Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У ВЛАДУ СА КНЕЖЕВИЋЕМ И МАНДИЋЕМ? Формирање власти без Мила и Дритана

20.07.2023. 08:20
Пише:
Србија Данас
Andrija Mandić i Milan Knežević
Андрија Мандић и Милан Кнежевић / Извор: Профимедиа

Лидер ПЕС-а данас ће разговарати с представницима ЗБЦГ-а и Демократа.

Коалицији За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) није споран предлог принципа Покрета Европа сад (ПЕС) за формирање нове владе, али у ЗБЦГ-у сматрају да код других политичких актера нема воље да тај савез укључе у будућу извршну власт.

ПАО ДОГОВОР У ЦРНОЈ ГОРИ! Демократе прихватиле понуду ПЕС-а о уделу у извршној власти! Овако ће бити расподељени ресори у новој ВЛАДИ!

ПАО ДОГОВОР У ЦРНОЈ ГОРИ! Демократе прихватиле понуду ПЕС-а о уделу у извршној власти! Овако ће бити расподељени ресори у новој ВЛАДИ!

НОВИ РАСКОЛ У ЦРНОЈ ГОРИ?! Покрет "Европа сад" у проблему: мањи коалициони партнери траже свој део политичког колача!

НОВИ РАСКОЛ У ЦРНОЈ ГОРИ?! Покрет "Европа сад" у проблему: мањи коалициони партнери траже свој део политичког колача!

ПРЕДСЕДНИК ИМА СВОЈЕ ВИЂЕЊЕ! Милатовић афирмише концепт мултиетничности: "У Влади да буду припадници свих народа.."

ПРЕДСЕДНИК ИМА СВОЈЕ ВИЂЕЊЕ! Милатовић афирмише концепт мултиетничности: "У Влади да буду припадници свих народа.."

То је Вијестима рекао извор из ЗБЦГ-а, наводећи да њиховој коалицији начела за конституисање владе нису проблематична, будући да су предлагали увођење мораторијума на питања која деле јавност. Међутим, саговорник тврди да је спорно то што њихов савез није био укључен у неформалне преговоре о успостављању власти, који су се водили месец дана, и што код партија и коалиција које су учествовале у томе наводно није било жеље да ЗБЦГ буде у влади.

На том фону је и јучерашња иронична порука носиоца листе ЗБЦГ-а Милана Кнежевића, да "све иде у добром правцу" и да су у преговорима добили "боћарски савез, издавање лежаљки у Валданосу, обиљежавање игралишта за Љешанске игре...".

Међутим, извори Вијести тврде да ипак није искључена могућност да ЗБЦГ уђе у владу, иако се томе противе међународни савезници Црне Горе, поручују да им коалиција коју предводе Кнежевић и Андрија Мандић - није партнер.

Вијестима је из ПЕС-а незванично речено да коалиција ЗБЦГ никада није била "отписана", као и да је "затезање" Бошњачке странке (БС) у преговорима нешто што том савезу иде наруку.

ПЕС ће данас отпочети званичне разговоре с потенцијалним партнерима, међу којима је и ЗБЦГ, од којих очекује да се прво изјасне о принципима који су им упућени. Тај покрет је јуче свима осим Демократској партији социјалиста (ДПС) и Грађанском покрету (ГП) УРА послао предлог десет принципа за формирање будућег кабинета, у којима се, између осталог, заговара стварање владе пропорционално изборном резултату, спровођење економског програма Европа сад 2.0, једнаке шансе приликом избора на функције.

Даниловић: Да видимо ко је унутра, а ко није

goran danilović
горан даниловић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/A ПЛУС ТВ МОНТЕНЕГРО

Челник Уједињене Црне Горе, Горан Даниловић, изјавио је јуче да та партија до сада није разговарала с Покретом Европа сад (ПЕС) о позицијама у влади.

- Ни нећемо то радити док не буде јасно ко ће све бити у владајућој коалицији. Редослед потеза за нас је јасан и нећемо се погађати. Прво, да видимо ко је унутра, а ко није, колико мандата има већина, који су циљеви и задаци владе, шта су приоритети - написао је он на свом Фејсбук налогу.

Даниловић је навео да Уједињена неће подржати да било која странка "добије више у влади него јој припада по изборном резултату".

- Ако неко мисли да је управо због тога идеална већина од 41, мора знати да уз нашу подршку јагме бити неће. Нећемо подржати да у већини мањој од 48 мандата коалиција око ПЕС-а има мање од 51 одсто - поручио је.

Према незваничним информацијама "Вијести," Уједињена Црна Гора је заговорник да партије бившег Демократског фронта буду део владе. 

Јоковић: Ако могу без СНП, то је легитимно

vladimir joković
владимир јоковић / Извор: Фото: Printscreen

Лидер СНП-а, Владимир Јоковић, изјавио је јуче Вијестима да ће се та партија о принципима ПЕС-а изјаснити кад их добије. Наводи да је СНП озбиљна странка која жели озбиљно да разговара и да није добар почетак ако се разговара с неким другима и ако им се нешто нуди без разговора с осталима.

- За нас је потпуно необавезујуће то што се неко договара мимо оних који ће чинити владу. Ако могу без СНП-а, то је легитимно. Ако ће СНП бити учесник те владе, наравно да ће од почетка тражити да се разговара о свему. Немамо никакав захтјев. Желимо да сви они који ће чинити владу сједну за сто и да сви имамо потпуно равноправан третман, да видимо шта та влада жели да испоручи грађанима, да видимо шта су приоритети и програм те владе, па да онда видимо персонална рјешења у њој - истакао је Јоковић.

СНП-у би, како су Вијести раније објавиле, могло да припадне Министарство спорта, али су они, према незваничним информацијама, заинтересовани за два ресора.