Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ВИШЕ ХРВАТА УМИРЕ, НЕГО ШТО СЕ РАЂА И ВЕНЧАВА" Стручњаци тврде да је корона код комшија закуцала ексер у ковчег

29.11.2020. 10:11
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
korona u Hrvatskoj
корона у Хрватској / Извор: Профимедиа

Тек ће се на крају године знати тачан број умрлих у овој години и месецима кад је земљом харала корона

Хрватски грађани у овој пандемијској години више умиру, мање се венчају због економске несигурности, али и страха од заразе, и рађа се мање деце. Засад се брачни парови и мање разводе, али треба имати у виду да су пролетос три месеца били закључани и тек ће се видети, након што ковид криза прође, хоће ли број развода порасти, како предвиђају истраживања у свету.

СРАМНО! ДОК СЕ ХРВАТСКА ГУШИ У КОРОНИ ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР БАНЧИ ДО КАСНО У НОЋ: Приведен у полицију

СРАМНО! ДОК СЕ ХРВАТСКА ГУШИ У КОРОНИ ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР БАНЧИ ДО КАСНО У НОЋ: Приведен у полицију

ЈОАНИКИЈЕ ПОБЕДИО КОРОНУ! Епископ негативан на тесту, организам створио имунитет

ЈОАНИКИЈЕ ПОБЕДИО КОРОНУ! Епископ негативан на тесту, организам створио имунитет

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ИМА УКУПНО ВИШЕ ЗАРАЖЕНИХ НЕГО КИНА? Невероватне бројке у комшилуку

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ИМА УКУПНО ВИШЕ ЗАРАЖЕНИХ НЕГО КИНА? Невероватне бројке у комшилуку

Хрватска ће, судећи према привременим подацима Државног завода за статистику за првих десет месеци ове године и бујању епидемије, ове године имати највише умрлих, а најмање склопљених бракова и рођене деце досад, али рекордно мали број рођених се тек очекује у 2021.години.

Како каже демограф Марин Стрмота, корона је само закуцала ексер у ковчег и само ће погоршати ионако дугогодишње лоше трендове природног пада становништва.

А лоше демографске трендове и чињеницу да без људи нема економског раста и да се не може опстати само од туризма и угоститељства политика је дуго игнорисала, што сада долази на наплату.

У октобру ове године, према привременим подацима Државног завода за статистику, било је највише умрлих од 2011. године - 4.628.

koronavirus
коронавирус / Извор: Реутерс

Истовремено испада да је у октобру ове године од других болести умрло мање људи у односу на октобар 2019. када је умрло 4375 људи или 253 мање, с обзиром на то да је само од ковида-а (или и од њега) прошли месец умрло 266 грађана.

Али, ипак не може да се каже да је прошлог месеца био драматичан пораст умрлих јер, на пример, у октобру 2018. године било је 4463 умрла, што је други најгори октобар по смртности након овогодишњег у последњих девет година.

Бројке за новембар ће бити драматичније и најлошије досад јер је само од короне у 28 дана новембра умрло 1109 људи. Иначе, прошле године су у Хрватској умрле 51.794 особе, а у првих десет месеци ове године, према привременим подацима Државног завода за статистику, 43.796 људи.

Ваља нагласити да привремени подаци, како наводе у ДЗС-у, о умрлима нису потпуно упоредиви с коначним подацима јер се привремени подаци односе на месец уписа у државне матице, а коначни на месец догађаја.

Дакле, тек ће се на крају године знати тачан број умрлих у овој години и месецима кад је земљом харала корона.

koronavirus, Češka
коронавирус, Чешка / Извор: Профимедиа/илустрација

Забрињавајуће је и што је према тим привременим подацима у првих десет месеци ове године рођено само 30.207 деце, а прошле је у целој години било 36.135 рођених, што је иначе био најмањи број рођене деце у Хрватској откако се прате статистике.

Стога је извесно да ће 2020. година срушити прошлогодишњи рекорд по најмањем броју рођене деце досад, а према проценама стручњака следећа ће година бити још лошија.

Не стоје добро ове године ни са склапањем бракова јер је у првих десет месеци склопљено само 14.747 бракова, односно 4.203 брака мање него у истом раздобљу прошле године.

Наиме, проше године је у првих десет месеци склопљено 18.950 бракова.

Иначе, свих ранијих година година у Хрватској је годишње склапано око 19-20 хиљада бракова, што ове године немамо шансе дасе достигне.

Ни због постојећих мера, а нити је људима до венчања док буја епидемија и дневно умире по 50 људи од ковид-а, нити се већ постојеће смањење бракова може надокнадити у два преостала месеца.

Једино је досад забележено мање развода него прошле године, па је у првих 10 месеци ове године разведен 4.091 брак, док је у истом раздобљу 2019. било 4.615 развода, али у октобру ове године, истина, било је више развода (651) него у истом месецу прошле (416).

Је ли то добро или лоше зависи како ко гледа на разводе и пре свега какав је квалитета тих бракова пре него што су се распали и на папиру.

За доцента Марина Стрмоту с Катедре за демографију загребачког Економског факултета сви привремени подаци Државног завода за статистику су очекивани.

- Корона нам је ексер у ковчегу само додатно закуцала и очекивано ће се погоршати природни пад становништва који имамо већ годинама, па ћемо имати и више умрлих, мање склопљених бракова, мање рођене дјеце, што ће нарочито доћи до изражаја следеће године. Док траје пандемија људи и због економске несигурности и опасности од заразе мање склапају бракове, не желе сада имати децу јер не знају шта ће бити сутра, хоће ли изгубити посао, хоће ли заразити и себе и децу.

Американци су већ радили пројекције колико ће следеће године имати мање рођене деце, само што ће код њих, наравно, тај пад рођених бити мањи него код нас. Само се у неразвијеном делу света, у којем су иначе стопе наталитета веће, очекује да ће порасти број рођене деце, и то због изостанка контрацепције - говори Стрмота.

koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Према свим садашњим трендовима, извесно је да ће Хрватска ове године због епидемије премашити рекордну бројку умрлих из 2015. када је умрло 54.205 људи.

Иначе, у Хрватској је последњих година годишње умирало више од 50 хиљада људи, па је 2011. било 51.019 умрлих, а рекордан број умрлих забележен је пре четири године, њих три хиљаде више, док је прошле године било готово 52 хиљаде умрлих.

Директор Одсека за демографију и хрватско исељеништво на Хрватским студијима, демограф др. сц. Стјепан Штерц привремене податке Државног завода за статистику коментира следећим речима.

- Може се очекивати да ћемо ове године, с обзиром на силину епидемије, досегнути максимални годишњи број смрти те да би могло умрети око 55.000 људи, али треба истаћи да ми и иначе последњих година имамо смртност на високом нивоу, само што на то нисмо реаговали док није дошла пандемија, што не значи да не подржавам мере за заштиту живота и здравља људи од ковид-а.

Забрињавајуће је нарочито што ће се последице пандемије, али и исељавања младих из Хрватске последњих година, јако лоше одразити и на пад броја рођене деце следеће године.

- Ако ове године број рођене деце и дође близу 36 хиљада, још мањи број рођених тек ћемо почети да бележимо у првим месецима 2021. јер се код нас још увек 80 одсто деце рађа у браку, а ми ове године имамо 20 одсто мање бракова, што значи да ћемо имати и 20 одсто мање рођене деце. Лако је могуће да следеће године буде рођено и 5.000 деце мање, што због мање склопљених бракова, што због исељавања, а то су подаци који јако забрињавају – говори демограф Стјепан Штерц.

Иначе, Хрватска је пре девет година имала више од 41 хиљаде рођене деце годишње што се такође сматрало да је мало и недовољно за обнову становништва, а од уласка у Еуропску унију само је падао број рођених.

Данас се убрајају у земље Еуропске уније које су по стопи фертилитета (просечан број рођене деце по жени у репродуктивној доби од 15 до 49 година) испод просека Еуропске уније.