Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕКАД СУ БРАНИЛИ СРПСТВО, А САДА... Милов ДПС поново не зна шта жели: Не одустају од партијске Цркве

21.01.2021. 08:49
Пише:
Србија Данас/Побједа
Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа

ДПС некад бранио српство, сад су "забринути" за црногорство и не одустају од партијске Цркве

Демократска партија социјалиста обавезала се у свом новом програму, који ће бити усвојен на ванредном конгресу, да ће се у наредном периоду посветити стварању широког политичког савеза који ће се супротставити негаторима црногорског идентитета.

ДА ЛИ СРБИМА И ДАЉЕ ТРЕБА ПЦР ТЕСТ ЗА УЛАЗАК У СЛОВЕНИЈУ: Попуштање локдауна отвара вртиће и школе, шта је са границом?

ДА ЛИ СРБИМА И ДАЉЕ ТРЕБА ПЦР ТЕСТ ЗА УЛАЗАК У СЛОВЕНИЈУ: Попуштање локдауна отвара вртиће и школе, шта је са границом?

НАЈВЕЋА МИГРАНТСКА КРИЗА ПОСЛЕ РАТА: Шта се заправо дешава у БиХ (ФОТО/ВИДЕО)

НАЈВЕЋА МИГРАНТСКА КРИЗА ПОСЛЕ РАТА: Шта се заправо дешава у БиХ (ФОТО/ВИДЕО)

КОЛИНДА ЧЕСТИТАЛА БАЈДЕНУ: Пожелела сам све најбоље, посебно уједињење!

КОЛИНДА ЧЕСТИТАЛА БАЈДЕНУ: Пожелела сам све најбоље, посебно уједињење!

У документу се додаје да ће се ДПС "бескомпромисно супротставити покушајима угрожавања тековина историјског референдума о независности".

- Као водећа политичка снага у Црној Гори препознајемо спремност за одбрану ових вредности и међу другим политичким субјектима, друштвено-политичким организацијама и слободним појединцима. Стога ћемо се у наредном периоду посветити стварању широког политичког савеза, који ће представљати још снажнију брану цивилизацијској регресији коју пропагирају негатори црногорског идентитета - наводи се у Програму.

У ДПС-у подцртавају да је заштита државног интегритета и достојанства Црне Горе приоритет највишег реда.

- Као рефлексија глобалних политичких процеса, Црна Гора се током претходних година суочила са јачањем клеронационалистичких и популистичких снага које се не мире с њеном самобитношћу, грађанским карактером и европском оријентацијом. Последично, сведочимо покушајима културне асимилације и, неретко, отвореног негирања идентитетске посебности црногорског народа, а тиме и негирања потребе постојања црногорске државе. То нас неће поколебати - пише у Програму.

Наводи се да је манипулација религијским осећањима једног броја наших грађана у режији Српске православне цркве послужила као изговор за напад на фундаменталне вредности модерне Црне Горе.

- Брутално мешање њених представника не само у политички живот већ и у сам изборни процес у Црној Гори недвосмислено је потврдило исправност нашег опредељења да, на савременим основама, уредимо однос државе и религијских заједница. Као и до сада, безрезервно ћемо штитити слободу вероисповести свих верујућих људи, као и права грађана који себе сматрају агностицима и атеистима. Истовремено, било да се ради о појединцима или организацијама, инсистираћемо на обавези досљедног поштовања Устава и правног поретка наше државе - наводи у предлогу Програма ДПС.

Право Црногораца на слободу вјероисповијести

У документу се наводи да ДПС остаје посвећен борби против сваког вида дискриминације и указује се да је једном броју грађана Црне Горе, доминантно црногорске националности, ускраћено право на слободу вероисповести.

- Право црногорских верника на самосталну православну цркву која ће деловати на простору Црне Горе, у ДПС-у доживљавамо као саставни дио корпуса историјских права за чију ћемо се афирмацију залагати истрајно, толерантно и промишљено, поштујући правила која важе у глобалном православљу. Истовремено, штитећи неприкосновеност права својине као једног од темељних принципа владавине права, борићемо се свим правним средствима за то да се сакрална имовина која је припадала држави Црној Гори пре њеног насилног укидања 1918. године, врати држави Црној Гори. У њеном власништву, верски објекти биће отворени за припаднике свих религијских заједница. На тај начин, тзв. верско питање ћемо изместити из домена политике и, тако, створити услове за превазилажење дубоко укорењених идентитетских подјела у Црној Гори које оптерећују њен укупан развој - пише у документу.

Додају и да ће наставити да афирмишу црногорски језик и културу и, на тај начин, јачају темељ грађанске Црне Горе. Посебну пажњу, додају, посветиће младим људима.

У Програму пише и да ће, кроз иновативне форме грађанске партиципације, отворити простор за јавну дебату о важним друштвено-политичким питањима и омогућити грађанима да директно утичу на процес креирања политика партије.

Наводе како су нарочито поносни на улогу припадника мањинских народа у процесу изградње црногорске државе.

Да би могла сачувати препознатљиви државни идентитет, односно грађански и мултиетнички карактер, наша држава мора остати антифашистичка, наводи ДПС у Програму.

- Остајемо верни величанственој хуманистичкој поруци која је из Црне Горе послата поробљеној Европи 13. јула 1941. године. Поносно чувајући тековине славног партизанског покрета, бескомпромисно ћемо се супротставити сваком покушају историјског ревизионизма - наводи се у Програму.

Сви одбори предложили Ђукановића за предсједника, Статутом предвиђен четири потпредсједника

Према поузданим сазнањима, сви општински одбори су предложили Мила Ђукановића за председника партије. Новим Статутом је предвиђено да ДПС има четири потпредседника од којих макар једно место мора да припадне жени.

Како се раније писало, наредни пут ће се председник партије бирати на партијском референдуму, а непосредан избор је предвиђен и за председнике општинских одбора.