Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВИ КАРАНТИН ЗА КОМШИЈЕ: Више заражених него на врхунцу епидемије, вирус поново БУКНУО (ВИДЕО)

06.06.2020. 09:47
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus u Makedoniji
корона вирус у Македонији / Извор: Реутерс

Расте број новозаражених у Северној Македонији, враћен полицијски час у многим градовима

У Северној Македонији ситуација је протеклих дана забрињавајућа - јуче је пријављен највећи број новозаражених корона вирусом од почетка епидемије, а због поновног ширења вируса земља је била приморана да врати полицијски час.

МАКЕДОНЦИ ВРАТИЛИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: Сви у кућама од четвртка увече до понедељка!

МАКЕДОНЦИ ВРАТИЛИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: Сви у кућама од четвртка увече до понедељка!

ЗАПАДЊАЦИ ЗАПАЊЕНИ: Како је социјалистичка заоставштина помогла земљама бивше СФРЈ да победе корону, тајна је у овом

ЗАПАДЊАЦИ ЗАПАЊЕНИ: Како је социјалистичка заоставштина помогла земљама бивше СФРЈ да победе корону, тајна је у овом

СКАНДАЛОЗНА ФОТОГРАФИЈА МАКЕДОНСКЕ МИНИСТАРКЕ: Овим је увредила све Србе, реаговала јавност

СКАНДАЛОЗНА ФОТОГРАФИЈА МАКЕДОНСКЕ МИНИСТАРКЕ: Овим је увредила све Србе, реаговала јавност

Број новозаражених у Северној Макдонији почео је да расте последњих дана маја. Тако је, после првобитног смањења броја оболелих, 29. маја регистрован први већи пораст од 59 нових случајева, да би тај број већ данас износио рекордних 120.

Због алармантне епидемилошке ситуације, влада је била приморана да врати на снагу полицијски час у Скопљу, Теарцу, Желину, Јегуновцу, Тетову, Куманову, Липкову и Штипу. Потпуна забрана кретање ступила је у четвртак у 21 час и трајаће до понедељка ујутру, док ће субота бити нерадан дан.

Епидемиолошка ситуација у земљи забринула је и Бугарску која је увела двонедељни карантин за све који долазе из Северне Македоније.

Нагли скок броја оболелих у Северној Македонији не представља "други талас" већ само наставак постојеће епидемије, оценио је познати српски епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић. Према његовим речима, могуће је да је до скока броја оболелих у тој земљи дошло и услед повећаног тестирања, али да тако велики скок у сваком случају захтева посебну пажњу и анализу.

- Очигледно да су они доживели да се на неки начин врати тај недовољни увид у ситуацију коју су имали и да број оболелих скочи за више од пет пута. Могуће да су тестирали и неки колектив са потенцијално зараженима и да је због тога дошло до скока, а да су пре тога имали мање тестирање. Правило је: Ко тестира, он открије. Ко не тестира - он не открије. А зашто? Па зато што сада доминирају лаки или асимптомни случајеви. Ако се случајно тестирају из неког разлога, путовања, одласка негде или враћања на посао, онда се појави већи број. Према томе треба рачунати на то. Не мора увек да буде жариште, не мора увек да буде нека ограничена епидемија, једноставно може да буде последица тестирања - објашњава проф др Тиодоровић.

Према његовим речима у овој фази епидемије мања померања у броју оболелих су очекивана, али ако је у питању скок као у Северној Македонији, онда томе треба посветити посебну пажњу.

- Дешава се да имамо понекад мање понекад више, а код Македонаца је то ипак изразито неки скок од 23 на 120, то је ипак много. То, кажем, може да буде и последица повећаног тестирања, увида у неку ситуацију, на пример неке радне организације или неког већег броја тестираних због повратка на посао или због одласка на иностранство. И ми и сви остали можемо очекивати мале скокове и падове у броју оболелих, али ако је то тако велики скок онда је то већ за једну озбиљнију анализу. А када су мања кретања, као што је сада било код нас: 48, па 65, 69, па опет пад на 38, 39. То су мала померања и она могу да буду узрокована, већим бројем тестова. Морамо да будемо свесни сада да има много више људи који немају никакве симптоме, а позитивни су - истиче он.

Према мишљењу српског епидемиолога, све земље у региону су у истом статусу, па се стога не може очекивати да се у једној земљи одвија други талас епидемије, а у суседној не.

branislav-tiodorovic
бранислав-тиодоровиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Ово у Северној Македонији није други талас, други талас не очекујемо сада. Он може да буде тамо негде у касну јесен и зиму, ако га буде било. А то да ли ће га бити као други талас, зависиће од тога шта се дешава на јужној полулопти. Бразил је избио на друго место са великим бројем оболелих и умрлих. Даље следи Аргентина, такође многољудна земља. Ако се вирус одржи на јужној полулопти у хуманој популацији онда ће се нама вратити са касном јесени или зимом, као други талас. И онда је могуће да га имамо, не у овако тешком облику као што је овај био, него више као што то код грипа зовемо сезонски тип. Неће бити неуобичајени број оболелих. Биће много мањи, много уобичајенији број оболелих и такорећи свешћемо га на нешто што спада у респираторне инфекције. Али, он и тада може да изазове озбиљна обољења. Најугроженији ће бити као и сада хронични болесници, кардиоваскуларни, плућни, ендокрини болесници, дијабетичари, особе старије од 65 година. У ту групу спадају, иако их има мало, труднице и породиље јер оне имају природни пад имунитета - наводи др Тиодоровић.

Према речима проф. др Тиодоровића, нема разлога за панику због ситуације у Северној Македонији, али има за повећани опрез.

- У тој земљи су затворили границу, али наше становништво на крајњем југу прилично комуницира са житељима Северне Македоније. Зато би здравствене службе морале да строго воде рачуна. То важи не само за ово, него и друга обољења, када се појави у Северној Македонији може да се прелије на најјужније делове Србије, Прешево, Бујановац... Опрез мора да постоји, нема разлога за панику - објашњава проф. др Тиодоровић.

Свако окупљање ризик, не очекују се тешки облици болести.

Поводом тумачења да је поновно ширење вируса у Северној Македонији последица непоштовања санитарних мера и групних вечера током прославе Рамазана, проф. др Тиодоровић каже да свако окупљање може да носи ризик, што може да доведе до скока броја оболелих, али да се не очекују тешки облици болести.

- Свако окупљање је ризик. Да ли је то окупљање матурско вече, или прослава рођендана, свадбе, могу да буду и прославе верских празника. Не треба очекивати тешке облике, вирус је сада ипак доста ослабио. Та његова вируленција можда није опала, али је много мање заражених људи који га преносе, и то је онда разлог да буде мање оболелих са знацима обољења, али више оних који имају позитиван налаз ПЦР-а или серолошких тестова и то онда води до тога да се направи мало више око тога галама. Морамо да будемо свесни да је то сада природни процес, имаћемо ми и током лета спорадичне случајеве. Неће бити епидемије као епидемије. Ипак са топлим временом, људи више бораве на отвореном, а мање у затвореном. То је као код грипа, само што је ово ипак много опасније обољење по последицама. Имаћемо ситуацију да и даље имамо током лета спорадичне случајеве - додаје проф. др Тиодоровић.

ДОКТОРКА ОТИШЛА НА СКИЈАЊЕ У ИТАЛИЈУ, ПА ШИРИЛА ЗАРАЗУ ПО СКОПЉУ: Тужилаштво тражи казну од 10.000 евра

ДОКТОРКА ОТИШЛА НА СКИЈАЊЕ У ИТАЛИЈУ, ПА ШИРИЛА ЗАРАЗУ ПО СКОПЉУ: Тужилаштво тражи казну од 10.000 евра

После два и по месеца: Северна Македонија УКИДА полицијски час! Још Једна ОДЛУКА донета

После два и по месеца: Северна Македонија УКИДА полицијски час! Још Једна ОДЛУКА донета

БУГАРИ НАМ ПОНОВО ЗАБИЈАЈУ НОЖ У ЛЕЂА: Хоће да присвоје СРПСКЕ ЗЕМЉЕ, наш академик им ОБЈАСНИО СВЕ (ВИДЕО)

БУГАРИ НАМ ПОНОВО ЗАБИЈАЈУ НОЖ У ЛЕЂА: Хоће да присвоје СРПСКЕ ЗЕМЉЕ, наш академик им ОБЈАСНИО СВЕ (ВИДЕО)

Северна Македонија продужила ванредно стање на још две недеље

Северна Македонија продужила ванредно стање на још две недеље

ПОНОВО РАСТУ ТЕНЗИЈЕ: Бугари прете Македонцима - ако не признате бугарске корене свог језика, нећете у ЕУ!

ПОНОВО РАСТУ ТЕНЗИЈЕ: Бугари прете Македонцима - ако не признате бугарске корене свог језика, нећете у ЕУ!