Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МРАЧНЕ ПРОГНОЗЕ СВЕТСКЕ БАНКЕ ЗА ЦРНУ ГОРУ: Нико није могао да наслути шта их чека!

23.10.2020. 10:17
Пише:
Србија Danas/Vijesti.me
Siromaštvo u Crnoj Gori
Сиромаштво у Црној Гори / Извор: Профимедиа/илустрација

Црна Гора ће имати најснажнију рецесију у реигиону

Светска банка проценила је да ће црногорска економија имати најснажнију рецесију у регији Западног Балкана у овој години углавном због велике зависности од туризма, као и да ће иначе висок ниво јавног дуга достићи врхунац од 98 одсто бруто-домаћег производа (БДП) у идућој години, а да би изградња друге деонице ауто-пута била велики ризик за његову одрживост.

СБ упозорава да је сервисирање јавног дуга велико оптерећење за црногорске финансије и рачунају да ће у наредне две године требати око 745 милиона за његово сервисирање, што је 15 одсто БДП-а.

Опоравак економије зависиће од туризма, али је пандемија коронавируса велики ризик, јер ако је буде и на лето наредне године опет ће имати негативне последице на туристичку сезону. Завршетак прве деонице ауто-пута СБ прогнозира за 2022. годину.

ТУЖАН ДАН У МИТРОПОЛИЈИ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКОЈ: Забележен први смртни случај међу монасима

ТУЖАН ДАН У МИТРОПОЛИЈИ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКОЈ: Забележен први смртни случај међу монасима

ХРВАТСКА ЧЕКА ЈОШ ЈЕДАН РЕКОРД? У Загребу данас забележено још 580 нових случајева короне

ХРВАТСКА ЧЕКА ЈОШ ЈЕДАН РЕКОРД? У Загребу данас забележено још 580 нових случајева короне

ХРВАТСКО ЗДРАВСТВО ПРЕД КОЛАПСОМ: Корона се шири БОЛНИЦАМА!

ХРВАТСКО ЗДРАВСТВО ПРЕД КОЛАПСОМ: Корона се шири БОЛНИЦАМА!

Ово су оцене Свјетске банке у редовном економском извештају за земље Западног Балкана (Албанија, БиХ, Косово, Северна Македонија, Црна Гора и Србија).

Нови рок за завршетак прве деонице ауто-пута није уговорен, осим најаве из Владе да се очекује да посао буде готов до средине идуће године.

СБ је почетком октобра објавила прогнозу о паду црногорске економије од 12,4 одсто, као и да ће јавни дуг износити 93 одсто БДП-а на крају године. У јунским прогнозама за ову годину предвиђала је пад црногорског БДП-а од 6,8 одсто, колико и Влада. Недавна процена ММФ-а је пад БДП-а Црне Горе од 12 одсто.

Пик дуга, па повратак на 93%

Светска банка указује да је криза скренула Црну Гору са пута смањења дуга и донела је у први план питање његове одрживости, с обзиром на веће трошкове за његово одржавање.

"Очекује се да ниво јавног дуга досегне свој пик у 2021. години на 98 одсто БДП-а, а затим ће се повући на 93 процента. Пажљиво управљање дугом и заоштрен фискални став биће потребни да се Црна Гора постави у форму и убрза путању смањења јавног дуга. Очекивани завршетак деонице ауто-пута би требало да подстакне раст других инвестиција. С обзиром на глобалну рецесију и ризике у 2021. и 2022. години требаће око 745 милиона за амортизацију јавног дуга. Наставак другог дела ауто-пута представља ризик за одрживост јавног дуга", оцена је СБ. У извештају се наводи да се спровођењем тренутних политика очекује пад фискалног дефицита у наредној години на 5,2 одсто БДП-а и у 2022. на 1,6 одсто БДП-а.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Најављене реформе за бржи опоравак

СБ оцењује да економске реформе које најављује нова Влада могу дати позитиван замах за бржи економски развој.

Подсећају да је снажан други талас пандемије имао за последицу најгоре забележену туристичку сезону.

"Као последица кризе, ионако висок јавни дуг ће достићи нови врхунац, што захтева чврсто фискално управљање и управљање дугом у наредним годинама. Уз претпоставку да ће се пандемија ограничити до лета 2021. године, прогнозира се снажан раст економије у наредној години. Неизвесност кретања је велика, а Црна Гора се суочава са спољашњим и фискалним ризиком. Изгледи ће у великој мери зависити од кретања пандемије коронавируса. Под претпоставком да ће негативна кретања бити ограничена на зиму и пролеће, очекује се да ће се црногорска економија опоравити у 2021. години и да ће остварити раст од 6,9 одсто, захваљујући опоравку туризма. Очекује се да ће се туризам у наредној години опоравити до 80 одсто, а у 2022. 95 одсто нивоа из 2019. године. Раст тих прихода би подржао извоз и раст потрошње", наводи СБ у извештају.

Препоруке

СБ је истакла да Црна Гора мора постати отпорнија на шокове, а да би се то постигло мора се радити на решавању унутрашњих и спољних дисбаланса.

"Тренутне неефикасности у јавној потрошњи остављају простора за трошкове прилагођавања, што би могло убрзати смањење дуга. На пример, кроз убрзање реформе јавне управе, јачање менаџмента у јавном сектору и континуираној реформи система јавних набавки. Уз то, у средњорочном периоду пензиони закон треба прилагодити фискалним капацитетима и на тај начин учинити пензиони систем одрживим. Додатно, за одговорно управљање јавним финансијама су важне независне институције, попут Агенције за заштиту конкуренције и Агенције за спречавање корупције, независно и ефикасно судство...", став је СБ.

Та међународна организација поручује да ће интензивирање напора на јачању владавине права и ефикасности јавних сервиса допринети смањењу фискалне рањивости и да Црна Гора буде отпорнија на будуће шокове.

novac
новац / Извор: Профимедиа/илустрација

Боље управљати потрошњом

Шеф канцеларије СБ за Црну Гору и БиХ Емануел Салинс казао је да је од кључног значаја да Црна Гора у средњорочном периоду задржи чврст тренд смањења дуга и остане на реформском путу да би се одржала макроекономска стабилност и омогућио снажан и одржив опоравак.

- Пандемија је изложила Црну Гору кључним осетљивостима, па је решавање многих од њих постало ургентно.То укључује пажљиво фискално управљање кроз повећање ефикасности јавне потрошње, омогућавање једнаких услова за пословање приватног сектора чиме ће се појачати предузетништво, иновације и широко заснован раст, као и јачање институција уз повећање њихове одговорности - оценио је Салинас.

Само да вирус не заталаса на лето

"Трајање пандемије и брзина са којом вакцина постаје широко доступна одредиће брзину опоравка. С обзиром на зависност од регионалних и економија ЕУ, један од главних ризика је слабији од очекиваног опоравак у земљама Западног Балкана. Најзабрињавајуће је могућност да нови ковид-19 заталаса лето 2021. и доведе до ограничења путовања. То ће земљу опет коштати већине туристичке сезоне", наглашено је у извештају.