Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Моја беба је умирала, а лекар није хтео ни да је погледа: Исповест мајке која је прошла кроз пакао

07.08.2019. 11:19
Пише:
Србија Данас/слободнадалмација.хр
beba
беба / Извор: Профимедиа/илустрација

Драму од какве страхује свака новопечена мама прошла је са својом једномесечном бебом Ирис Villiams, рођена Пухарић.

У ноћи између 28. и 29. јула, око један сат, будила је своју Ливиу, али малена није реаговала на њене покушаје. Дисала је, каже мама, али свака друга реакција је изостајала. 

ТУРИСТКИЊА ЗАДОБИЛА ТЕШКЕ ПОВРЕДЕ ГЛАВЕ: Девојчица (8) животно угрожена и пребачена у Подгорицу

ТУРИСТКИЊА ЗАДОБИЛА ТЕШКЕ ПОВРЕДЕ ГЛАВЕ: Девојчица (8) животно угрожена и пребачена у Подгорицу

Примитивац учинио нешто ОДВРАТНО: Угасио "ВЕЧНУ ВАТРУ" у Сарајеву (ВИДЕО)

Примитивац учинио нешто ОДВРАТНО: Угасио "ВЕЧНУ ВАТРУ" у Сарајеву (ВИДЕО)

ЗАГРЕБАЧКИ МОНСТРУМ СЕ ЗАРЕКАО ДА НЕЋЕ У ЗАТВОР: Познанике није изненадило што се Игор убио, али их чуди само једна ствар!

ЗАГРЕБАЧКИ МОНСТРУМ СЕ ЗАРЕКАО ДА НЕЋЕ У ЗАТВОР: Познанике није изненадило што се Игор убио, али их чуди само једна ствар!

– Превртали смо је, окретали, али њено тело као да је било мртво. Пробудила сам маму која живи поред нас и она је предложила да је ставимо у кадицу. На то се мало размахала, ми смо закључили да је можда упала у дубоку фазу сна и пустили смо је још сат, два. Тада смо видели да се нешто догађа јер се више није будила ни кад смо је ставили у кадицу. Одмах смо назвали 112, а на Хитној у Сплиту су нам рекли да одемо у најближу амбуланту Хитне помоћи. Да можда није ништа, али може бити. Кад смо стигли у Хитну, медицински техничар је дошао, и покушао је да је пробуди производећи звук "чччч",па је позвао је доктора. Тек тада сам схватила да он није доктор. Доктор нам је пришао са рукама у џеповима... Гледа њу и каже: "Ја ово никад нисам видео". Кажем му: "Реците ми шта да радим?" Каже он на то: "Не знам што бих вам рекао" и гледа је из даљине. Ја сам и даље љубазна. "Разумем, беба је, али дајте нам возило да идемо на педијатрију у Сплит". Казао је: "Можете да идете". На то нам је рекао како нисмо морали да долазимо код њега већ да идемо у Сплит. 

– Доктор ми је рекао да не може да нам да ауто јер имају само један тим. Упозорила сам да ћемо упасти у гужву и да ће нам требати три сата до тамо, а он ће на то мирно: "Ма неће". Рекла сам му, "Ако беба није хитан случај, онда не знам шта јесте"! Сели смо у ауто, ја сам, истина, опсовала јер сам већ била изван себе, а он се вратио да пише налаз. Не знам шта је уопште могао да напише када је није ни прегледао. Разуем да је беба, знам да је осетљиво и да је за педијатра, знам да је тешко ставити браунилу у малу веницу, али да је барем послушао стетоскопом, да је дао возило, а не овако – огорчена је мама на поступање доктора.

Кад су стигли на пријем у Сплит, Ливиа-Цора се неким чудом, каже, пробудила. Докторка ју је прегледала, малена је сисала, и будући да је изгледала добро у том тренутку, послала их је кући. 

Ирис, њена мајка и супруг Марцус су се са бебом вратили кући, да би Ливиа-Цора, међутим, да би беба поново почела да губи свест. Тонула је све дубље, они су се вратили натраг, и упали у гужву. Кад су први пут стигли на Хитну, било је пет сати ујутро, сад је већ прошло 11. Позвали су Хитну помоћ која је за три минута стигла. 

– Кад смо назвали Сплит и рекли о чему се ради, жена је питала да ли то дете има четири године. Кад сам рекла да је једномесечна беба, повикала је на неки тим иза да хитно крену – каже Ирис.

Малена је живнула одмах након примљене инфузије. Као разлог хоспитализације наводи се пролив и вирус који је довео до дехидрације. Пре ове епизоде беба је била и прехлађена. 

– Рекли су ми, то је вирус, али код беба може довести до дехридатације што може да буде кобно.

Срећом, Ливиа Цора је сада добро, била је три дана у болници и све је завршило добро. Али, епилог је могао да буде другачији– закључује мајка која се, заједно са супругом Марцусом, вратила у Макарску прошле године. Запослена је, каже, као ветеринарка у Омишу (сада је на трудничком), а супруг ради електротехнику на бродовима.

– Кад нам се догодило ово искуство, рекла сам мужу да ми дође да се вратим у Енглеску. Волим Макарску, зато сам се и вратила, али стање у здравству је катастрофално. Велики је проблем и с педијатријом, ми нашу Ливиу-Цору водимо код др. Сњежане Андријашевић приватно – каже Ирис. 

АПЕЛ! Грађани, будите на опрезу! Врели дани који следе су опасни за децу и старије

АПЕЛ! Грађани, будите на опрезу! Врели дани који следе су опасни за децу и старије

Језив призор поред пута: Тело жене пронађено У ПЛАСТИЧНОЈ КЕСИ!

Језив призор поред пута: Тело жене пронађено У ПЛАСТИЧНОЈ КЕСИ!

Лудачка срећа СА БЕБОМ У КОЛИМА: Језив снимак од кога се ЛЕДИ КРВ (ВИДЕО)

Лудачка срећа СА БЕБОМ У КОЛИМА: Језив снимак од кога се ЛЕДИ КРВ (ВИДЕО)

Управо зато што сматра да у Макарској ствари не функционишу како треба, одлучила је да са својом причом изађе у јавност. 

– Можда нећу ништа постићи, али желим да људи знају и можда то некога заиста подстакне на реакцију – каже она.