Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА ИВИЦИ ПУЦАЊА! МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА ОД БОСНЕ ПРАВИ БУРЕ БАРУТА: "Игноришу српски народ који вековима живи на том простору"

15.07.2023. 08:46
Пише:
Србија Данас/Курир
bosna_dodik
босна_додик / Извор: Фото: Профимедиа

Ситуација у Босни и Херцегови се заоштрава.

Стање у Босни и Херцеговини је последњих недеља на ивици пуцања! Бошњачки члан Председништва БиХ Денис Бећировић је на комеморацији у Поточарима изјавио да су "Срби зло, а центар тог зла је у Београду", а на то се надовезала порука са Самита НАТО у Вилњусу, где је Велика Британија обећала Сарајеву донацију од милион фунти, а Хрватска додатних пола милиона евра, најављујући тако већа финансијска улагања у одбрамбене снаге БиХ. Тиме је Алијанса, практично, заиграла на бошњачку карту, циљајући Милорада Додика, председника Републике Српске, као реметилачки фактор у региону. Реаговао је, наравно, и Додик, који је рекао да Република Српска не спроводи мере сецесије, али да је и то могући пут ако БиХ не покаже да може да опстане као функционална држава.

БАКИР У ПРОБЛЕМУ?! Тужилаштво наредило да се покрену предистражне радње против Изетбеговића због ревизије ТУЖБЕ против Србије!

БАКИР У ПРОБЛЕМУ?! Тужилаштво наредило да се покрену предистражне радње против Изетбеговића због ревизије ТУЖБЕ против Србије!

ВАТРА БУКВАЛНО ГУТА ХРВАТСКУ Снимак из Далмације леди крв у жилама - Хитна кроз пламен јури у помоћ ватрогасцу (ВИДЕО)

ВАТРА БУКВАЛНО ГУТА ХРВАТСКУ Снимак из Далмације леди крв у жилама - Хитна кроз пламен јури у помоћ ватрогасцу (ВИДЕО)

"УКЉУЧЕНО ВИШЕ СТРАНА, ИМА МНОГО ИНТЕРЕСА" Колико ће бити стабилна будућа влада Црне Горе?! (ФОТО)

"УКЉУЧЕНО ВИШЕ СТРАНА, ИМА МНОГО ИНТЕРЕСА" Колико ће бити стабилна будућа влада Црне Горе?! (ФОТО)

Пензионисани пуковник КОС Љубан Каран је за медије рекао да међународна заједница намерно претвара БиХ у неуралгичну зону, буре барута које би могло да запали целу Европу.

- Досад није било већих проблема, али инострани фактори који намећу БиХ неке своје ставове и законе више доприносе нестабилности, него разлогу због којег су постављени - оценио је Каран.

На ивици рата

Он је додао да су инострани фактори дошли у БиХ са основном идејом да стабилизују ствари и допринесу миру, али да је ово што сада раде противно интересима мира и директно води у сукоб!

- Представници међународне заједнице у БиХ игноришу српски народ који вековима живи на том простору не би ли прогурали одлуке које иду наруку неким другим народима, пре свега Бошњацима, али и страном фактору који је из ко зна каквих разлога присутан и има неке своје стратешке циљеве које не разумемо - рекао је Каран.

Шта је Бећировић рекао у Поточарима

Опасност од понављања геноцида над Бошњацима није отклоњена

Срби су зло, а центар тог зла је у Београду

Идеологија, великодржавне претензије и други фактори који су довели до геноцида над Бошњацима поново су присутни и поново прете

Нападнут је мировни процес и у току је покушај и разарање државе БиХ

Све демократске и патриотске снаге морају се заједно окупити под заставом БиХ

Каран истиче да разуме немачке интересе, али не и поруке Велике Британије, која има и свог представника за Балкан.

- Шаљу своје трупе у БиХ и спремни су да, ако не могу неком преваром или застрашивањем, "решење" наметну и оружаним путем. Зато и не чуди што наоружавају своје будуће саборце - оцењује Љубан Каран.

Истиче да међународна заједница непрестано ради на томе да се Република Српска ослаби и представи као геноцидна творевина, те да се успостави унитарна држава у којој Срби не би имали права, као сада у Црној Гори.

Џевад Галијашевић

Јасна порука бошњачким паравојним јединицама

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић рекао је за Курир да је наоружавање бошњачких снага безбедности огледало стратегије међународне заједнице по којој савезнике треба наоружавати и усмерити их против политичких непријатеља, а овом тренутку су то Срби. Он је додао да се тиме показује и елементарно непознавање снага БиХ и начина на који делује њихова команда и структура.

Војска БиХ не може бити употребљена попут украјинске. То су лоше организоване оружане снаге, а оно на чему западне земље не раде јесте сарадња три народа. Тек успостављањем те сарадње ово наоружавање ће имати смисла. Дају оружје једној неорганизованој групи која броји испод 10.000 војника, од којих су 3.000 Срби. Наоружавање ће послати поруку Србима и њиховом политичком руководству, што је и једини циљ, али ништа неће променити. То је више порука за паравојне јединице у БиХ да их међународна заједница подржава и да су Срби непријатељи - рекао је Галијашевић.

- Увелико се разговара о томе колико је пре рата било Срба у Сарајеву. Они данас не могу да поднесу ни Ново Сарајево, где су Срби стационирани, већ руше ту таблу. Њихови говори су толико ратоборни да је то постала врло опасна ситуација која сваког тренутка може експлодирати и запалити целу Европу на много опаснији начин него што је то случај са Украјином. Србија има обавезу према Републици Српској, тамо живи српски народ и власт у Београду треба да штити тај народ на најпримеренији начин - закључује Љубан Каран.

Сличног мишљења је и аналитичар Бранко Радун, који је, коментаришући Бећировићев говор у Поточарима, оценио да је он на ивици објаве рата!

- Такве поруке стижу редовно из Сарајева, било да је то од Бакира Изетбеговића, Дениса Бећировића, неког новинара... Све то су ратнохушкачке поруке. Када је реч о Сребреници и о томе да је све везано за тај догађај политика зла и геноцид, тај наратив је прихваћен и у добром делу западних земаља, а све то има за крајњи циљ једно: да се уништи Република Српска - оценио је Бранко Радун.

Политиколог Срђан Перишић, професор геополитике и међународних односа, наводи за медије да је приликом опремања оружаних снага БиХ прекршено изузетно битно правило.

Изазивање дестабилизације

- Земље које опремају БиХ оружјем су чланице НАТО, а БиХ није у НАТО! Нема никакве одлуке Председништва БиХ о наоружавању, а за тако нешто је потребан некакав споразум, билатерални или мултилатерални. Таквог споразума овде нема! Како неко може да наоружава Босну, а да нико из БиХ то није тражио? На овај начин НАТО руши суверенитет БиХ, занемарујући РС и Председништво БиХ, које је највећи орган извршне власти. Напросто, ово је чисто изазивање нове дестабилизације у БиХ.

Додао је да је НАТО узурпирао западне амбасаде и два министарства у Сарајеву, да се Република Српска ту ништа не пита и да Срби немају приступ тим министарствима.

- То је наметање западног фактора, што значи да БиХ нема суверенитет. Њега је одузео Запад. То може закомпликовати ситуацију, нема заједничке одлуке БиХ да се прими помоћ из иностранства. Оружане снаге БиХ контролише НАТО, а онда се поставља питање шта то значи. Да ли је то усмерено против РС? Има доста питања, али тема БиХ није покренута на самиту у Вилњусу. Тамо је главно питање била Украјина. Бошњаци су од тог самита очекивали много више јер имају потребу да праве проблеме и тамо где их нема. Очекивали су да ће НАТО интервенисати, да ће послати своју војску у Брчко или у РС, многи званичници из Сарајева су то чак и тражили - рекао је Перишић.