Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИСТЕРИОЗНО ОТКРИЋЕ У ЈАДРАНУ: Пронађене тајанствене ГИГАНТСКЕ грађевине, спрема се велика експедиција (МАПА)

14.01.2024. 16:39
Пише:
Србија Данас/Морски.хр
Jadransko more
Јадранско море / Извор: Профимедиа

Конструкције су пречника 20 метара и изгледају као кошнице високе четири метра

Хрватска је коначно добила карту која обухвата 51 посто подводног подручја хрватског дела Јадрана.

НАСТАВЉА СЕ АМЕРИЧКО НАОРУЖАВАЊЕ АЛБАНАЦА: Стигли први "Црни јастребови" (ФОТО)Foto: Facebook Printscreen/Edi Rama

НАСТАВЉА СЕ АМЕРИЧКО НАОРУЖАВАЊЕ АЛБАНАЦА: Стигли први "Црни јастребови" (ФОТО)

ИЗА СВЕГА СТОЈЕ КРИЈУМЧАРИ?! Родитељи дечака погинули у СТРАВИЧНОЈ несрећи - власти откриле шта ће бити са починиоцемhitna pomoć

ИЗА СВЕГА СТОЈЕ КРИЈУМЧАРИ?! Родитељи дечака погинули у СТРАВИЧНОЈ несрећи - власти откриле шта ће бити са починиоцем

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ: Ове четири земље још увек нису признале ХРВАТСКУ као независну државуVukovar, Hrvatska

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ: Ове четири земље још увек нису признале ХРВАТСКУ као независну државу

У питању је јединствена мапа на целом Медитерану, а покрива површину од 28.000 квадратних километара мора до дубине од 40 метара, пише Морски.хр. Карта је прошле недеље лансирана и на Институту за океанографију и рибарство у Сплиту, који је само једна од бројних хрватских научних, истраживачких и других јавних институција које су учествовале у овом пројекту последњих 5 година.

Успешно завршен пројекат

Тиме је успешно завршен пројекат "Мапирање обалних и већих морских станишта на подручју Јадранског мора у националној надлежности" који је успешно имплементирало Министарство трговине и одрживог развоја Републике Хрватске са конзорцијумом који је окупио више од 200 стручњака.

Овај пројекат, који је обухватио више од половине Јадранског мора, представља не само завршетак једне од најамбициознијих иницијатива за мапирање морских станишта, већ и почетак нове ере у заштити и очувању Јадранског мора, једног од највреднијих привредних и природних ресурса Републике Хрватске.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

За шта ће се користити подаци

- Кроз пројекат је циљ био да сазнамо шта је под таласима, шта крије наше море. Ови подаци су нам били изузетно важни како бисмо у будућности могли на бољи и свеобухватнији начин да планирамо мере очувања природе, с једне стране, али и да на одржив начин користимо све природне ресурсе Јадранског мора - каже за Радио Сплит директор Завода за заштиту природе и животне средине и МИНГОРП- а Аљоша Дуплић.

Како каже, до сада нажалост није било ових сазнања, али су средства Европске уније коришћена за прикупљање ових информација које су сада јавно доступно преко Биопортала.

- Подаци ће се користити за интегрисано просторно планирање на мору, за одрживи риболов, одрживи туризам и све друге активности које се налазе на мору и које се односе на море - објаснио је Дуплић, и додао да је пројекат суфинансиран 85 одсто из средстава Европске уније.

Jadransko more
Јадранско море / Извор: Фото: Биопортал.хр/Принтсцреен

Знатно мање површине под морском травом

- Ово мапирање је понудило читав низ веома прецизних података. Можемо рећи да је карта вредна и зато што обухвата тако велику површину, а реч је о преко 28.000 квадратних километара, а уједно је и најдетаљнија карта овог типа на Медитерану, а вероватно и много шире. На пример, добили смо веома добре информације о ливадама морске траве - рекао је Дуплић.

Како каже, до сада се по старој карти из 2004. године, која је рађена као модел у размери од 1 до 100.000, процењивало да морске траве има на 120.000 хектара. То је сада, напомиње он врло прецизно утврђено, чак и где се налазе.

- Можемо рећи да је, нажалост, ова површина знатно мања, има негде око четрдесет хиљада хектара. Ливаде морске траве су изузетно важан ћелијски тип, не само због биодиверзитета, већ су важне и за ублажавање климатских промена, јер су изузетно јак и значајан понор за уградњу угљеника - додао је он.

Jadransko more
Јадранско море / Извор: Профимедиа

Око Ластова откривене необично велике структуре

- Око Ластова смо открили невероватне структуре пречника 20 метара, а личе на кошницу висине четири метра. Не само око Ластова, већ и око Мљета и Виса, а не знамо како су се те структуре развиле, па већ на пролеће планирамо експедицију да се такве ствари детаљније истраже.

Он је истакао да би многи истраживачи могли годинама да раде на подацима који су до сада прикупили.

- Пројектом је предвиђено мапирање до дубине од око 100 метара, а ми смо толико детаљно картирали, осим у јабучком басену, где смо достигли дубину од приближно 200 метара, али је модел достигао дубину од око 270 метара. Најдубља тачка у Јадрану је 1.233 метра, али се тај део посла очекује у наставку картирања преосталих 49 одсто нашег подморја - напоменуо је Дуплић.

(Србија Данас/Морски.хр)