Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА СВЕ ЗНАМО О УБИСТВУ МАЛЕ ВАЊЕ? Један детаљ и даље непознат

04.12.2023. 14:15
Пише:
Србија Данас/Телеграф
vanja
вања / Извор: Фото/Принтсцреен/Фацебоок/Зорица Gjorcevska/Press24.mk

Кобног 27. новембра, Вања је око 7.20 часова кренула у школу. Већ десетак минута касније била је недоступна. Њена забринута мајка је већ око 7.35 часова њен нестанак пријавила полицији. Није знала да су њену ћерку отели чим је изашла из стана...

Читав регион шокиран је свирепим убиством 14-годишње девојчице Вање Горчевске из Скопља, која је нестала 27. новембра, а њено тело пронађено је 3. децембра у једном засеоку на ободу главног града Северне Македоније.

"МАЈКА ПРОДАЛА СТАН, А ОТАЦ САРАЂИВАО СА ОТМИЧАРИМА" Откривени нови детаљи језивног убиства мале Вање vanja

"МАЈКА ПРОДАЛА СТАН, А ОТАЦ САРАЂИВАО СА ОТМИЧАРИМА" Откривени нови детаљи језивног убиства мале Вање

ЕВО ЗАШТО ЈЕ ОТАЦ УЧЕСТВОВАО У УБИСТВУ МАЛЕ ВАЊЕ! Откривен ЈЕЗИВ мотив незапамћеног злочинаVanja Gorčevska

ЕВО ЗАШТО ЈЕ ОТАЦ УЧЕСТВОВАО У УБИСТВУ МАЛЕ ВАЊЕ! Откривен ЈЕЗИВ мотив незапамћеног злочина

УБИЈЕНА У ПАНИЦИ Вањин отац проговорио у полицији, откривено ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА БИЗАРНОГ ПЛАНАVanja Đorčevska

УБИЈЕНА У ПАНИЦИ Вањин отац проговорио у полицији, откривено ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА БИЗАРНОГ ПЛАНА

За њено убиство сумњичи се пет особа, међу којима је и њен отац који негира да је умешан, а главни осумњичени је Љупчо Палески Палчо, који се налази у бекству.

Полиција и тужилаштво данас су открили бројне детаље овог језивог злочина који је Северну Македонију завио у црно. Наиме, верује се да је девојчица отета како би се од њене мајке Зорице тражио новац за откуп.

Кобног 27. новембра, Вања је око 7.20 часова кренула у школу. Већ десетак минута касније била је недоступна. Њена забринута мајка је већ око 7.35 часова њен нестанак пријавила полицији. Није знала да су њену ћерку отели чим је изашла из стана... Вањи су отмичари везали руке и ноге, убацили је у врећу за спавање и стрпали је у "цитроен" Панчета Жежовског, фризера из Велеса који је, како се верује, убијен неколико дана раније.

У "цитроену" су била двојица осумњичених, а испред њих је ишло возило "рено Канго". Оба возила су кренула у правцу села Бразде, на ободу Скопља, где ће малу Вању, непуна три сата касније убити хицем из пиштоља, а возило "цитроен" запалити.

Постоје непосредни докази да је отац мале Вање информисао Љупча када ће девојчица напустити стан, речено је на данашњој конференцији за медије. Није познато да ли је и Љупчо био у возилима која су учествовала у отмици девојчице. Оно што се зна јесте да је он 30. новембра побегао из Македоније и да је тог дана ушао у Србију, дошао до Београда.

Према речима полиције и тужилаштва, Палчо је у Београд кренуо у пратњи свог адвоката Васка Стојкова. Према речима Стојкова, Палчо га је замолио да га одвезе на неке прегледе, јер није имао ауто. Адвокат тврди да није ништа знао о томе да је Палчо умешан у нестанак девојчице. Како је навео он се вратио за Скопље, а Палчо је остао у Београду због прегледа.

Палчо је наредног дана наводно побегао у Бугарску. И даље није јасно где се налази и за њим је расписана међународна потерница.

Полиција је током викенда саопштила да је пет особа осумњичено за злочин. Тројица су приведена на саслушање, а Вањин отац је синоћ доведен у полицијску станицу да да исказ.

vanja đorđevska
вања ђорђевска / Извор: Фото: Printscreen/Facebook/palevski/Press24.mk/Ministarstvo унутрашњих послова Северне Makedonije/Shutterstock

Према наводима званичника, тројица осумњичених су признали ко је какву улогу имао у отмици и убиству.

Македонски медији наводе да су у питању Велибор Манев, Влатко Кешишев и Боре Видевски. Они су, како се наводи, признали умешаност у отмицу и убиство Вање Горчевске, али и Панчеа Жежовског, у чије возило су стрпали Вању на дан када је отета.

Према наводима тужиоца, Вања је убијена 27. новембра око 10 часова, а према исказу осумњичених, дете је ликвидирано "јер су ствари измакле контроли".

Мајка, као и сви грађани Северне Македоније надали су се да је Вања жива и за њом је била организована опсежна потрага... Нестанак девојчице дигао је на ноге читав Балкан, а информације о њој као и њене фотографије дељене су на друштвеним мрежама.

Међутим, осумњичени су након убиства наводно желели да и даље траже откуп. Према информацијама, Вањина мајка је била продала стан и хтели су да од ње траже паре. Ипак, није познато коју количину новца су желели да траже за девојчицу.

Тек када је пронађен запаљени "цитроен" клупко је почело да се одмотава, а онда је синоћ стигла најгора могућа вест, да је мала Вања пронађена мртва. Тело је послато на обдукцију, која би требало да открије како је тачно девојчица убијена.

Наводно је јуче пронађено и тело Жежовског.

Осумњиченима је одређен притвор до 48 сати, док се за Љупчом и даље трага.

Фризер из Велеса убијен због дуга од 500 евра и крађе аута за отмицу Вање?

На конференцији за медије је саопштено да су случајеви убиства фризера из Велеса и мале Вање повезани. Панче Жежовски (74) је отет из свог дома 22. новембра. Он је убијен и сахрањен на путу Велес-Скопље, а сумња се да је изабран за жртву из неколико разлога.

Наиме, како је речено на данашњој конференцији за медије, фризер из Велеса је имао дуг од 500 евра, а то истрага види као могући мотив за убиство.

Према сазнањима из истраге, циљ је био да се украде његово возило "цитроен", као и шта је урађено, тако да је исто искоришћено за отмицу сада убијене Вање Горчевске.

-Мотив за убиство Панчеа био је дужничко-поверилачки однос са једним од осумњичених. Панче је једном од осумњичених дуговао 500 евра и тако је изабран као жртва од које ће се узети ауто и са њиме киднаповати девојчица - рекао је тужилац Гаврил Бубевски.

Убиство Жежовског, према досадашњим сазнањима и тврдњама тужиоца Гаврила Бубевског и министра Оливера Спасовског, починио је Љупчо Палески Палчо.

Иначе, од отмице Панчеа 22. новембра до отмице Вање 27. новембра, ово возило није било у покрету, нигде га нису забележиле камере у граду.