Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЛАВРОВ ИЗНЕО СТАВ РУСИЈЕ: Одзвонило Високом представнику у БиХ!

28.10.2020. 10:58
Пише:
Србија Данас/ Глас Српске
Sergej Lavrov
Сергеј Лавров / Извор: Фото: Министарство спољних послова Руске Федерације

Разматра се прикључивање Русије пројектима гасификације у Републици Српској

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да Русија не препознаје никакву практичну потребу за високим представником у БиХ, чија је функција одавно исцрпљена, као и да постоји чак нешто понижавајуће у томе да једна суверена и независна земља и даље остаје под спољним надзором.

 

 

 

Лавров, који је данас требало да посети БиХ, али је посета одложена због одласка у самоизолацију услед корона вируса, истакао је да је време да се то приведе крају, те да сва одговорност за будућност земље припада само њеним народима.

Шеф руске дипломатије рекао је да би односе Русије са БиХ окарактерисао као пријатељско партнерство и напоменуо да ће следеће године бити обилежено 25 година од њиховог успостављања.

- У релативно кратком периоду заједничким напорима заиста смо успели да изградимо стабилан систем веза заснованих на прагматизму, обостраном поштовању, узајамном разумијевању о великом броју питања. Немамо нерешених проблема - рекао је Лавров.

- Одржава се напредан политички дијалог, пружа се узајамна подршка на мултилатералним платформама. Придржавамо се подударних или веома блиских ставова о кључним међународним питањима. Једногласно подржавамо недопустивост ревизије општеприхваћених резултата Другог светског рата, доследно се противимо било којим формама и манифестацијама неонацизма - додао је.

Истакао је да развија практична сарадња, да је Русија један од водећих спољнотрговинских партнера БиХ, те да се налази међу првих десет земаља по обиму директних страних улагања у локалну привреду.

- Највећи руски економски оператери - Зарубежњефт, Гаспром, Збербанка обезбеђују не само стотине радних места у БиХ, већ и вишемилионске приходе од плаћања пореза. Русија је поуздан снабдевач природним гасом за БиХ - казао је.

Заузврат, истиче, руско тржиште је отворено за воће и поврће из БиХ, расте интерес према садницама воћарских култура произведених у БиХ, наставља се рад на обезбеђењу испорука меса и млечних производа.

- Успостављена је културна и хуманитарна сарадња на многим пољима. Наиме, јачају се везе у сфери образовања, организују се концерти, изложбе и други догађаји - каже Лавров.

Истиче да је Русији посебно драго да расте број партнерских контаката између административних јединица две земље и да је на тај начин очито дубоко узајамно интересовање за јачање свестраних односа.

- Сматрам да потпуно подударање како структуре, тако и суштинског садржаја наших односа дејтонским посебностима БиХ остаје кључни фактор успеха. Рекао бих да је то потврда одрживости и функционалности административног система БиХ предвиђеног Мировним споразумом. Потребно је поштовати одређена правила без покушаја да буду заобиђена или распакивана - нагласио је Лавров.

Лавров истиче да Русију са Републиком Српском уједињују блиске историјске и културне везе и да цене заиста братско узајамно разумевање те нагласио да Русија, као једна од држава гараната Мировног споразума, потпуно подржава дејтонски статус Српске и њена уставна овлашћења.

- Није тајна да знатан део практичне сарадње са БиХ представља сарадња с Републиком Српском. Наши предузетници показују интересовање за индустријски потенцијал Српске. Разматра се прикључивање Русије пројектима гасификације. При томе, желио бих посебно нагласити да таква кооперација није усмерена против било кога. Имамо намјеру да и убудуће подстичемо свестрано унапређење и проширивање веза са Српском - казао је Лавров.

Када је реч о изјавама да је Дејтонски мировни споразум застарео и да га је потребно мењати, Лавров је нагласио да се то обично покреће из иностранства.

- Очигледно је да су правила утврђена у Мировном споразуму 1995. године у супротности са нечијим интересима и спречавају спровођење смерница које се намећу споља. Никако то не сматрамо довољним разлогом за разговор о ревизији Дејтона који већ четврт века успешно обезбеђује мир, безбедност и стабилност у БиХ и региону у целини - навео је.

Штавише, истиче Лавров, трајна вредност Мировног споразума лежи у чињеници да је он прецизирао особине унутрашњег уређења БиХ, утврдио уставни положај два ентитета, разграничио сфере одговорности међу нивоима власти, гарантовао једнак статус три конститутивна народа, обезбедио верификовану шему за остваривање њихових националних права, укључујући право вета ради заштите виталног националног интереса.

Лавров наглашава да задирање у ове темељне постулате значи подривање основа државности БиХ и додаје да се Русија, као један од гараната Мировног споразума, залаже за безусловно поштовање његових основних уставних начела и позива све партнере у БиХ и иностранству да учине исто.