Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"МОЖЕМО ОЧЕКИВАТИ ТОРНАДО" Јучерашња суперолуја је само увертира за будућност?! Познати метеоролог шокирао изјавом

20.07.2023. 19:38
Tornado
Торнадо / Извор: Профимедиа/илустрација

Лоше прогнозе за Хрватску.

Суперћелијска олуја јуче је направила хаос у Хрватској и Србији. Олујно невреме однело је и животе, а јак ветар носио је све пред собом. Метеоролози кажу да је би ово могао да буде почетак појава које су условљење климатским променама, као и да је систем функционисања ове олује сличан људском срцу.

ИМА МРТВИХ И ПОВРЕЂЕНИХ! Суперћелијска олуја СЕЈЕ СМРТ по Хрватској, ужас и у Словенији

ИМА МРТВИХ И ПОВРЕЂЕНИХ! Суперћелијска олуја СЕЈЕ СМРТ по Хрватској, ужас и у Словенији

ЗАГРЕБ НЕСТАО У СЕКУНДИ! Нови застрашујући снимак из Хрватске, ОВАКО нешто још нисмо видели на нашим просторима (ВИДЕО)

ЗАГРЕБ НЕСТАО У СЕКУНДИ! Нови застрашујући снимак из Хрватске, ОВАКО нешто још нисмо видели на нашим просторима (ВИДЕО)

НОВА ЖРТВА СТРАШНОГ НЕВРЕМЕНА: Још један мушкарац пронађен мртав у Хрватској

НОВА ЖРТВА СТРАШНОГ НЕВРЕМЕНА: Још један мушкарац пронађен мртав у Хрватској

Метеоролог Небојша Субановић објавио је на порталу "Метео инфо" анализу олује која је јучер похарала северозападну Хрватску и усмртила четири особе.

- Невреме које је 19. јула 2023. године протутњало северозападном Хрватском, а онда прешло у Србију и Босну и Херцеговину, примереније је Тексасу него овом делу Европе - наводи Субановић.

- Није да је непојмљиво, пре бих рекао да није уобичајено за наше поднебље. Ваља се присетити невремена средином седамдесетих година прошлог века (1973.) када је торнадо на Медведници похарао прилично велики комад букове шуме чупајући с кореном стабла промера већег од једног метра - пише Субановић.

Развој суперћелије

Како је даље објаснио, на Загреб и Славонију обрушила се суперћелија, а метеоролог је детаљно описао шта је она и како настаје.

Суперћелија је врло развијени кумулонимбус, олујни облак који спада у разред облака вертикалног развоја. За разлику од 'обичних' кумулонимбуса, код суперћелија је уочљива ротација система, најчешће циклонална или у супротном смеру од казаљке на сату, при чему се врло често јављају торнада и туча великих зрна - величине ораха, па чак и тениских лоптица. Наравно, независно од могуће појаве торнада, суперћелије су праћене и орканским ветром - каже.

Описао је и како се хронолошки развила олуја.

VREME
ВРЕМЕ / Извор: Фото: Танјуг/АП Пхото

О настанку ове олује и климатским промјенама на које климатолози посебно упозоравају задњих неколико година за Јутарњи је говорио Бранко Грисогоно, климатолог, геофизичарем и професор на загребачком Природно-математичком факултету. Он каже да је јучерашње невреме врло вероватно последица управо климатских промена.

- Може се рећи да вероватно је последица климатских промена, али за сигурност такве тврдње неопходно је спровести додатна истраживања. У принципу, нити један поједини догађај не може се а приори придружити климатским променама. С друге стране, постоје статистичке и моделарске методе да то докажу или оповргну, али за то је потребан додатан рад и труд - прича Грисогоно.

Олуја производи властиту ротацију

Каже како је јучерашње невреме преседан за Славонију и средишњу Хрватску, али да је донекле слично невреме задесило Загорје и шире подручје Крапине 2008. године када се појавио суперћелијски кумулонимбус који је порушио дрвећа, покидао кровове и уништио већину усева градом величине лешника до мањих ораха.

- Јуче је било невреме слично томе, с тим да се јуче догодио коктел конвективних олуја које је тешко ставити у једну ладицу јер је систем прелазио из једног режима понашања у други. У почетку је то био мезоскални конвективни систем који је у својој најјачој фази у свом јужном делу показао и значајне особине суперћелијског кумулонимбуса. То је једина конвективна олуја која производи властиту ротацију и на висини има довољно јак ветар да раздвоји силазне и узлазне струје тако да се оне не мешају. То је донекле слично срцу и струјању у аортама, венама, коморама и преткоморама тако да нема мешања крви, што таквом створењу омогућава да дуже опстане - сликовито је објаснио Грисогоно.

VREME
ВРЕМЕ / Извор: Фото: Профимедиа

Велик број људи јуче је снимио пијавице па су се много питали да ли су оне, са све снажнијим невременима, постале чешће.

- Одговор је и да и не. У све топлијој клими има све више потенцијалне топлинске енергије која се онда нужно претвара у кинетичку енергију односно ветар, турбуленцију и тако даље јер сваки систем жели да пређе у минимум потенцијалне енергије, односно да се испразни, а то је све чешћа и жешћа климатска појава у енергетски јачем климатском систему. С друге стране, људи данас имају камере, телефоне и бољу метеоролошку опрему него што су имали пре 50 година па стога и због технологије расте вероватност о учесталијим сведочењима пијавица -објашњава.

"Хрватску чека торнадо"

На питање шта све долази с енергетски јачим климатским системом, Грисогоно појашњава како нас у блиској будућности очекују све чешће измене екстремних догађаја и да ће, због учесталих осцилација, значај просечних температура бити све мањи.

- Антропогено деловање на климу је више него очигледно. Човек је одговоран за све виши енергетски ниво климатског система који укључује океане, тло и атмосферу и што је више енергије у систему, чешће су измене екстремних догађаја, док уобичајени просеци све мање значе. Такав систем такође доноси смањење биолошке разноликости, нове болести, јаче ваздушно, морско и остало загађење - објашњава Грисогоно.

- Суперћелијски кумулонимбуси су уједно и главни, односно водећи генератори торнада и пијавица. У Хрватској можемо очекивати торнадо. Чешка, Шпанија и бројне друге европске државе су их имале и то неких 20 посто слабије него у САД-у.То су екстремни догађаји, а крајњи екстреми никако нису нормална појава.

У Хрватској можемо очекивати торнадо, не ове недеље или овај месец, али статистички гледано почеће се појављивати у касно пролеће, лето или рану јесен - каже он.