Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕСЕО ИМ ИЗБОРНИ ШАМПАЊАЦ! Да ли ПУЦА коалиција око Спајића? Бечић му окренуо ЛЕЂА, а Срби и даље у предворју власти! Здравкова чеда се нису најбоље снашла

18.03.2024. 18:10
Пише:
Србија Данас/М.Б.
crna gora
црна гора / Извор: Фото: Shutterstock/Youtube Printscreen/Al Jazeera Балканс

Сукоб је дуго тињао, а полако постаје све жешћи

Смена Зорана Брђанина са места директора Управе полиције у Црној Гори и постављање на његово место Александра Радовића изазвала је тектонске поремећаје у владајућој већини. 

ДРАМА У ЦРНОГОРСКОЈ ВЛАДИ! Седница трајала целу ноћ, ЗАКОН се кршио, а ОВО је разлог свегаcrna gora

ДРАМА У ЦРНОГОРСКОЈ ВЛАДИ! Седница трајала целу ноћ, ЗАКОН се кршио, а ОВО је разлог свега

МИЛАНОВИЋ НЕ ХАЈЕ ЗА ОДЛУКУ СУДА! Огласио се на мрежама после забране кандидатуре, ево шта је поручио!Zoran Milanović

МИЛАНОВИЋ НЕ ХАЈЕ ЗА ОДЛУКУ СУДА! Огласио се на мрежама после забране кандидатуре, ево шта је поручио!

"КАД ЕВРОПЉАНИ ПОХРЛЕ КОД ПУТИНА ЈА НЕЋИ НИ СТИЋИ НА РЕД" Додик дао своју прогнозу за крај рата у Украјини и ОДБРУСИО аустријским НОВИНАРИМАdodik

"КАД ЕВРОПЉАНИ ПОХРЛЕ КОД ПУТИНА ЈА НЕЋИ НИ СТИЋИ НА РЕД" Додик дао своју прогнозу за крај рата у Украјини и ОДБРУСИО аустријским НОВИНАРИМА

Темељни сукоб између два важна конституента власти Демократа Алексе Бечића и Покрета Европа сад који води премијер Милојко Спајић тињао је дужи период, а тиче се руковођења сектором и службама безбедности у Црној Гори. 

Наиме, иако су Демократе добиле кључне министарске функције у том сектору (координационо место, МУП, Министарство одбране) показало се да Спајић има намеру да задржи важне полуге моћи, постављајући своје људе у "дубину структуре".  Тако је лидер Покрета "Европа сад" одбио предлог Демократа, тачније министра Шарановића, за постављање њима блиског Лазара Шћепановића на позицију вршиоца дужности директора Управе полиције.

Шарановић је револтиран изјавио да је то кршење закона и да повлачи за собом одговорност премијера. Међутим, његово заоштравање према Спајићу, није нарочито добро примљено унутар сопствене партије. Црногорски медији већ данима пишу о расколу у Демократама и жестокој подели по питању односа према коалицији са ПЕС-ом.

Портал Borba.me наводи да се једно крило партије окупљено око министара Драгана Краповића и Мома Копривице противи понашању Шарановића и евентуалном раскидању коалиције са Спајићем. Са друге стране страначког рова, према њиховом писању налазе се Алекса Бечић и човек кога многи сматрају сивом еминенцијом Демократа Борис Богдановић, по чијим налозима ради и министар Шарановић. 

s
с / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Al Jazeera Балканс

Исти медиј дошао је до сазнања да један део врха партије који се противи Бечићу и Богдановићу није дошао на важан састанак председништва Демократа:

- Све ово потврђује да у Демократској Црној Гори има дисонантних тонова и да је све више незадовољних чланова који не желе без поговора да извршавају налоге председника странке Алексе Бечића и његове десне руке Бориса Богдановића. Њима је нарочито неприхватљива сулуда идеја напуштања Владе која је у претходном периоду остварила запажене резултате. Разлике ће се по овом питању (напуштања владе) тек отварати јер ову Владу Демократе могу да сруше једино са ДПС-ом. То су једном урадили, пре двије године, јасно је да ако се нешто слично опет деси да то више не би била случајност - пише Борба. 

Остаје да се види да ли ће овај сукоб моћи да се реши унутар страначке структуре или ће се Бечићева кула струшити, као да је од карата, отварајући простор другим, сличним партијама за раст на њихов рачун. 

Спајићева позиција уздрмана

Са друге стране могло би се рећи да Спајић и даље држи конце у својим рукама иако се налази у поприлично незавидној позицији.

Наиме, након напуштања Покрета Европа сад од стране једног од оснивача Јакова Милатовића, актуелног председника Црне Горе, Спајићев легитимитет у јавности је доведен у питање. Такође, репутација "добрих момака" коју су носили ова два чеда Здравка Кривокапића, добрано је уздрмана након жестоког међусобног трвења. 

Milojko Spajić
Милојко Спајић / Извор: Профимедиа

Спајићева позиција нестабилна је и због тога што још ништа нема од помпезно најављиваног економско-социјалног програма "Европа сад 3". 

Са друге стране притисак на њега расте и од опозиције, нарочито од покрета УРА Дритана Абазовића, који Спајићу не може заборавити искључивање из владе након прошлих парламентарних избора. 

Премијер све ближи српским партијама

Нашавши се у својеврсним клештима између Демократа, Милатовића и Абазовића, Милојко Спајић покушава да направи јачу конекцију са српским политичким снагама Новом српском демократијом и ДНП-ом. 

То показује и недавна истрајна подршка Андрији Мандићу да остане на позицији председника Скупштине. 

Подсећамо да је Мандића опозиција хтела да смени након састанка са Милорадом Додиком. 

dodik
додик / Извор: Фото: Танјуг

Треба рећи и то да оваква позиција премијера одговара српским партијама које се надају скором уласку у реконструисану Владу Црне Горе. Они су дали мањинску подршку влади при формирању, условљавајући је уласком у реконструисани кабинет након одређеног периода. 

Ако се то оствари, а по најавама НСД-а и ДНП-а хоће и то скоро, био би то први улазак аутентичних представника српског народа у извршну власт Црне Горе, што би било од огромног суштинског и симболичког значаја за целокупан српски народ. Тај улазак у извршну власт био би важан показатељ да је доба политичке изолације Срба у Црној Гори завршено и да је тај засад Ђукановићеве политике напокон ишчупан из црногорског тла.

Извор: Србија Данас/М.Б.

}