Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Завршна реч Капетана Драгана пред хрватским судом: Злочине нити сам починио, нити су се догодили

26.09.2017. 11:37
Пише:
Србија Данас/тпортал.хр
Kapetan Dragan
Капетан Драган / Извор: Профимедиа

Пресуда данас

Пресуда Драгану Васиљковићу, познатом и као капетан Драган, биће изречена данас у 13.30 у Жупанијском суду у Сплиту.

Завршава се СУЂЕЊЕ ВЕКА у Хрватској: Данас изрицање пресуде Капетану Драгану

Капетан Драган изнео одбрану: Ово је ФАШИСТИЧКИ ПРОГОН над Србима, украли сте ми 12 година живота!

Време објаве пресуде заказано је након што је у четвртак, после готово десетосатног рочишта, Васиљковић изнео своју одбрану, а његова одбрана и тужилаштво своје завршне говоре.

Kapetan Dragan
Капетан Драган / Извор: Профимедиа

Васиљковић је одбацио одбацује све наводе из оптужнице, а посебно да је имао икакво заповедништво над затвором у Книну где је, како је рекао, само једном приликом дао предлог да се затвор измести.

- Па и у затвору у Сплиту сам предлагао одређене измене што не значи да сам надређен чуварима затвора у Сплиту. Ја сам био једини војни инструктор на том подручју, а за затвор су били надређени полицајци. Наведене злочине, који се спомињу у оптужници, нити сам починио, а нити су се они догодили - рекао је Васиљковић.

Тужитељке причале три и по сата

Тужитељке Жупанијског државног тужилаштва из Шибеника, Живана Берош Додиг и Санда Павловић Лучић свој су завршни говор држале три и по сата током чега су, између осталог, рекле да је тужилаштво доказало да је Васиљковић био заповедник Јединице за посебне намене у саставу паравојних формација САО Крајине која је своје седиште имала у простору тврђаве у Книну. 

Капетан Драган: Сведоци су потврдили да нисам крив, али бојим се да ћу бити дискриминисан

- Сви сведоци су на истоветан начин описали услове у којима су били, да се радило о затвору који је импровизован у простору тзв. барутане на тврђави у Книну, да је то била полукружна просторија, мрачна и влажна, камених зидова, да је на поду био бетон или камен, да је због кондензације било воде на поду, да нису имали кревете, већ неке даске на којима су лежали. У просторији није било санитарног чвора па су се сналазили, нужду вршили у самој просторији или да су их стражари пуштали напоље. Све време док су се ту налазили нису се прали, храну нису добијали редовно, а знала је бити пресољена, нису им дали воде, тако да су патили од жеђи - навеле су тужитељке.

Kapetan Dragan
Капетан Драган / Извор: Профимедиа

Појединачно су образложиле и свако сведочење рекавши да су сведоци потврдили како су били физички и психички злостављани, да су веродостојни, као и да се детаљи њихових сведочења подударају са чињеницама које произлазе из материјалних доказа.

Искази сведока противречни

Бранилац капетана Драгана, Томислав Филаковић је рекао да тај казнени поступак мора бити ослобођен свих политичких конотација те да суд мора одлучити о кривици оптуженог само у односу на чињеничне наводе из оптужнице. Он је рекао да треба указати на чињеницу да тај казнени поступак од самог почетка, односно од подизања, а посебно од потврђивања оптужнице није законит те да казнено законодавство Републике Хрватске почива на строго формалним поставкама.

Капетан Драган: Нисам крив, доказаћу

- Искази појединих сведока оптужбе врло су конфузни, противречни сами себи и једни другима те их није могуће провјерити и разликују се у односу на раније исказе дане у истрази. Нити један од свједока у својим изјавама датим у медијима нису спомињали капетана Драгана као особу која би имала с њима било какве везе, а поготово која би их злостављала или чији подређени би их злостављали. Оптужени је био припадник непријатељске војске у Домовинском рату и то је једина неспорно утврђена чињеница у овом поступку. Само због тога, не може бити оптужен нити због тога може одговарати, јер то није злочин, то није нити казнено дело - рекао је Филаковић.

Другачији третман за Србе

Адвокат Слађана Чанковић се у свом завршном говору фокусирала на хрватске медије рашчлањујући објављене текстове и у њима јавне изјаве појединих сведока. Додала је да је све то код Васиљковића створило увјерење да му се од самог почетка се суди озбиљно, поштено и непристрано.

Kapetan Dragan
Капетан Драган / Извор: Профимедиа

- Да се према Драгану Васиљковићу због његове српске националности поступало другачије него према другим особама хрватске националности које су раније окривљене за озбиљна казнена дела произлази из тога да је он већ сада лишен слободе у трајању скоро 12 година због казнених дјела за које није потврђена ни основана сумња да их је починио. Васиљковић је један од најекспониранијих и током ратног периода, један од најпознатијих људи српске националности, међутим то није довољно да би га се осудило - поручила је Чанковић.

КАПЕТАН ДРАГАН ИМАО СРЧАНИ УДАР: Оперисан у Сплиту и БОРИ СЕ ЗА ЖИВОТ!

Васиљковић је оптужен да је као заповедник Јединице за посебне намене у саставу паравојних српских формација, односно заповедник Наставног центра за обуку припадника специјалних јединица Алфа, поступао противно одредбама Женевске конвенције. На терет му се ставља да је током јуна и јула 1991. у затвору на книнској тврђави и  током фебруара 1993. у Брушкој код Бенковца, мучио, злостављао и усмрћивао заробљене припаднике хрватске војске и полиције.

ДРАМАТИЧНО: Капетан Драган завапио "Србијо спашавај, убиће ме Хрвати!"

Уз то је оптужен и да је током јула 1991. у Глини, у договору са заповедником тенковске јединице ЈНА, израдио план напада на тамошњу полицијску станицу и приградско насеље Јукинац, села Горњи и Доњи Видушевац, а потом и њихово заузимање. Током напада  наводно су оштећени и уништени цивилни објекти, становништво натерано на бег, опљачкана је имовина, а убијени су и рањени цивили од којих и један страни новинар.