Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КРУЖЕ СЛИКЕ ПОЛУМРТВИХ ПАСА ИЗ ШУМЕ У ОКОЛИНИ ГРАДА: Прљави бизнис је јавна тајна: "Ако у некога упериш прст, тај ће у тебе уперити пиштољ!" (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

15.01.2024. 17:29
psi
пси / Извор: Фото: Printscreen Facebook/Izgubljeni пси Задар

У све су умешани и неки полицицајци и ветеринари.

Последњих дана по Фејсбук групама је кружила потресна објава слика и снимака на којима су пронађени злостављани пси у шуми у Задру, код Супернове, а све упућује на незаконито узгајање опасних раса које се међусобно хушкају на крваве битке. Уз мучне приложене фотографије, један је корисник написао:

ИЗАШАО СНИМАК БРУТАЛНОГ ПРЕМЛАЋИВАЊА МАЛОЛЕТНИКА! Родитељи дечака из Славонског брода желе САМО ЈЕДНУ СТВАР (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)hitna pomoć

ИЗАШАО СНИМАК БРУТАЛНОГ ПРЕМЛАЋИВАЊА МАЛОЛЕТНИКА! Родитељи дечака из Славонског брода желе САМО ЈЕДНУ СТВАР (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

ВЕСЕЛИ СЕ СРПСКИ РОДЕ! Тробојка опет у институцијама Црне Горе! Мандић на састанку са митрополитом Јоаникијем урадио ВАЖНУ СТВАРmandić i joanikije

ВЕСЕЛИ СЕ СРПСКИ РОДЕ! Тробојка опет у институцијама Црне Горе! Мандић на састанку са митрополитом Јоаникијем урадио ВАЖНУ СТВАР

СТРАВИЧАН ПОЖАР У ПОРОДИЧНОЈ КУЋИ: Погинуле мајка и ћерка - отац на СВЕ начине покушао да их спасе, али без успехаVatrogasci, požar

СТРАВИЧАН ПОЖАР У ПОРОДИЧНОЈ КУЋИ: Погинуле мајка и ћерка - отац на СВЕ начине покушао да их спасе, али без успеха

- Има ли који закон да се стане на крај узгајању паса за борбе у Задру? 10-20 паса на бродским ланцима скривено по жбуњу, а то је само једна од много локација око Задра. Јавна тајна - а ја више нећу ћутати. Где се све одвијају борбе паса, који полицајци и ветеринари су умешани, где се бацају полумртви пси након борби? На слици се види и арена за борбе паса. Је ли доста више?

Након објаве, и пре него што је нешто могло бити предузето, пси су премештени на нову локацију, а екипа која их је пронашла рекла нам је како ће нас обавестити чим пронађе другу локацију.

Не можеш уперити прстом у некога, јер ће тај неко уперити у тебе пиштољ

- Мало смо љути што смо јавно изашли с тим, јер смо псе опет удаљили, али барем смо преплашили узагајиваче - рекла је А.Г. која је део екипе која, на дојаву људи, интервенише у оваквим случајевима и покушава спасити псе или позвати некога. За ту локацију, каже, сазнала је још пре три године, кад је с пријатељицама ишла на девојачку забаву и видела псе. Објава им је ускоро избрисана јер, тврди, знају људи да то нису безазлене ствари, те да се ради о опасним људима. Кад год се пише о томе објаве нестану, а пси се преместе.

- Све се зна, али не можеш уперити прстом у неког, јер ће тај неко упрети пиштољ у тебе - додала је.

Задранка П.С. рекла је како сваки дан чује лавеж и цвиљење паса кад излази на паузу од посла у Суперновој.

- Јуче око 16-17 сати су лајали и одједном се зачуло нешто као јак ударац или пуцањ.

Додала је како нису били сигурни шта се тачно догодило, али пси су почели лајати и цвилети све јаче. То траје већ месецима, а за борбе паса каже да су јавна тајна годинама.

Добро уиграни, крвави бизнис одвија се годинама

Борбе паса у Задру одвијају се већ годинама, па се о томе неретко и писало, али проблем се никада није до краја решио.

Тако је 2018. године инспекција у шуми код Мусапстана пронашла, на пријаву младог Задранина, 20-ак питбулова везаних ланцима, о чему су известили сви медији. У инспекцијском надзору утврђено је да се ради о псима који служе за борбу, који нису били ни означени ни вакцинисани. Писало се и 2021. године кад је Ветеринарска инспекција утврдила да је мушкарац из Задра узгајао псе за борбу на илегалној фарми након што су га други пут ухватили да има кокаин.

Организатори остварују астрономске зараде, а деле и снимке крвавих разонода

Новинари су контактирали и удружење "Пријатељи животиња" која покушава увести измене у Кривичном закону, а с новинарима су поделили све што знају о илегалном мучењу животиња и о чему се ту ради.

- Када видимо псе тзв. опасних пасмина или њихове мешанце, завезане ланцем, смештене у лошим условима, на локацијама подаље од погледа људи, можемо бити сигурни да се ради о псима који се користе за борбе паса.

Тврде како је јако тешко открити организаторе таквих монструозних догађаја јер се ради о актерима из света криминала.

Ваља напоменути да су борбе животиња понекад део и међународне мреже криминала, укључујући и илегално узгајање, продају и обучавање у ту сврху.

- Борбе паса присутне су у Хрватској у пуно већем броју него што је познато полицији и широј јавности -  објашњавају из "Пријатеља животиња".

Повреде паса након борби ретко лече ветеринари, а ако и лече, ради се, у ствари, о незаконитој укључености у мучење и злостављање животиња.

- Организатори и учесници остварују астрономске зараде путем клађења и парења паса, којим се жели постићи њихова борбеност и агресивност, а осим тога, организатори деле видеоснимке ових крвавих разонода - кажу.

Законом о заштити животиња забрањено је хушкати животиње на друге животиње или човека, или их дресирати на агресивност, обучавати животиње за борбе, организовати борбе животиња или учествовати у њима, посећивати их и оглашавати те у вези с тиме организовати клађење и и учествовати у клађењу.

Извор: Србија Данас/Јутарњи лист