Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КРАХ ЂУКАНОВИЋЕВЕ ТОРТУРЕ! Абазовић јасно поручио диктаторском режиму: Боље да сами одете

14.10.2020. 23:53
Пише:
Србија Danas/Vijesti.me
Milo Đukanović i Dritan Abazović
Мило Ђукановић и Дритан Абазовић / Извор: Фото: Facebook/Printscreen/Dritan Абазовић/ПрофимедиаИлустрација

Абазовић је рекао да је питање њеног трећег, неуставног мандата поменуо и код председника Црне Горе Мила Ђукановића, приликом недавних консултација за састав нове владе

Лидер Грађанског покрета УРА, Дритан Абазовић, саопштио је Вијестима да мисли да је и дипломатска активност нове парламентарне већине допринела да председница Врховног суда Весна Меденица најави подношење оставке на ту функцију.

ПОСЛЕДЊИ ТРЗАЈ МИЛОВОГ ДПС-а: Нови напад на Србе, овога пута на нашег амбасадора у Црној Гори

ПОСЛЕДЊИ ТРЗАЈ МИЛОВОГ ДПС-а: Нови напад на Србе, овога пута на нашег амбасадора у Црној Гори

НАЈНОВИЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О АМФИЛОХИЈЕВОМ ЗДРАВЉУ: Владика се бори са опаким вирусом, познато како се осећа

НАЈНОВИЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О АМФИЛОХИЈЕВОМ ЗДРАВЉУ: Владика се бори са опаким вирусом, познато како се осећа

ОНИ ЊЕГА СЕРДАРОМ, ОН ЊИХ ВОЈВОДАМА: Руске колеге честитале Бечићу избор за председника Скупштине Црне Горе

ОНИ ЊЕГА СЕРДАРОМ, ОН ЊИХ ВОЈВОДАМА: Руске колеге честитале Бечићу избор за председника Скупштине Црне Горе

Рекао је да је питање њеног трећег, неуставног мандата поменуо и код председника Црне Горе Мила Ђукановића, приликом недавних консултација за састав нове владе.

- Случај Меденице сам поменуо и на консултацијама код председника Ђукановића и мислим да све ово што смо урадили у претходном периоду и сву дипломатску активност коју смо имали, да је то урадило плодом - ако се реализује ово што је најављено. У сваком случају, велики је притисак да госпођа Меденица поднесе оставку, јер је стварно непримерено да се трећи пут изабере за председницу Врховног суда - казао је Абазовић.

Меденица је према истим информацијама, то рекла током Опште седнице Врховног суда. Из Судског савета, који бира и разрешава судије и председнике судова, рекли су да са тим нису упознати.

Абазовић је рекао да позива и друге да крену стопама Меденице, апострофирајући в.д. врховног државног тужиоца Ивицу Станковића:

- Позвао бих и друге да то ураде. Позвао бих и ВДТ-а да достојанствено поднесе оставку и ослободи то место... То је врло важно, сви који могу да нам помогну у том правцу требало би да томе приступе. Није ово никакво обезглављивање државе, ово је само покушај да се неке слабе тачке система реше на најбезболнији могући начин у корист свих.

Он је констатовао да нова власт мора да уђе у темељну судску и тужилачку реформу.

- Међутим, такав процес изискује вријеме. И у земљама региона почеле су сличне активности и правне реформе и оне заиста трају дуго. Ми ћемо то морати да урадимо. Али нешто што можемо да урадимо одмах, јесте да људи који су таргетовани од стране ЕУ и огромне већине јавности као велики баласт укупном напретку интеграционог процеса, сами оду... Мислим да је најбоље, најпоштеније и најправедније да они то сами препознају, да сами иступе - рекао је лидер УРА

Нема одговора

Црногорским медијима није одговорено на питања о наводној оставци Меденице, иако су још при три дана најавили да ће то учинити.

Европска комисија недавно је поновила да изражавају забринутост због начина на који је Судски савет 2019. тумачио Устав и тиме дозволио да предсједница Врховног суда буде изабрана трећи пут на ту функцију.

То су опет констатовали и у последњем Извештају о напретку...

Уставом Црне Горе прописано је да председник Врховног суда може бити на тој позицији два пута.

Из Судског савета, међутим, тврде да Устав измењен након њеног првог избора 2007. године и да се тај део не може ретроактивно примењивати.

Осим те 2007. године, Меденица је за шефицу Врховног суда бирана 2014. и 2019. године.

- Остају изазови, посебно у погледу независности, професионалности, ефикасности и одговорности правосуђа. Одлука Судског савјета о поновном именовању седам председника судова, укључујући председника Врховног суда, на најмање трећи мандат, изазива озбиљну забринутост због начина на који је Судски савјет тумачио уставни и законски оквир, који ограничава та именовања на највише два мандата како би се спречила превелика концентрација власти у правосуђу. То није у складу с препорукама ГРЕЦО-а - наводи се у Извештају Европске комисије.

У истом тексту подсјетили су на изјаву потпредседника Владе Зорана Пажина, који је предложио да они који су тако изабрани поднесу оставке.

Осим предсједнице Врховног суда, више од два пута за пресједнике судова бирани су председници основних судова Бранко Вучковић (Котор), Зоран Шћепановић (Бар), Захит Цамић (Рожаје), Радуле Пипер (Бијело Поље), Милица Јововић (Даниловград) и Хилмија Сујковић (Плав).

Након недавних консултација о мандатару за састав Владе, председник Црне Горе Мило Ђукановић казао је да "није адреса" којој треба постављати питање - да ли сматра да би Меденица и други предсједници судова у трећем мандату требало да поднесу оставке: "Пажљиво треба разговарати са ЕУ. Није довољно само наше тумачење уставно правног система", рекао је тада.

Инострани експерти да буду дио тужилаштва

Лидер Грађанског покрета УРА рекао је да нема апсолутно ништа против да се у наредом периоду омогући међународним експертима да буду део црногорског тужилаштва.

- Заиста мислим да је нама потребно да неко екстерно, ко би био изабран на неком међународном конкурсу, а и са својим референцама - дође и помогне укупну трансформацију наше тужилачке организације - казао је Абазовић.

Очекујем опструкције од криминалних кругова

Абазовић је казао да мисли да постоји озбиљна и огромна спрега организованог криминала и представника судства, тужилаштва и Управе полиције.

- Ту очекујем заиста велике опструкције, али упркос томе желим да верујем да многи људи у тим институцијама - часно обављају свој посао, да су такође жртве овог система, неправедног система и да могу бити од велике користи Црној Гори у наредном периоду, а да ће радити на врло искрен, достојанствен начин и наравно у складу са Уставом и законом - рекао је Абазовић.