Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МЕЂУ ОПТУЖЕНИМА ЗА ЗЛОСТАВЉАЊЕ И ЖЕНА: После Мике још четири професора са Академије пријављено за НАПАСТВОВАЊЕ

21.01.2021. 23:10
Пише:
Србија Данас/јутарњи.хр
Akademija dramskih umetnosti, Zagreb
Академија драмских уметности, Загреб / Извор: Фото: Instagram/dronar.robban

 Шокантних исповести глумица све је више, а реаговала је и загребачка глумачка Академија

Нападачи често користе изговор да у глуми нема забрањених тема и радњи, и да се тако истражују мрачне стране људске психе

ПОСЛОВАЛИ ПО ПРИНЦИПУ "ТИ МЕНИ - ЈА ТЕБИ": Како су се упознали Аркан и Мика Алексић?

ПОСЛОВАЛИ ПО ПРИНЦИПУ "ТИ МЕНИ - ЈА ТЕБИ": Како су се упознали Аркан и Мика Алексић?

"ПРИЧАО ЈЕ ДА ТАКО ВЕЖБАЈУ ЗА ФИЛМСКИ КАДАР..." Описане ГНУСНЕ СТВАРИ које је Мика Алексић радио малолетницама

"ПРИЧАО ЈЕ ДА ТАКО ВЕЖБАЈУ ЗА ФИЛМСКИ КАДАР..." Описане ГНУСНЕ СТВАРИ које је Мика Алексић радио малолетницама

НЕКА ТИ ЈЕ БОГ У ПОМОЋИ, ОВО СУ ДЕЦА! Ненад Јездић открио шта му је Мика РЕКАО приликом ПОСЛЕДЊЕГ СУСРЕТА

НЕКА ТИ ЈЕ БОГ У ПОМОЋИ, ОВО СУ ДЕЦА! Ненад Јездић открио шта му је Мика РЕКАО приликом ПОСЛЕДЊЕГ СУСРЕТА

На адресу Академије драмских уметности пристигле су три јавне и осам анонимних пријава за сексуално злостављање. Пет се пријава односи на укупно четири професора који се и даље налазе у радном односу с Академијом, док се остале пријаве односе на три пензионисана односно једног бившег спољног сарадника Академије.

Једна од пријављених за сексуално злостављане је жена

- Да, део пријављених је још увек на радним местима, све док не добијемо све информације за покретање законских процедура. Претпостављам да ћемо их имати најкасније за десет до четрнаест дана - каже декан Франка Перковић Гамулин. И то је у Хрватској за сад први конкретни резултат регионалног ''Ме Тоо'' покрета насталог након исповести српске глумице Милене Радуловић.

Ангажована адвокатица

У кратком је року на Академији формирана Радна група за прикупљање података о евентуалним случајевима злостављања, кршења начела равноправности полова и повезаних облика дискриминације и узнемиравања који се односе на студенте ове установе. Декан АДУ Франка Перковић Гамулин говори да су ангажовали и адвокатицу, а да ће поновно имати састанак у понедјељак, када ће у сарадњи с Канцеларијом правобранитељке за равноправност полова донети одлуке о моделима санкционирања наведених пријава па видети која је даља процедура.

11 пријава за сексуално злостављање стигло је на АДУ у 48 сати откад су отворене линије

- Нисам могао замислити да се на Академији догађају овакве ствари - каже редитељ и професор глуме на АДУ Крешимир Доленчић, додајући да је због посла у контактима са стотинама глумица, глумаца, других редитеља и професора.

Miroslav Mika Aleksić
Мирослав Мика Алексић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

- Но то је комплетно изван мог свемира. Људе који су учинили такве ствари треба пријавити, што је жртвама често јако тешко, а онда их и казнити. Драго ми је да је Академија одмах реаговала дајући жртвама могућност да се анонимно јаве - говори Доленчић.

- Моје су студенткиње у неким случајевима годиште моје кћери, која је и сама студент Ликовне академије. Не могу ни замислити како би било да се нешто такво догодило њој - каже, додајући да би волела знати имена професора које су студенткиње пријављивале за сексуално насиље.

Нада се да ће се из цијеле ситуације изродити и нешто позитивно.

- Мобинг ове врсте се не догађа само на АДУ. Оно што се догодило у Београду је страшно, а видимо да сличних ситуација има и у целој регији. Свако ће осудити овакво понашање. Но надам се да ће, ако ништа, ове сада испричане приче подстаћи и друге жртве да се јаве и пријаве насилнике - говори Доленчић.

Иако сексуалног насиља има свуда, често се догађа да о њему најгласније проговоре управо уметнице, глумице и певачице.

- Можда су људи из наше бранше спремнији јавно проговорити - сматра Доленчић.

nasilnik
насилник / Извор: Профимедиа/илустрација

По сведочанствима које су бројне студенткиње слале на Фејсбук групу "Нисам тражила" видели смо да се злостављање често одвија под изговором да се нешто ради "због уметности".

Три пријаве су потписане именом и презименом, а осам пријава је анонимно

- Наш је посао везан за психу, интиму, живот. У казалишту је, откада постоји, нужно понекад доћи и до мрачнијих подручја људске психе. Потребно је с људима с којима радиш бити врло искрен, не постоје забрањене теме. И претпостављам да неки користе такве ситуације да би учинили нешто што нема везе с послом - говори редатељ, додајући да сваки прави професионалац добро познаје границе својега посла.

- Таква врста корупције једноставно не сме постојати! - каже и истиче како верује да такво понашање на АДУ никако није правило, али да је свакако за осуду.Такве су ситуације траума коју вероватно сватко жели потиснути и за чије је процесуирање потребно време. Но надам се да ће приче које су испливале подстаћи људе који су жртве да реагују што пре - закључује Доленчић.

nasilje u porodici
насиље у породици / Извор: Профимедиа/илустрација

- Показала је изузетну грађанску свест и одговорност, која на нашим просторима није уобичајена - каже Дора Ружђак Подолски, додајући да верује да се једино пружањем могућности да се жртве анонимно јаве и изјасне може доћи до решења проблема у којем се нашла Академија.

Редитељка наставља:

- Но, немојмо бити лицемери и правити се да нико од нас још од школских дана није свестан да овакве ситуације постоје! Да ми нека жена каже да никада није имала неугодно искуство ове врсте, нисам сигурна да бих веровала - каже.

И сама се, прича, нашла у таквим ситуацијама:

- И то још у основној школи. Није се радило о физичком злостављању, али свакако јесте о једној врсти алудирања на секс, које није било примерено мојој тадашњој доби од 12 или 13 година - сећа се Ружђак Подолски, наглашавајући да се о односу овога професора према својим ученицама причало, његово је насиље "било опште позната ствар".

Драго јој је да су се жртве почеле јављати.

- Најприје треба утврдити количину оваквих случајева и видети колика је штета која је нанета. Потом приступити свему с пуно разума и освешћености, што није увек најлакши модус операнди. А онда пустити правном систему да све разреши - каже редитељка.

Уобичајена пракса

И Снежана Бановић једна је од оних који су завршили Академију (она ју је уписала 1985.), а потом је на њој постала професорка.

- То је институција у којој је било свакаквих наратива и дискурса у односу наставници-студенти. На мојем усмјерењу, режији, није тада било драматично, но при гостовањима на глумачким класама сам знала чути свашта. Непримјерене су ситуације тамо биле уобичајена пракса - говори ова професорка на Одсеку продукције.

Nasilje
Насиље / Извор: Профимедиа/илустрација

- Но, сећам се и неких ескапада које је било тешко слушати! С неким сам професорима глуме улазила у сукобе, никада нисам допуштала ту врсту агресивног дискурса према себи. Тако да немам трауме из студентских дана, али их имам откад сам се на Академији запослила - говори Бановић.

4 професора је у радном односу с АДУ, три су умировљена, један је бивши спољни сарадник

- Неке су колеге сматрали да о мени могу рећи што год мисле. Те пријаве имам и у писменом облику. Неке су завршиле опоменама, неке половичним опоменама, али сам сваку од тих битки у ствари изгубила - каже, наводећи један примјер: њезино се напредовање до редовите професорице пропиткивало на разне начине алудирајући без икаквих аргумената на податке из њезине биографије којима се покушало указати на то да до своје позиције није дошла регуларно.

Бановић се зато с приличним незадовољством осврће на чињеницу да се тек однедавно злостављани студенти могу анонимно јавити.

- Такав се систем требао успоставити одавно. По мени, ово је закашњела реакција, било је већ пуно прилика за отварање канала за пријаве овога типа.

"То су дилетанти"

О оптужбама за сексуално насиље на Академији говрои и редитељ Далибпр Матанић

- На Академији се ухлебило пуно људи који немају везе с послом. У мојој је професији математика врло једноставна: свако тко размишља о било чему другоме осим о томе да направи свој посао је потпуни дилетант! - каже Матанић, додајући да неки од професора на Академији "тамо решавају своје психопатске сексуалне проблеме".

Pedofil
Педофил / Извор: Профимедиа/илустрација

- По том сам питању највише ствари научио на предавањима својих дивних професора Анте Петерлића и Зорана Тадића, који је сада нажалост покојни. Подучавали су етици на сцени и филму, објашњавали да се морамо бавити искључиво филмом. Но неки су се људи ухлебили, то потпуно занемарили, нити су талентовани нити етички нормални да би схватили постављање представе као креативног процеса, а не као шансу за искаљивање своје фрустрације – говори он.

- Али штета да се уопше морао догодити тај импулс и да се случајеви настали уназад посљедњих 20 или 30 година решавају тек сада - сматра.