Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОГЛАСИЛЕ СЕ СЛУЖБЕ ЗБОГ ХАПШЕЊА ОЦА ИЗ ПОДГОРИЦЕ: Оштра осуда - ево шта ће се дешавати са децом (ВИДЕО)

18.06.2021. 20:18
Пише:
Србија Данас/Телеграф
snimak dece u Crnoj Gori
снимак деце у Црној Гори / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/будимо_хумани_цг

Државни секретар у Министарству финансија и социјалног старања Јанко Одовић казао је да ће тражити од надлежних органа утврђивање одговорности свих службеника

Министарство унутрашњих послова Црне Горе огласило се поводом јучерашњег привођења оца двоје малолетне деце из Подгорице. Они су апеловали на надлежне органе да искористе све законске могућности и да се у интересу деце омогући излазак на слободу њиховог оца.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМЦИ) ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ ИЗ ПОДГОРИЦЕ: Полиција у Црној Гори хапси оца, деца вриште и бране га свим силама (ВИДЕО)

(УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМЦИ) ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ ИЗ ПОДГОРИЦЕ: Полиција у Црној Гори хапси оца, деца вриште и бране га свим силама (ВИДЕО)

НИЈЕ МУ ДОСТА ШТО ЈЕ ПРОГЛАСИО СРБЕ ГЕНОЦИДНИМ! Бечић наставља са срамним нападима, нове оптужбе на рачун ДФ-а

НИЈЕ МУ ДОСТА ШТО ЈЕ ПРОГЛАСИО СРБЕ ГЕНОЦИДНИМ! Бечић наставља са срамним нападима, нове оптужбе на рачун ДФ-а

"ОГАВНЕ ЛАЖИ КРИВОКАПИЋА" ДФ НЕ ШУРУЈЕ СА ДПС: Здравко је тај који је са Милом прогласио Србе за геноцидни народ

"ОГАВНЕ ЛАЖИ КРИВОКАПИЋА" ДФ НЕ ШУРУЈЕ СА ДПС: Здравко је тај који је са Милом прогласио Србе за геноцидни народ

- Овом приликом апелујемо и на родитеље да поштују судске одлуке и да пред собом имају само и искључиво интерес своје деце - наводи се у саопштењу МУП-а.

Државни секретар у Министарству финансија и социјалног старања Јанко Одовић казао је да ће тражити од надлежних органа утврђивање одговорности свих службеника.

- Оштро осуђујем поступање свих: полицијских службеника, родитеља, судског извршитеља (који, колико сам упознат, није био присутан, а морао је бити), Центра за социјални рад и тражићу од надлежних органа утврђивање одговорности свих њих - поручио је Одовић.

Из МУП-а напомињу да приведени отац деце у континуитету није поступао у складу са решењем којим се мајци омогућава да, на својој адреси, несметано одржава лични контакт са децом.

Из тог ресора су истакли да је полиција у овом случају поступила законито, по хитном налогу суда, те да је полиција према налогу суда поступала искључиво према оцу, "а никако и према деци која су била на лицу места".

- У овако осетљивим ситуацијама, није довољно поступати само законито, већ нужно са посебном сензибилношћу и хуманошћу - закључују из МУП-а.

Спајић посетио децу

Министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић обишао је децу чији је отац приведен.

- Деца су добро - што је најбитније - стручна служба и психолог су одрадили свој део посла, а и ја сам морао да их лично посетим да се у то уверим. MFSS ће обезбедити да се добро одморе у дечијем одмаралишту у Бечићима - објавио је Спајић.

Вршилац дужности врховног државног тужиоца Дражен Бурић затражио је од заменика руководиоца Основног државног тужилаштва у Подгорици да преиспита да ли је у поступању било ког лица почињено кривично дело које се гони по службеној дужности, пишу Вијести.

Апеловао је на јавност, медијске раднике и све грађане да заштите идентитет учесника овог поступка и да дељењем снимка на друштвеним мрежама, односно откривањем идентитета породице не доприносе угрожавању права деце.

УНИЦЕФ: Најбољи интерес детета да увек буде приоритет

Из УНИЦЕФ-а су саопштили да су дубоко забринути због недавних медијских извештаја који "показују патњу деце испред њиховог дома у Подгорици".

- УНИЦЕФ позива надлежне институције да под хитно побољшају координацију и сарадњу између судства, полиције и центара за социјални рад и осигурају да се спроводе адекватне професоналне припреме и планови како би свака акција коју држава преузима била вођена најбољим интересом детета. Третман по мери детета мора да се обезбеди у свим случајевима како би се спречила даље трауматирање деце - наводи се у саопштењу.

Казали су да је УНИЦЕФ спреман да пружи подршку Влади у тим напорима. Позали су грађане, а посебно медије, на поштовање дигиталних права деце, њихове приватности и достојанства.

Огласила се и директорка Центра за социјални рад у Подгорици

Директорица Центра за социјални рад Подгорица Марија Поповић казала је да је покренуто питање одговорности због поступања социјалних радника у случају двоје деце која су одузета од самохраног оца након његовог јучерашњег хапшења.

Како је казала Поповић, на снимку се не види да службеница Центра за социјални рад вуче децу, piše CDM.me.

- Покренуто је ипак питање одговорности, детаље не можемо износити - објаснила је Поповић, која је казала и да су двоје деце "на сигурном".

Поповић је казала да нису имали све детаље у вези са поступком њихових службеника и да је реч о извршењу судске пресуде.

- Када су изашли на терен нису имали ингеренције да зауставе извршење пресуде - казала је Поповић.

Она је на прес конференцији јавност обавестила и да социјална инспекција проверава читав случај.

Подсетимо, друштвеним мрежама почели су да се шире снимци потресних сцена, које су наводно забележене јуче у Подгорици, приликом хапшења оца двоје малолетне деце.

На снимцима се види како полицајци одводе оца и стављају га у марицу, док деца вриште за њим и покушавају да га одбране од полиције. Како преносе црногорски медији, радници Центра за социјални рад Подгорица су децу против њихове воље намеравали да предају мајци.