Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕЋЕ ОТИЋИ ТИХО! ЂУКАНОВИЋ НЕ ДА ВЛАСТ И АКО ИЗГУБИ ИЗБОРЕ: Мило спрема крвопролиће и Албанци уз њега

27.08.2020. 09:01
Пише:
Србија Данас/Српски телеграф
Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Истовремено, у финишу кампање Ђукановићу је подршка стигла баш из Тиране од албанског премијера Едија Раме.

Режим црногорског председника Мила Ђукановића припрема нереде и инциденте широм државе у недељу, када се одржавају парламентарни избори да би спречио свој пад са власти. План Ђукановића је, како се сазнаје у безбедносним круговима у Подгорици, да тим насилним методама онемогући победу опозиције, односно изборни дебакл своје ДПС.

УХАПШЕН НИКШИЋАНИН ЗБОГ ПОРУКЕ МРЖЊЕ ПРОТИВ СРБА: Написао "Убиј, закољи, да Србин не постоји"

УХАПШЕН НИКШИЋАНИН ЗБОГ ПОРУКЕ МРЖЊЕ ПРОТИВ СРБА: Написао "Убиј, закољи, да Србин не постоји"

МИГРАНТИ ХАРАЈУ БОСНОМ: Сукоб више стотина избеглица, један ножем напао полицајца, употребљено ватрено оружје

МИГРАНТИ ХАРАЈУ БОСНОМ: Сукоб више стотина избеглица, један ножем напао полицајца, употребљено ватрено оружје

СТРАВИЧАН УДЕС У КАКЊУ: Страдало дете (5), возач плакао

СТРАВИЧАН УДЕС У КАКЊУ: Страдало дете (5), возач плакао

Истовремено, у финишу кампање Ђукановићу је подршка стигла баш из Тиране од албанског премијера Едија Раме, који на почетку видео-поруке на енглеском исказује поштовање, наглашава њихово лично пријатељство, а онда на чистом српском понавља слоган ДПС "Одлучно за Црну Гору" уз поруку "Хвала, драги Мило, што постојиш" (!?). И не чуди пошто је Подгорица међу првима, између осталог, признала тзв. независност Косова, давала подршку за чланство у Интерполу, док је паралелно заоштравала односе с Београдом.

На могућност изазивања крвопролића на улицама у току изборног дана увелико "упозоравају" Ђукановићеви блиски сарадници, чиме заправо себи праве алиби. Тако је директор црногорске Управе полиције Веселин Вељовић јуче изјавио да располажу оперативним подацима да појединци и групе планирају изазивање инцидената и немира на сами дан избора:

Veselin Veljović
Веселин Вељовић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Atlas ТВ Монтенегро

- Наша сазнања указују да ова лица преко друштвених мрежа и других канала заговарају да током гласања и након затварања бирачких места грађани изађу на улице, изазивају немире и нарушавају јавни ред - рекао је Веселин.

Полиција ће, како је поручио, у свим градовима одлучно поступати према онима који буду покушали да испоље "деструктивно и екстремно понашање".

Само дан раније, и главни специјални тужилац Миливоје Катнић причао је о могућим нередима у недељу, те подсећајући на изборе 2016. и покушај "државног удара", казао да та криминална организација није потпуно уништена:

Milivoje Katnić
Миливоје Катнић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Vijesti Online

- Има група које би у случају неких изборних ситуација пре изборних резултата званичних окупиле се и прогласиле победу. Поручујем грађанима да изађу и слободно гласају за било кога и да чекају шта каже Државна изборна комисија.

Марко Милачић, лидер Праве Црне Горе, која уз ДФ, СНП, Радничку партију и Уједињењу Црну Гору чини опозициони блок "За будућност Црне Горе", тврди да све то указује да је Ђукановић у тешкој паници од извесног пораза ДПС, због чега припрема терен за изазивање нереда.

- Све ово показује да је он на све спреман како би спречио свој пад с власти. Не либи се тај ни да изазове нереде, инциденте, крвопролиће. Уноси нестабилност без икаквих доказа. Њихова "упозорења" су припрема за хаос који планирају у недељу. Али ни то неће уплашити народ да га сруши. То се види по моћним литијама - наводи Милачић.

Marko Milačić
Марко Милачић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Alternativna Телевизија

Ово ће Милу "доћи главе"
  •  обрачун са политичким неистомишљеницима кроз њихов прогон, хапшења, терор њихових породица
  •  сведочење некадашњег најближег партијског саборца Светозара Маровића, које је оголило његов карактер, однос према сарадницима и непостојање владавине права у Црној Гори
  •  опасност да још неки сарадници открију силне компромитујуће податке о нетранспарентном пословању његове породице, малверзацијама, корупцији
  •  довођен у везу с криминалом, шверц цигарета и наркотика
  •  спорни закон о слободи вероисповести, којим покушава да преотме вредну имовину СПЦ у Црној Гори, што је изазвало незадржив бунт грађана, литије и протесте, које не успева да угуши ни казнама, притисцима, хапшењима
  •  заокрет од Русије према НАТО
Изводе и војску на улице

Бивши оперативац ДБ Божидар Спасић оцењује да су у Црној Гори могући инциденти са тежим последицама, а да су најаве црногорских званичника покушај застрашивања грађана да остану кући и не излазе на изборе јер Ђукановићу одговара што мања излазност:

bozidar-spasic
бозидар-спасиц / Извор: Србија Данас / Јелена Обрадовић

- Све указује да ће и Ђукановић и опозиција прогласити победу, што је увод у сукобе. Мило је спреман да изведе полицију и војску на улице, а опозиција и 200.000 људи у Подгорици. Све то би водило ка хаосу и сценарију какав је у Белорусији, где покушавају да сруше Александра Лукашенка - рекао је Спасић.

РЕАКЦИЈЕ

Водећи интелектуалци Србије и Црне Горе, њих укупно 452, позвало је народ Црне Горе да на изборима дају свој глас за смену режима Мила Ђукановића. Међу потписницима апела су и ове јавне личности:

matija-beckovic
матија-бецковиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Матија Бећковић, академик САНУ

- Избори су драгоцена прилика за смену режима Мила Ђукановића... Излазак на ове изборе вредан је сваког труда, укључујући и путовање из тренутног пребивалишта и активно агитовање међу рођацима и пријатељима против неправде и безакоња садашњих власти у Црној Гори.

Dušan Proroković
Душан Пророковић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Novi Стандард

Дејан Мировић, професор универзитета

- Опозиција ће победити на изборима 30. августа. С истом вероватноћом се може тврдити да ће ДПС, упркос поразу, прогласити своју победу. Након тога ће се одржати нестабилност у Црној Гори још 2019. усвајањем нелегитимног Закона о слободи вероисповести.

Vladimir Đukanović
Владимир Ђукановић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Владимир Ђукановић, адвокат и посланик СНС

- Ђукановић не може да добије изборе. Може само да их покраде..... Једино Милу одговарају нереди, с обзиром на то да је јасно да изборе губи, па би кроз нови сценарио "Државни удар 2" себи да продужи власт.

Saša Adamović
Саша Адамовић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Jutarnji Програм ТВ HAPPY

Саша Адамовић, историчар

- Ово је заиста добра прилика да грађани Црне Горе, они који су месецима излазили на литије, изађу на изборе и да коначно учине крај вишедеценијском Ђукановићевом режиму. То неће бити лак посао, без обзира на то што је озбиљно уздрман.

Чедомир Антић, историчар

- Ђукановић је тиранин који не сме да сиђе с власти. Иако немиран, очајан и престрашен, Ђукановић је ипак остао стари партијски манипулатор

ГНУСНЕ ПРОВОКАЦИЈЕ У БУДВИ! Милови пулени узвикују "Србе на врбе" и псују мајку учесницима литије (ВИДЕО)

ГНУСНЕ ПРОВОКАЦИЈЕ У БУДВИ! Милови пулени узвикују "Србе на врбе" и псују мајку учесницима литије (ВИДЕО)

НАМЕРИО ТАМО ОДАКЛЕ СВИ БЕЖЕ, ПА ЈОШ ЛАГАО: Босанац хтео у Хрватску, ПРИВЕДЕН на граници, разлог бизаран

НАМЕРИО ТАМО ОДАКЛЕ СВИ БЕЖЕ, ПА ЈОШ ЛАГАО: Босанац хтео у Хрватску, ПРИВЕДЕН на граници, разлог бизаран

САДА СУ И ТУРСКИ ГЛУМЦИ ЦРНОГОРСКИ ГЛАСАЧИ?! Скандал у јеку предизборне кампање у Будви

САДА СУ И ТУРСКИ ГЛУМЦИ ЦРНОГОРСКИ ГЛАСАЧИ?! Скандал у јеку предизборне кампање у Будви

ХРВАТИ КОНАЧНО МОРАЛИ ДА ПРИЗНАЈУ: Ситуација са корона вирусом у Србији је много боља него код нас!

ХРВАТИ КОНАЧНО МОРАЛИ ДА ПРИЗНАЈУ: Ситуација са корона вирусом у Србији је много боља него код нас!

ВЕРУЈУЋИ НАРОД КОРАЧА ЦРНОМ ГОРОМ: Хиљаде људи одлучно у намери да одбрани своју СПЦ (ФОТО/ВИДЕО)

ВЕРУЈУЋИ НАРОД КОРАЧА ЦРНОМ ГОРОМ: Хиљаде људи одлучно у намери да одбрани своју СПЦ (ФОТО/ВИДЕО)