сам написала у објави, молила сам их да скинем маску на порођају, јер нисам могла да дишем. То ми нису допустили. Наиме, цео сам се живот бавила спортом и нос ми је био сломљен. Имам девијацију септума и тешки хронични бронхитис који се граничи с астмом, због којег сам једно време користила и пумпицу. Тражила сам потврду од свог лекара да ми испише моју дијагнозу, но он ми то није могао дати, а сматрао је и да ме неће присиљавати да рађам под маском. Но, моје потешкоће с дисањем нису биле довољне да ми у породилишту допусте да скинем маску. Више сам пута накратко изгубила свест, имам напросто "рупе" у којима се ничега из "бокса" не сећам. У једном трену сам маску скинула, да би ми сестра дошла и рекла да ће ме, ако је наставим скидати, оставити саму и неће више доћи ни погледати. Додала је и да ако ја не верујем у корону, она верује - прича млада мама.

Она је иначе магистар социјалног рада и баш зато што је те струке не може да верује како се неко може одлучити за посао у породилишту, а нема љубави према том послу. Тврди и како су јој давали епидурал иако је била отворена само један прст, а потом су се одлучили на хитни царски рез јер су беби почели падати откуцаји срца.

beba
беба / Извор: Профимедиа/илустрација

- Ту је исто једна невероватна чињеница. Сат и по раније почели су говорити како откуцаји срца падају, а онда је настала паника па су ме послали на хитни царски. Нико ништа не говори, нико ми касније не објашњава како ћу дојити, како ћу измасирати болне дојке. Нисам могла да идем на труднички курс због корона вируса и не знам ништа. Прво ми је дете и треба ми помоћ, савет... Не желе дати беби надохрану јер, цитирам, "види колико имаш млека, а тражиш дохрану". Мали је гладан, плаче, не могу му помоћи. Ни себи ни њему. На крају смо моја цимерка и ја делиле млеко које смо добијале да обе наше бебе буду сите. На крају је добио и жутицу. Ја сам шест дана плакала од немоћи. Зовем супруга, он жели доћи некога разбити. Онда морам и њега смиривати. Ма страшно - прича Сплићанка којој је ово прво дете.

Најгоре јој је било кад је једна сестра бацила ћебенце преко бебе јер ју је живцирало што плаче.

- Примала сам антибиотик због царског реза и тај пут је стигла сестра с антибиотиком и дохраном у исто време. Молим је да причека да нахраним дете, да се смири, јер неутешно плаче, али она то одбија, ставља ми браунилу. Дечји креветић је гурнула и бацила ћебенце преко бебе, целе бебе, и преко главе. Ја сам се згрозила, дижем се последњим атомима снаге и склањам то, немоћна, сломљена и бесна истовремено - каже мајка.

На крају додаје како ће за други порођај сигурно ићи у приватну клинику и платити колико треба само да добије негу какву свака трудница, породиља и мајка треба у тим осетљивим данима.

- Ја не тражим нити ико од нас тражи краљевски третман. Сви ми само желимо да се према нама односе с поштовањем и да нам одговоре на питања ако их имамо - прича млада мајка.

А из КБЦ Сплит је стигао одговор

- КБЦ Сплит не може да коментарише и одговара на упите везане за сведочење једне мајке која је своје искуство поделила на Фејсбуку. Описани догађај ћемо испитати ако нам се притужбом обрати породиља. Сви пацијенти, у случају незадовољства квалитетом здравствене неге, имају право да поднесу притужбу. Наша је обавеза да истражимо притужбене наводе и да у законски прописаном року на њих одговоримо, а у случају утврђивања битних неправилности исте отклонимо - рекла је доц. др сц. Славица Дајак, др. мед, заменица директора.

Што се тиче самог порођаја под маскама, та епидемиолошка мера разликује се од породилишта до породилишта. У Општој болници Задар кажу да је ношење маске током порођаја обавезно, док у дубровачком породилишту кажу како они немају такву праксу. Објашњавају да је медицинско особље под пуном заштитном опремом током порођаја и да нема потребе да жена носи маску док рађа јер, наводе, није лако у тим тренуцима дисати и напињати.

У сињском породилишту кажу како имају инструкцију да жена током порођаја носи маску, но настоје изаћи свакој жени у сусрет. Тако кажу, баш као и у дубровачкој болници, да је ношење маске свакако обавезно у заједничким просторијама, односно амбулантама.