Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Начелник Сребренице у борби за Србе и мир: Бошњаци у Сребреници излазе на једној листи, док Срби иду у више колона

04.06.2020. 17:00
Пише:
Србија Данас
Mladen Grujičić
Младен Грујичић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/ Ал Jazeera Балканс

Током претходне четири године Сребреницу је водио Србин, Младен Грујичић, а народ у тој средини коначно је одахнуо од сукоба међу Србима и Бошњацима и престао да буде свакодневно жигосан народ и спутаван услед немилих догађаја из прошлости.

Нови избори за начелника Сребренице одржавају се у октобру, а све “очи су упрте” поново у Младена Грујичића и српске партије, јер мир који је наступио током претходног периода драгоцен је и Србима и Бошњацима, иако бошњачки лидери свакодневно желе да га сруше. 

Актуелни начелник Сребренице, Младен Грујичић, први Србин на власти у овој средини, за портал SrbijaDanas.com објаснио је какав суживот води бошњачки и српски народ, шта је то што их највише ремети и од чега се стрепи пред предстојеће изборе, али и на који начин ће се Срби јединствено борити за очување мира и стабилности у Сребреници. 

Ви сте први српски начелник општине Сребреница, прошле су четири године како сте на тој позицији, како бисте описали протекли период и шта сматрате највећим успехом, а шта је додатно могло да се уради? 

-Након двадесет година владавине бошњачких начелника, први пут смо имали прилику да имамо српског начелника и то се десило 2016. године. У оваквим околностима, у Сребреници, је тешко функционисати, али сам презадовољан ониме што је учињено. Поред многих притисака и ситуације која је специфична у Сребреници, највећи успех је да смо отворили више од 150 радних места, што је изузетно значајно за овако малу средину. Реализовали смо и многе инфраструктурне пројекте и успели да ситуацију одржимо безбедном, да нема националних напада, свађа и инцидената као што је то било у ранијим годинама, а пример тим нередима је био напад који се догодио на председника Србије, када је морала да интервенише и полиција и специјалне јединице Републике Српске, а сада тога нема.

САРАЈЕВО ПОДМУКЛО ПРЕКРАЈА ИСТОРИЈУ: Циљ је да се прикрије геноцид над Србима

САРАЈЕВО ПОДМУКЛО ПРЕКРАЈА ИСТОРИЈУ: Циљ је да се прикрије геноцид над Србима

Одлука о границама је потпуно политичка, НЕМА ВЕЗЕ СА КОРОНОМ: НЕМЦИ РАСКРИНКАЛИ ЂУКАНОВИЋА

Одлука о границама је потпуно политичка, НЕМА ВЕЗЕ СА КОРОНОМ: НЕМЦИ РАСКРИНКАЛИ ЂУКАНОВИЋА

ТОМПСОНУ ДОЗВОЉЕНО ДА ШИРИ УСТАШТВО: Срамна одлука хрватског суда, "За дом спремни" НИЈЕ ПРЕКРШАЈ

ТОМПСОНУ ДОЗВОЉЕНО ДА ШИРИ УСТАШТВО: Срамна одлука хрватског суда, "За дом спремни" НИЈЕ ПРЕКРШАЈ

Пре него што сте постали начелник, било је бојазни са бошњачке стране да ћете Ви негативно утицати на њихов положај у Сребреници и да ћете продубити јаз између народа, као и да ће доћи до погоршања ситуације. Како бисте сад, четири године касније, Ви описали ту ситуацију, да ли су ствари боље, да ли је дошло до погоршања и да ли је уопоште било конфликата?

-Оно што је била политика бошњачких политичара све време јесте то неко стављање печата на српски народ и пропагирање тога да су Срби лош народ и да не треба да буду на челу општине Сребреница. Са том политиком су и ишли у кампању, те су чак говорили и да Влах не сме бити начелник општине, а покушавали су да добију и наклоност међународне заједнице таквом политиком. Међутим, након четири године, односи међу народима нису поремећени, доста је учињено и за бошњачки народ, тако да има доста Бошњака који су задовољни оним што се десило у протекле четири године, али они то не смеју јавно да изнесу из разлога што имају притиске. Трудио сам се да учиним живот бољим свим грађанима Сребренице, наравно да је акценат био на српском народу из разлога што су Срби били запостављени у претходном периоду и српска села су замрла, није се радило на инфраструктури. Сада се више посла одрадило у том правцу, а паралелно смо радили и на пројектима који су значајни за све грађане. Сребреница сада изгледа много другачије у односу на период када су њоме владали Бошњаци, а веома је битно навести то што се највише Бошњака иселило из Сребренице када су на власти били начелници Бошњаци. 

Долазе нови избори за начелника Сребренице, Бошњаци се уједињују у једну листу са циљем да нови начелник треба да буде Бошњак, да ли ће се и српске странке ујединити и изаћи на јединственој листи? Да ли је, према вашем мишљењу, то реална опција и сматрате ли да то тога треба да дође? 

-Оно што нас као Србе прати кроз историју јесте та нека српска неслога и појава појединаца који зарад неког личног интереса и зарад узимања новца са друге стране, покушавају да поремете српско јединство. Исто се то дешава и овај пут, дешавало се и у прошлости када смо неколико пута изгубили изборе из разлога што се појавио још један српски кандидат. Исто то имамо и сада када се појављују појединци који желе да се кандидују самостално без подршке политичких партија које предводе Срби и то ће се вероватно и десити. Имам подршку свих српских политичких партија тако да ћемо вероватно ићи са једним кандидатом, међутим појавила су се још двојица кандидата Срба који су незадовољни неким својим личним статусом и из револта или зато што очекују неку материјалну корист од друге стране и они ће изнети своју кандидатуру. Тако да треба упозорити све грађане Сребренице који имају право гласа да не гласају за те друге кандидате јер ће на тај начин допринети да Бошњак поново победи, а то би значило ново расељавање Срба и ново стављање у други ред и план српског народа, што нам у овом тренутку никако не иде на руку. Имамо такав тренд, да и у читавом свету се врше миграције, да људе исељавају из већих средина, а камоли из Сребренице. Појава оваквих појединаца има за циљ да поремети српско јединство и да одвуче један део гласача на другу страну и допринесу да Бошњак победи. То је врло опасно по читаву Републику Српску, јер у Сребреници се брани српски национални интерес. Они хоће да одавде руше српски народ, тако што ће се наметнути прича о наводном геноциду, они намећу то да на челу Сребренице не треба да буде човек који негира геноцид. Не говоре они више ни Србин или Влах, него да не треба да буде онај који негира геноцид. 

Да ли ће у скорије време бити затворена расправа о наводном геноциду у Сребреници и да ли би се доласком кандидата са бошњачке листе то питање додатно злоупотребило против Републике Српске и српског народа?

-Поново би се активирало то питање, које сада нема никакву јачину, у Сребреници нема никакву снагу сада јер нема потпоре таквој полтиици у начелнику и то је суштина њихове борбе да врате поново то питање на сто.Они би да поново изврше притисак на српски народ и Републику Српску и из тог разлога је битно да се дође до истине, јер истина одговара само Србима. Бошњацима не одговара из разлога што они имају пројекат који желе да спроведу до краја, а то је ставе печат Србима да су геноцидан народ, народу који је преживео три геноцида, а за те злочине нико није осуђен и није одговарао. Имамо нову формирану Комисију о том питању и верујем да ће нови извештај бити потпуно другачији од извештаја комисије која је допринела да Бошњаци имају неки аргумент и да форсирају такву политику. 

Мислите ли да ће икада да се реши случај напада на председника Републике Србије Александра Вучића који се догодио 2015. године?

-Мислим да неће, јер не постоји воља бошњачке стране и из разлога што је то био организован напад, те би у том случају многи актери били процесуирани. Из тог разлога сматрам да неће доћи до решавања тог питања, иако постоје докази, постоје и снимци актера који су директно учествовали у нападу ништа се по том питању није урадило. Очигледно је да је то стављено “под тепих” из разлога што би се дошло до тога да је то све смишљено и организовано, да је тако према њиховом мишљењу требало и да буде. 

Додик очекује да ће парламент одбацити спорну резолуцију: "НЕЋЕ ИМАТИ ПОДРШКУ У СРПСКОЈ"

Додик очекује да ће парламент одбацити спорну резолуцију: "НЕЋЕ ИМАТИ ПОДРШКУ У СРПСКОЈ"

ХОЋЕ ДА ЦРНОГОРЦИ ПОСТАНУ КАТОЛИЦИ: Обелодањен ПАКЛЕНИ ПЛАН Ђукановића

ХОЋЕ ДА ЦРНОГОРЦИ ПОСТАНУ КАТОЛИЦИ: Обелодањен ПАКЛЕНИ ПЛАН Ђукановића

НЕМА ВИШЕ ОГРАНИЧЕЊА! БиХ отворила границе, са радом почињу и аеродроми: Каква су правила за Србе?

НЕМА ВИШЕ ОГРАНИЧЕЊА! БиХ отворила границе, са радом почињу и аеродроми: Каква су правила за Србе?

НАРОДИ ИЗ РЕГИОНА КРАДУ СРПСКУ БАШТИНУ: Данас веома младе нације, а злоупотребиле СРПСКИ ЈЕЗИК да би сковале свој

НАРОДИ ИЗ РЕГИОНА КРАДУ СРПСКУ БАШТИНУ: Данас веома младе нације, а злоупотребиле СРПСКИ ЈЕЗИК да би сковале свој

СРАМНО! МИЛО НЕ ОДУСТАЈЕ: Заказано суђење епископу Јоаникију и свештеницима!

СРАМНО! МИЛО НЕ ОДУСТАЈЕ: Заказано суђење епископу Јоаникију и свештеницима!