Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИМОВИНА СПЦ ИПАК СПАСЕНА? Ево како је Ђукановићев закон проглашен неуставним у ПОСЛЕДЊИ ЧАС!

21.12.2019. 21:01
Пише:
Србија Данас/Блиц
Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа/илустрација

Власт Мила Ђукановића изнова је показала невероватну способност за самоодржање. Иако је Влада у Подгорици усвојила закон којим намерава да одузме цркве СПЦ и њеној митрополији и послала га у парламент на усвајање, јуче је дошло до неочекиваног обрта. Закон је проглашен - неуставним.

У Црној Гори је усијано. После готово две деценије по разним питањима поларизоване државе и друштва, финишира се можда и најбитније питање - вере, Цркве, практично идентитета. До јуче ујутро власт Мила Ђукановића није одустајала од усвајања спорног закона, седница Скупштине заказана је за четвртак, 26. децембра. Тиме и покушај брисања Српске цркве као матичне у Црној Гори требало је да добије коначни институционални печат.

У међувремену заказан је црквено-народни Сабор за данас у Никшићу, на којем ће бити донете мошти Светог Василија Острошког. А онда је јуче по подне сопствени, већ у Влади изгласани закон, правна служба прогласила неуставним. Све време од, 6. децембра, када га је Влада усвојила, гласније него до сада, грађани - верници СПЦ, најављивали су да ће телима бранити своје светиње.

ЧУДО НА САБОРУ У НИКШИЋУ: Божија порука верницима! Звона отерала кишу и облаке, верницима се дигла коса на глави! (ФОТО)

ЧУДО НА САБОРУ У НИКШИЋУ: Божија порука верницима! Звона отерала кишу и облаке, верницима се дигла коса на глави! (ФОТО)

ОГЛАСИЛА СЕ ЕПАРХИЈА МИЛЕШЕВСКА: С тугом у срцу обавештавамо да нам није дозвољен улазак у ЦГ

ОГЛАСИЛА СЕ ЕПАРХИЈА МИЛЕШЕВСКА: С тугом у срцу обавештавамо да нам није дозвољен улазак у ЦГ

КО ЈЕ ДАНАС ИЗОСТАО, БОЉЕ ДА СЕ НИЈЕ НИ РОДИО: Завршен сабор у Никшићу - изнета четири захтева (ФОТО/ВИДЕО)

КО ЈЕ ДАНАС ИЗОСТАО, БОЉЕ ДА СЕ НИЈЕ НИ РОДИО: Завршен сабор у Никшићу - изнета четири захтева (ФОТО/ВИДЕО)

Јуче није било могуће добити прецизан одговор црногорских власти да ли и поред мишљења правне службе намеравају и даље да инсистирају на закону и да ли се он изнова повлачи из процедуре.

Док се одвијала драма у Ђукановићевој администрацији, с друге стране Митрополија је заказала Сабор на који су донесене мошти, грубо речено, најпоштованијег свеца на овдашњим просторима Светог Василија Острошког. У Митрополији су пре Сабора нагласили да је овај Сабор првенствено молитвен, и да ће са њега бити послата и порука властима Црне Горе против усвајања закона и правног насиља.

Светитељ на Сабору и у поприлично кључном тренутку је онај чије присуство треба да позове на прекид деоба и сабирање народа. У Никшић су пристигли епископи из окружења, њих десетак, почев од Херцеговачке, Милешевске и Рашко-призренске епархије.

Ostrog
Острог / Извор: Профимедиа

Закон који власт у Црној Гори покушава да усвоји јесте неуставан, и то у многим својим одредбама. Око спорног закона све је наопако и не види се добра воља овдашњих власти. Сигурни смо да неће одустати од спровођења наума. Када видимо њихову добру вољу и ми Црква ћемо тада имати позитиван одговор. Од Сабора не одустајемо и овај молитвени скуп ће бити одржан као што је и планирано - најављује владика будимљанско-никшићки Јоаникије.

Шокантна промена става

Правна служба, која је задужена за усклађивање и обраду закона у процедури, окарактерисала је да је предложени закон неуставан. То мишљење достављено је јуче Скупштини у Подгорици, и баш пред црквено-народни Сабор.

- Предлог закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница није усклађен са Уставом и правним системом Црне Горе, а поједине одредбе садржане у њему нису карактеристичне за важећи правни систем. Начин на који је израђен овај предлог закона, односно начин на који су формулисане поједине одредбе, одступа од принципа позитивне законодавне праксе, а који су дефинисани и правно-техничким правилима за израду прописа, која се примењују приликом израде закона: јасноћа, сажетост, прецизност и разумљивост норме, међусобну повезаност и усклађеност норми у оквиру самог предлога закона - наводи се, између осталог, у мишљењу правне службе.

Како се додаје у мишљењу, један од најспорнијих одредаба закона је што би “у евентуалној примени закона верске заједнице користиле објекте који су у државној својини, или би државни органи одлучивали о коришћењу или некоришћењу верских објеката и земљишта. То је супротно уставном начелу одвојености државе и верских заједница, као и принципу равноправности верских заједница”.

Шта власт хоће

После нацрта закона о слободи вероисповести из 2015. године, који је пропао због озбиљних правних недостатака и противљења СПЦ, Влада Црне Горе изашла је са овом, новом верзијом. Чињеница је, међутим, да је и после неколико година, посреди понављање истих ставки - суштина је у тачкама које се односе на имовину и то имовину Митрополије СПЦ. Судећи по садржају документа, власништво и укидање континуитета верских заједница и цркава као правног лица једино су због чега је закон и писан. И у најновијем предлогу изнова се подвлачи следеће:

- Сви верски објекти који су били имовина државе Црне Горе пре губитка њене независности и припајања Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца 1918. године, а који касније нису на одговарајући правни начин прешли у својину неке верске заједнице, биће препознати као државна имовина.

Власт Мила Ђукановића гура закон и шаље на мишљење, а суштински не мењајући одредбе. У међувремену, Митрополији СПЦ у ставу о “отимању имовине” су се придружиле патријаршије Цариградска и Московска, папа Фрања, а закон има правних недостатака и за Венецијанску комисију, на којој је била процена. Слободно се може рећи да се правно насиље над Српском црквом, њеном митрополијом, али и грађанима који су верници СПЦ наставља.

Насиље над правом

Председник Правног савета Митрополије црногорско-приморске СПЦ, протојереј-ставрофор Велибор Џомић, рекао је пре него је обнародовано мишљење правне службе да је закон који предлаже црногорска влада “насиље над правом”.

- Предлог закона не представља текст који је усаглашен са европским стандардима о слободи вероисповести, а који су садржани у смерницама ОЕБС. Није усаглашен ни са европском конвенцијом о људским правима нити са мишљењем Венецијанске комисије од 24. јуна ове године. Он је и у радикалној супротности и са Уставом ЦГ. Његов циљ је да прекине стечени правни субјективитет црквама и верским заједницама, да би оне морале накнадно да се евидентирају и изнова оснују и код Министарства за људска и мањинска права. Предлог закона је усмерен на то да се у адхок поступку, који је по свему дискриминаторан, изврши препис црквене имовине са вековног власника - Цркве на државу, која то, међутим, никада није била. Коначни циљ овог предлога закона јесте да се у потпуности онемогући и на статистичку грешку сведе имовина СПЦ и Митролиполије. У питању је текст који додатно дели Црну Гору и више личи на политички памфлет него на озбиљан закон о основном људском праву, универзалном и важном - поручује отац Велибор.

МИЛО ШАЉЕ ВОЈСКУ НА СРПСКУ ГРАНИЦУ!

МИЛО ШАЉЕ ВОЈСКУ НА СРПСКУ ГРАНИЦУ!

ДОНЕО МИР ПОСЛЕ ВЕЛИКОГ СТРАДАЊА! Овако је било кад су мошти СВЕТОГ ВАСИЛИЈА претходни пут изнете из Острога (ВИДЕО)

ДОНЕО МИР ПОСЛЕ ВЕЛИКОГ СТРАДАЊА! Овако је било кад су мошти СВЕТОГ ВАСИЛИЈА претходни пут изнете из Острога (ВИДЕО)

МИЛОГОРЦИ БРАНЕ ВЕРНИЦИМА ДА УЂУ У ЦРНУ ГОРУ: Аутобуси заустављени на граници! (ФОТО)

МИЛОГОРЦИ БРАНЕ ВЕРНИЦИМА ДА УЂУ У ЦРНУ ГОРУ: Аутобуси заустављени на граници! (ФОТО)

СТИГЛА НАЈЈАЧА ПОДРШКА ЗА ВЕРНИКЕ У НИКШИЋУ ДИРЕКТНО СА ХИЛАНДАРА: Благослов браћи у Христу!

СТИГЛА НАЈЈАЧА ПОДРШКА ЗА ВЕРНИКЕ У НИКШИЋУ ДИРЕКТНО СА ХИЛАНДАРА: Благослов браћи у Христу!

АЛБАНЦИ БРАНЕ СРПСКЕ СВЕТИЊЕ! Кренули да се ПОКЛОНЕ моштима Светог Василија, а полиција им ЗАБРАНИЛА ПРОЛАЗ (ФОТО)

АЛБАНЦИ БРАНЕ СРПСКЕ СВЕТИЊЕ! Кренули да се ПОКЛОНЕ моштима Светог Василија, а полиција им ЗАБРАНИЛА ПРОЛАЗ (ФОТО)