Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЈЕЗИВИ ПРИЗОРИ НАКОН СТРАВИЧНЕ ОЛУЈЕ У ХРВАТСКОЈ! Забележено 25.000 громова, улице под водом, куће уништене (ФОТО)

29.08.2023. 09:26
Пише:
Србија Danas/Index.hr
nevreme u Hrvatskoj
невреме у Хрватској / Извор: Фото: Facebook/Policijska патрола - Истра

Циклон рушио све пред собом

У Хрватску је јуче стигла велика промена времена. Невреме је у јутарњим сатима захватило Истру, послеподне средњи и јужни Јадран, а у вечерњим сатима проширило се и на копно.

ИЗ ДАЛМАЦИЈЕ СТИГЛА СТРАВИЧНА СУПЕРЋЕЛИЈСКА ОЛУЈА: Бесни орканско невреме, Бока Которска прва на УДАРУ, хаос у Херцег Новом! (ФОТО)

ИЗ ДАЛМАЦИЈЕ СТИГЛА СТРАВИЧНА СУПЕРЋЕЛИЈСКА ОЛУЈА: Бесни орканско невреме, Бока Которска прва на УДАРУ, хаос у Херцег Новом! (ФОТО)

УЖАС У РИЈЕЦИ! Претио жени и детету, а онда наумио да убије три полицајца

УЖАС У РИЈЕЦИ! Претио жени и детету, а онда наумио да убије три полицајца

СТРАВИЧНО НЕВРЕМЕ У МОСТАРУ: Гром ударио у породичну кућу, путеви поплављени и материјалне штете (ВИДЕО)

СТРАВИЧНО НЕВРЕМЕ У МОСТАРУ: Гром ударио у породичну кућу, путеви поплављени и материјалне штете (ВИДЕО)

Бројна упозорења метеоаларма и даље су на снази у Хрватској због могућих јаких олуја. До четвртка ће бити пљускова и грмљавине, понегде врло вероватно града, олујног невремена, на Јадрану и југу и пијавица.

Пљускови, грмљавина и олујни ветар

Тања Ренко, метеоролог Државног хидрометеоролошког завода РТЛ Директа, рекла је да ће циклон који је донео наглу промену времена утицати на време до четвртка.

- Унаредна два дана треба наставити да очекујемо јаке пљускове местимично праћене грмљавином, може бити и локално олујног ветра, града, бујичних поплава, пијавица на мору. Неће свуда бити интензивно, вероватније је у Јадрану, али и унутрашњости. Издају се упозорењаа - рекао је Ренко.

Центар циклона биће код Истре

До 19 сати јуче у Истри су локално падале врло велике количине кише, али ће промена времена кулминирати данас, пише Истрамет.

Највише кише пало је у Каштелима код Буја, 155 mm. У Тару је забележено 101 mm, Новиграду 91 mm, Поречу 73, Умагу 51 mm... Иако су данас најповољнији услови за развој јачих грмљавинских система, у погледу падавина време је тек почело да се мења. Наредна два дана очекује се наставак врло променљивог времена са честим пљусковима и грмљавином, пише Истрамет.

Укупна количина падавина локално може да пређе 100 mm, за шта је и даље на снази званично наранџасто упозорење. Због близине средишта циклона који ће се задржати око Истре, дуваће разни ветрови.

Пијавица у Истри

ИстраМет на својој Фејсбук страници извештава о великим облацима, грмљавини и киши. Изјавили су и да је код Ровиња јуче забележена велика пијавица.

Истичу да је ситуација северно од Истре прилично ескалирала, те да се овај систем јасно види на сателиту.

Неверин.хр преноси да је у два сата изнад Истре забележено 25.000 удара грома.

- Очекујемо и данас обилније падавине, јак ветар, у среду ујутро ће средиште циклона бити код Истре, што може донијети нова изолована невремена. Најјаче наранџасто упозорење односи се на могућност јачих грмљавина, али и града - наведено је.

Велика штета у Ораховици

Олујни налет ветра који је јуче после подне погодио Ораховицу причинио је велику материјалну штету, пренео је ИЦВ. Почупао је неколико стабала и поломио гране по целом граду. На једној кући ветар је подигао део крова и пренео га преко суседне куће у двориште треће.

Радио Ораховица је објавио фотографије на којима се виде поломљена стабла и уништени кровови.

На многим кућама су попадали црепови. - Трајало је само минут. Кад је загрмило, помислила сам да је гром ударио негде у близини, а онда смо схватили да нам комшијин кров лети преко куће. Срећом, комшије су у Аустрији и нико од нас који живимо у суседству није био напољу - рекла је Иванка Брош, чија је кућа оштећена, а њена комшиница Иванка Чугура, у чије је двориште слетео остатак крова, додала: – Можда пет минута пре тога била сам у дворишту и видела да се нешто "мути", па сам ушла у кућу и тада сам чуо прасак. Наша кућа није много оштећена, али има доста попуцалих црепова. Први налет невремена привео је на посао сплитске ватрогасце. Наиме, Парк шуми Марјан, гром је ударио у дрво у Кашјунима и изазвао пожар.

На многим кућама су попадали црепови.

- Трајало је само минут. Кад је загрмило, помислила сам да је гром ударио негде у близини, а онда смо схватили да нам комшијин кров лети преко куће. Срећом, комшије су у Аустрији и нико од нас који живимо у суседству није био напољу - рекла је Иванка Брош, чија је кућа оштећена, а њена комшиница Иванка Чугура, у чије је двориште слетео остатак крова, додала:

- Можда пет минута пре тога била сам у дворишту и видела да се нешто "мути", па сам ушла у кућу и тада сам чуо прасак. Наша кућа није много оштећена, али има доста попуцалих црепова.

Први налет невремена привео је на посао сплитске ватрогасце. Наиме, Парк шуми Марјан, гром је ударио у дрво у Кашјунима и изазвао пожар.