Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МНОГО СЦЕНАРИЈА, НИЈЕДАН ДОБАР! Лоша предвиђања за Загреб! Ако пукне савски насип, угрожено најмање 342.000 грађана!

06.08.2023. 15:00
Пише:
Србија Данас
zagreb
загреб / Извор: Фото: Printscreen/youtube/Bezbroj видеа

Драма у Хрватској

У документу „Процена ризика од великих несрећа за подручје Града Загреба“, који су за Град Загреб израдили стручњаци различитих профила у 2019. години, наведени су најгори могући сценарији за потрес, поплаву, индустрију описане су несреће, топлотни таласи и епидемије.

УЖАСНО НЕВРЕМЕ ПОГОДИЛО СЛОВЕНИЈУ: Креће се ка Хрватској - хоће ли стићи до Србије? (ВИДЕО)

УЖАСНО НЕВРЕМЕ ПОГОДИЛО СЛОВЕНИЈУ: Креће се ка Хрватској - хоће ли стићи до Србије? (ВИДЕО)

ХРВАТСКОЈ ПРЕТИ СТРАШНО НЕВРЕМЕ! Стиже поплавни талас из Словеније, прва на удару ова жупанија

ХРВАТСКОЈ ПРЕТИ СТРАШНО НЕВРЕМЕ! Стиже поплавни талас из Словеније, прва на удару ова жупанија

СВИ СУ У ШОКУ! ШТА СЕ ТО ДЕШАВА СА МОРЕМ? Необична појава после невремена у Хрватској коначно добила објашњење (ВИДЕО)

СВИ СУ У ШОКУ! ШТА СЕ ТО ДЕШАВА СА МОРЕМ? Необична појава после невремена у Хрватској коначно добила објашњење (ВИДЕО)

Тако се помиње најгори могући сценарио за поплаву, за који се каже да је крајње мало вероватан, али је потребно бити свестан таквог сценарија, односно имати план и систем деловања и за њега. Описује се, како кажу, „најгори могући сценарио мале вероватноће, али највеће последице”.

Посебна брига служби није био само пораст водостаја, који је достигао три највиша нивоа у историји мерења у Загребу и околини, већ и чињеница да је проток Саве био на рекордним нивоима. количина воде која се прелила за кратко време била је изузетна, па је снага тог воденог таласа огромна. Ово је било невиђено оптерећење за насипе који су већ били добро натопљени кишом. Међутим, Хрватске воде су у суботу увече објавиле: Насипи су у добром стању!

– Последице поплаве изазване пуцањем савског насипа биле би катастрофалне. Иако је мала вероватноћа да ће због редовног одржавања водозаштитних објеката доћи до пуцања савског насипа, у случају оваквог сценарија, поред већих оштећења, погоршаће се и квалитет живота у поплављеним подручјима, доћи ће до значајан број дуготрајно расељених лица, а епидемиолошка ситуација ће такође бити веома озбиљна.

Вероватноћа догађаја за могућност пуцања насипа на подручју Града Загреба, с обзиром на досадашње показатеље, може се оценити изузетно ниском, наводи се у документу.

- Сценарио ће описати ситуацију која може настати након пуцања савског насипа на подручју Града Загреба за вријеме високог водостаја. Оваквим следом догађаја, поред одређеног броја погинулих и повређених, у зони плављења би настала и значајна материјална штета, а били би угрожени и многи критични инфраструктурни објекти, школе и вртићи. Посебна опасност односи се на могућност пуцања савског насипа ноћу. У овом случају последице су још горе, јер велики изненадни продор воде у градска насеља која су најближа реци Сави може да уруши ниске објекте (приземнице), док у њима има становника, пре предузимања било какве евакуације и мере спасавања, пише он.

- Биће узет у обзир најгори могући сценарио мале вероватноће, али са највећим последицама. Идеја је да се опише најгора могућа ситуација да се поставе темељи за превентивно планирање и оперативно јачање снага цивилне заштите на подручју Града Загреба, што представља процес смањења ризика. Поплава може озбиљно угрозити објекте критичне инфраструктуре на подручју Града Загреба само као последица пуцања савског насипа.

С обзиром на све учесталије временске непогоде, посебно грмљавине које укључују веома велику количину падавина, неки објекти критичне инфраструктуре могу бити поплављени због недовољне пропустљивости канализационог система који не може да прикупи довољну количину воде, али овакви догађаји могу само привремено да поремете рада и не очекују се веће штете, пише у наставку.

Како се даље наводи, у урбаним срединама које се налазе уз северну и јужну обалу Саве, проблем представљају и подземне воде које за време високог водостаја поплаве подруме зграда. али овакви догађаји не могу озбиљно да угрозе објекте критичне инфраструктуре, али могу отежати рад.

Јер нису сва насеља Града Загреба везана за главни систем водоснабдевања, у случају поплава локалне водоводне мреже могу замутити током и након поплава, а загађење изворишта може довести до епидемиолошких и санитарних опасности.

Да би дошло до "катастрофалне" поплаве, метеоролошки услови морају бити изузетно неповољни - велике количине падавина (високог интензитета и дугог трајања) морају пасти како на подручју Хрватске, тако и на подручју Словеније. Реална опасност, иако мало вероватна, која може проузроковати веома велике штете услед плављења, може представљати пуцање савског насипа при високим водостајима.

Таква ситуација довела би до плављења великог дијела насељеног подручја Града Загреба и нанијела би огромну штету стамбеном фонду, господарству и критичној инфраструктури. Градске четврти Стењевец, Трешњевка - север, Трешњевка - југ, Трње, Пешченица - Житњак, Нови Загреб - исток, Нови Загреб - запад и мањи делови градских четврти Подсусед - Врапче, Доњи Град, Чрномерец, Максимир, Сесвете и Брезовица био би поплављен.

Највећа опасност представља пуцање савског насипа на подручју града при високим водостајама, праћено пропадањем ретензије у подсљеменском подручју. Већу штету могу проузроковати и бујичне поплаве изазване краткотрајним падавинама високог интензитета, али се у овом случају штета очекује на мањем географском подручју изложеном невремену (део насеља), а не на ширем подручју насеља. град.

- Сценарио је индикативан и описује најгору могућу ситуацију. Мала је вероватноћа да ће све околности бити најнеповољније, али сценарио описује скуп свих могућих и мало вероватних догађаја у вези са претњом. Циљ оваквог сценарија је да подстакне размишљање о превентивним мерама које је потребно предузети у циљу смањења ризика и јачања приправности, наводи се.

Сценарио иде овако: "Већ месец дана реека Сава има веома висок водостај на подручју Града Загреба. Сви рекорди просјечних мјесечних падавина за мјесец октобар су оборени. Киша не престаје, већ данима опада, а прогнозе су и даље неповољне.За сада, и поред високог водостаја, не пријети изливање насипа на подручју града Загреба јер се искрцава Сава. канал је активиран.

- Одра, која одводи вишак воде у Лоњско поље. Надлежни кажу да су на снази ванредне мере одбране од поплава, али да нема опасности јер је ситуација под контролом, а исправност насипа се проверава свакодневно. Изненада, у 03:00 часа, током магловите октобарске ноћи и изузетно високог водостаја ријеке Саве, дошло је до пуцања насипа на подручју градске четврти Трње.

Продор воде је изненадан и насилан. Налет воде уништава приземне објекте на подручју градске четврти Трње. Отежавајуће околности су то што због изненадности догађаја није проглашен аларм, а људи спавају у приземницама које је први захватио јак поплавни талас. Поред тога, постоји и веома густа магла која отежава уочавање и откривање тачне локације руптуре насипа.

Због плављења инфраструктуре долази до нестанка електричне енергије на подручју захваћеном поплавом, а због великог броја позива грађана који желе да сазнају шта се дешава или да пријаве догађај, комуникација са хитним службама је блокиран.

 

Због нестанка струје и преоптерећења, нефункционална је и комуникација путем мобилних телефона. Због близине зграде ХРТ-а месту пробоја, просторије су поплављене, нестала је струја, а агрегати, који су такође били поплављени, нису радили, па је емитовање радио и ТВ програма ХРТ-а прекинуто. а становништво је тако одсечено од информација. Поплављена су и индустријска постројења на Житњаку, па постоји опасност од еколошког удеса. Дошло је до делимичног урушавања Моста слободе, па је прекинута саобраћајна комуникација између Трња и Новог Загреба. Саобраћај је отежан због поплављених путева, а до делова насеља који су најближи реци Сави може се доћи само чамцем. То звучи као најгори могући и крајње мало вероватан сценарио. Али је обрађено.

Извршена је процена опасности насеља и становништва на подручју Града Загреба од поплава. Резултати процене показују да је у опасности од поплава око 342.578 становника Града Загреба, што је нешто више од 43 одсто становништва Града.

– Овакав талас воде би свакако изазвао одређен број погинулих, повређених и затрпаних људи под рушевинама, док би део становништва остао без основних услова за живот, без редовног снабдевања, здравствене заштите и слично. У случају приказаног сценарија, потенцијални број угроженог становништва био би око 275.000, а штете за господарство достигле би износ од 138 милијарди куна, док би штете везане за друштвену стабилност и политику биле реда величине куна. 70 милијарди, наводи се у документу.