Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"БИЛО ЈЕ КАО НА ФИЛМУ" На прослави свог рођендана, пензионер учинио незамисливо, гости у ШОКУ, памтиће тај дан до краја живота!

21.05.2023. 17:33
Пише:
Србија Данас/Телеграф
penzioner
пензионер / Извор: Профимедиа

Приредио им потпуно неочекивано изненађење

Фердинанд Година из Долње Бистрице код Лендаве у Словенији прославио је 10. маја 80. рођендан. Том приликом позвао је родбину и пријатеље у гостионицу у Чреншовцима и приредио им не само забаву, већ и изненађење које вероватно неће заборавити до краја живота.

ПУЦАО ИЗ ВОЗИЛА У СВАДБЕНОЈ КОЛОНИ: Деца су била престрашена (ВИДЕО)

ПУЦАО ИЗ ВОЗИЛА У СВАДБЕНОЈ КОЛОНИ: Деца су била престрашена (ВИДЕО)

Наставља се истрага пада авиона у Хрватској

Наставља се истрага пада авиона у Хрватској

ТУЧА У БИОГРАДСКОМ НОЋНОМ КЛУБУ! Преминуо чувар

ТУЧА У БИОГРАДСКОМ НОЋНОМ КЛУБУ! Преминуо чувар

- Било је као на филму - рекао је за медије један од учесника рођенданске прославе и додао:

- Када су новчанице почеле да лете у ваздух, прво смо мислили да је папир или ђубре. На опште изненађење, то није био обичан папир, а камоли смеће. То је био новац. Много новца -

Са 24 године Фердинанд је напустио родну Долњу Бистрицу и кренуо у живот. Пут га је одвео у Канаду, где је радио као заваривач и инсталатер централног грејања, а пензионисан је 2006. године као мајстор.

Међутим, Фердинанд се "преко океана" обогатио и на некретнинама. Стога је Фердинанд на прослави свог 80. рођендана очигледно одлучио да подели нешто од овог богатства.

Почело је прилично пристојно. Фердинанд је првобитно требало да подели новац својим блиским рођацима, али је на крају почео да баца гомиле новца у ваздух и за остале госте. Укупно је то чак 600.000 евра.

Није познато колико је гостију било на прослави и које је рачуне Фердинанд бацио у ваздух, али је неименовани гост пружио добар увид у то како је све то изгледало, преноси Н1.

Богат шегрт

električar majstor
електричар мајстор / Извор: Фото: Профимедиа

Рођен је у вихору Другог светског рата, живот га није мазио. По завршетку основне школе кренуо је да учи за зидара као шегрт, али је после прве године, због здравствених разлога, морао да промени његов правац. Због здравствених проблема касније је избегавао служење војног рока. Након тога добио је посао курира у некадашњем ЧЗП Делу. Како каже, саветовано му је да настави школовање како би добио бољи посао, али је 1967. преломио да оде у Аустрију. Међутим, након свега осам месеци, решио је да промени државу.

Овај пут, са 24 године, одлучио је да своју срећу потражи у Канади. Прво се запослио на кратко у фабрици текстила у Монтреалу, где је добијао само 45 центи по сату рада, па је после само два месеца отишао у Торонто, где је било много боље. Био је заваривач и мајстор за централно грејање, али је обављао још пар споредних ствари уз то.

Поново је, како је објаснио био шегрт, због чега се не каје, јер је много научио, посебно заваривање различитих материјала, што је било веома важно за велики индустријски град. Генерално, много је унапредио своје знање, а када се запослио у рафинерији нафте, његова плата је била 65 долара на сат.

У пензију је отишао 2016. године са позиције домара, коју је обављао на једном од универзитета у Торонту. Тада је могао коначно да се посвети свом омиљеном хобију, скупим и ретким аутомобилима. Наиме, богатство је стекао на скроз други начин - кроз некретнине.

Куповао некретнине на кредит

Како је открио, како је добро зарађивао током година рада, новца је било све више, па је одлучио да започне са куповином некретнина, прво је узео блок са осам станова, а после неколико година још један, нови блок са 15 станова. Све је сам одржавао и изнајмљивао. Ипак, да би проширио посао, подигао је већи дугорочни кредит како би могао да купује некретнине, развија их и продаје по вишој цени. Зарадио је око 2.000.000 долара од продаје кућа, а нешто новца и од других имања.

- Иако сам имао много посла, често сам долазио у Словенију и поносан сам на то. Тако је било и овога пута, када сам желео да прославим округлу годишњицу живота међу најближима. Више од 70 рођака и неколико пријатеља и комшија дошло је на Жабјак, код Анчке и Станка Тибаута. Ту је био и мој пријатељ из Канаде, одличан водоинсталатер Јанез Плохл, са којим се дружим 55 година, а дошао је из Марковаца у Дравском пољу. Било је јединствено на прослави рођендана - објаснио је медијима Фердинанд.

"Куглице" од једног долара

novac_čisti
новац_чисти / Извор: Фото: Профимедиа

Током прославе рођендана о којем бруји јавност на Балкану, најпре је организовао богату томболу, где су сви гости (и домаћини у гостионици) по доласку добијали и бесплатну лутрију, поред аперитива, који су касније извучени и сви су добијали лепе награде, углавном ваучере, одморе... Посебно занимљиво је било одмотавање новчаница од једног америчког долара. Хиљаду таквих новчаница смотао је у "лоптице" за четири сата рада и касније их је разбацао по столовима и међу гостима.

- Неки су мислили да је то ђубре и невољно су све посматрали, а други су вредно покупили овај 'отпад'. Неки су крстили, неки су остајали у шоку - каже.

Када су отркили о чему се ради, почела је општа гунгула.

- На крају су сви скупљали куглице и касније их слагали у новчанице - рекао је Фердинанд, који је потрошио најмање 10.000 евра на угоститељске трошкове, музику, срећке, доларске "лоптице" и сличне дрангулије.

Не каје се

Ипак, ово је била само кап у чаши за оно што је уследило, пошто је Фердинанд седамнаесторици рођака поделио чак 600.000 евра.

- Захвалан сам им, посебно брату, са којим живим када дођем у Словенију, што ме поново прихватају. Зато сам браћи и њиховим породицама поделио нешто новца - објаснио је Фердинанд, који је најмањи износ, 10.000 поделио најмлађима, док је убедљиво највише добио његов брат, са чијом породицом живи када је је у Словенији, а највише унуци његовог брата, која завршава факултет у Љубљани.

А свима осталима, како је рекао дао је на десетине хиљада евра. Том приликом није заборавио ни власнике локала где је правио забаву, те ни особље, а по лепом ће га памтити и музичари који су били задужени за добар штимунг.

- Не кајем се што сам такав какав јесам. Да се ​​поново родим, желео бих да будем исти. Мој живот је био веома разнолик, не само на пословном плану. За све што сам створио и што имам, захвалан сам својим десет прстију, наравно и срећи и домишљатости. Захвалан сам и својој родбини, посебно овде код брата, где ме дочекају сваки пут када посетим домовину Словенију, па се трудим да им се мало одужим. Ово је само почетак онога што се догодило", рекао је он на крају разговора за медије.

}