Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МАНДИЋЕВА ТРОБОЈКА ИЗАЗВАЛА ХАОС У ЦРНОЈ ГОРИ! Анти-српске адресе се обрушиле на њега, а ЕВО шта је ИСТОРИЈСКА ИСТИНА

16.01.2024. 16:05
Пише:
Србија Данас
mandić i joanikije
мандић и јоаникије / Извор: Фото: Народна скупштина Црне Горе

Бивша власт подиже националне тензије у Црној Гори

Истицање тробојке у кабинету председника Скупштине Црне Горе Андрије Мандића приликом пријема за митрополита црногорско-приморског Јоаникија изазвало је праву буру у црногорској јавности.

ЗА ТИМСКИ ДУХ НА ТЕРЕНУ: Служба хитне помоћи у Панчеву добила униформе од Фондације MozzartMozzart

ЗА ТИМСКИ ДУХ НА ТЕРЕНУ: Служба хитне помоћи у Панчеву добила униформе од Фондације Mozzart

ВЕСЕЛИ СЕ СРПСКИ РОДЕ! Тробојка опет у институцијама Црне Горе! Мандић на састанку са митрополитом Јоаникијем урадио ВАЖНУ СТВАРmandić i joanikije

ВЕСЕЛИ СЕ СРПСКИ РОДЕ! Тробојка опет у институцијама Црне Горе! Мандић на састанку са митрополитом Јоаникијем урадио ВАЖНУ СТВАР

ОН ЈЕ НАСЛЕДНИК МИЛА ЂУКАНОВИЋА! ДПС добија новог лидера! Погледајте његове ставове о СРБИЈИ и СРБИМАDanijel Živković

ОН ЈЕ НАСЛЕДНИК МИЛА ЂУКАНОВИЋА! ДПС добија новог лидера! Погледајте његове ставове о СРБИЈИ и СРБИМА

Жестоке изјаве из ДПС-а

Први се огласио, за ултрацрногорски портал "Антена М", високи функционер Демократске партије социјалиста Андрија Николић. Он је у устаљеном анти-српском наративу своје партије саопштио следеће: 

- Од дана ступања на високу државну дужност (Мандић) унижава Црну Гору, слика се као део изборног штаба политичке партије свог послодавца у другој држави, а јуче и истицањем ове заставе показује да он седи у Парламенту Црне Горе, али да тамо ради за интересе друге државе. Те Мандићеве парламентарне активности похвалио је и његов гост.

andrija nikolić
андрија николић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/DPS

Николић је додао да нема никакве дилеме да је незаконитим увођењем друге заставе у свој кабинет, поред државне, као и поруком да је црква створила Црну Гору, Мандић желео да претвори храм црногорске демократије у бастион великосрпског национализма. 

Он је поручио и како ће бити покренута иницијатива за смену Андрије Мандића у наредном периоду. 

Реаговали из Мандићеве странке

Из Мандићеве Нове српске демократије упутили су данас оштар одговор Андрији Николићу.

- Што се тиче иницијативе за смену Мандића, иза ње се крије велика фрустрација Николића и ДПС-а, чињеницом да је један од предводника великих антирежимских протеста и борац за равноправност српског народа коначно на позицији која му, по свему, припада - саопштио је за Борбу Славен Радуновић, потпредседник те странке. 

radunović
радуновић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/NSD

Он је додао и да је нејасно откуд толики анимозитет према тробојци која је била симбол Црне Горе и у комунистичком периоду. 

Шта је претходило свему

Наиме, Андрија Мандић, председник Скупштине Црне Горе јуче је уприличио свечани пријем за митрополита црногорско-приморског Јоаникија. 

Током дугог и садржајног разговора, предсједник Мандић и митрополит Јоаникије су се дотакли свих тема које се тичу будућности Црне Горе.

На самом крају састанка, предсједник Мандић је митрополиту Јоаникију уручио панагију Богородице с малим Христом на рукама, крст са златним ланцем, часни крст, икону Светог Симеона Мироточивог, који је рођен у некадашњој Рибници и који је заштитник главног града Подгорице, као и икону Светог Саве.

Митрополит црногорско-приморски је предсједнику Мандићу уручио репринт Мирослављевог јеванђеља, истакавши да је то највреднији и најстарији српски средњевековни ћирилични споменик који је рукописан на простору данашње Црне Горе и нераскидиво везан за њу. 

Но, најзанимљивије је што се на фотографијама сусрета у позадини види тробојка постављена у Мандићевом кабинету. То је први пут да се та застава налази у институцијама Црне Горе од њеног избацивања из симболичког склопа црногорске државности 2004. године. 

mandić i joanikije
мандић и јоаникије / Извор: Фото: Народна скупштина Црне Горе

Тробојка као историјски симбол Црне Горе

У историји Црне Горе мало је симбола који толико дуго трају као црвено-плаво-бела тробојка. Она је своје место нашла у симболици те државе и у времену Његошеве "Обилића медаље" на чијој су ленти биле те три боје. 

Касније је Уставом из 1905. године кодификована као званична застава Црне Горе. На снимцима из тог периода, са Цетиња, на свечаним церемонијама могу се видети тробојке како се вијоре у част кнежевске и касније краљевске породице Петровић.

Занимљиво је да је она своје место нашла и у комунистичком периоду када је била застава Социјалистичке Републике Црне Горе, што се наставило и у периоду СРЈ. 

Тек 2004. године када ДПС Мила Ђукановића полако почиње преузимати ултрацрногорску идеологију, они доносе Закон о симболима, којим се тробојка избацује, а уводи модификовани "Алај-барјак" као званична државна застава. 

Међутим, чланом 28. Закона о симболима и Дану државности се наводи да су све историјске заставе Црне Горе заштићене законом, па самим тим и тробојка. На тај члан се позивају и из саме Скупштине Црне Горе у саопштењу које су пренеле подгоричке Вести. 

- У кабинету председника Скупштине Црне Горе се поред садашње државне заставе, налази застава тробојка која није застава друге државе, већ државни симбол Књажевине Црне Горе и Краљевине Црне Горе, која сходно члану 28 Закона о државним симболима и Дану државности Црне Горе ужива заштиту, као и државни симболи утврђени овим законом - наводе из скупштине. 

(Србија Данас/М.Б.)