Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СТИГЛА ДРОГА ОД КОЈЕ УМРЕ НА ДЕСЕТИНЕ ХИЉАДА ЉУДИ: Два мушкарца већ преминула од ње

01.10.2023. 21:11
Пише:
Србија Данас/Телеграф
beskućnik
бескућник / Извор: Фото: Профимедиа

Скраћује животни век у земљи.

Две особе у Хрватској су досад преминуле од предозирања фентанилом, дрогом која је сто пута јача од морфијума и 50 пута од хероина, упозорио је недавно психијатар Иван Ћелић с Клинике за психијатрију Врапче у Загребу, пишу медији.

ДЕТАЉИ ХОРОРА КОД САРАЈЕВА! Откривено ко је мушкарац пронађен без главе и шака! Тело приметио чобанин (ВИДЕО)

ДЕТАЉИ ХОРОРА КОД САРАЈЕВА! Откривено ко је мушкарац пронађен без главе и шака! Тело приметио чобанин (ВИДЕО)

Закључао пријатељицу и претио јој смрћу, она из страха СКОЧИЛА СА 4. СПРАТА: Страшне сцене у Загребу, ово је разлог крваве драме?!

Закључао пријатељицу и претио јој смрћу, она из страха СКОЧИЛА СА 4. СПРАТА: Страшне сцене у Загребу, ово је разлог крваве драме?!

НЕВИЂЕНИ ХОРОР Мушкарци претукли младу мајку (25) због РЕДА НА КАСИ, упутили јој језиве претње а онда је настао ужас пред ОЧИМА ДЕЦЕ

НЕВИЂЕНИ ХОРОР Мушкарци претукли младу мајку (25) због РЕДА НА КАСИ, упутили јој језиве претње а онда је настао ужас пред ОЧИМА ДЕЦЕ

Ради се о мушкарцима од 40 година, бившим зависницима који су се у једном тренутку лечили и у Врапчу.

Епидемија предозирања у САД

Предозирање фентанилом последњих година постаје права епидемија у САД. У 2021. око 70.600 људи у САД умрло је од предозирања дрогама које су садржавале фентанил. То је највећи број смрти од предозирања фентанилом икада забележен у тој земљи.

Није за очекивати да ће ЕУ остати поштеђена овог проблема. Амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио је недавно током заседања УН да Европа има неоткривен проблем са синтетичким дрогама или ће га ускоро имати.

Шта је фентанил?

Фентанил је синтетички опиоид, што значи да се производи у лабораторијима, а не из биљака као што је мак, који се користи за производњу опијата попут морфијума и хероина, или коке, која се користи за производњу кокаина. Фентанил се производи низом хемијских реакција које захтевају специјализиране вештине и приступ хемикалијама које се називају прекурсорима.

Пун кемијски назив за фентанил је Н-(1-(2-фенилетил)-4-пиперидинил-Н-фенил-пропанамид. Добија се примарно из пиперидина, органског једињења који се користи у синтези многих лекова.

Илегално произведени фентанил прави се углавном у Кини, Мексику и Индији као прах или пресоване таблете. Често се меша с другим дрогама и претвара у таблете које наликују на друге опиоиде.

Иако се легални, фармацеутски фентанил може злоупотребити или илегално продавати, најновији случајеви предозирања и смрти у САД повезани су углавном с илегално произведеним фентанилом. Продавци дроге могу да мешају фентанил с илегалним дрогама, углавном стимулансима попут хероина, кокаина, метамфетамина и МДМА, како би појачали њихове учинке често без знања корисника.

Скраћен очекивани животни век у САД

Предозирање опијатима, укључујући фентанил, значајно је утицало на скраћење очекиваног трајања живота у САД у последњих десетак година. Фентанил је тренутно водећи узрок смрти Американаца у добу од 18 до 49 година.

Примера ради, у 2021. очекивано трајање живота у САД било је 76,1 годину, што је у односу на врхунац из 2014, када је износило 78,9 година, пад од 2,8 година.

Главни узрок овог пада (око 74%) била је пандемија ковида-19, која је у просеку скратила очекивано трајање живота Американаца за 1,5 година. Али смртни случајеви од предозирања били су други најутицајнији фактор. Предозирања су очекивано трајање живота скратила за 0,28 година.

За илустрацију, очекивано трајање живота у Хрватској 2000. било је 74,6 година, 2019. 78,6, а 2020. 77,8 година. Главни узрок забележеног скраћења за високих 0,8 година у само годину дана у Хрватској био је ковид-19.

Зашто је фентанил већи проблем од хероина?

Фентанил је последњих година у САД постао већи проблем од хероина и сличних дрога. Према америчким Центрима за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), број смрти због предозирања хероином у САД се 2020. смањио за седам одсто у поређењу са 2019, док се број смрти узрокованих илегално произведеним фентанилом повећао за чак 55 одсто. Исти тренд наставио се и последњих година. Број смрти од фентанила у 2021. у односу на 2020. порастао је за још 25 одсто. То значи да се број предозирања од 2019. до 2021. готово удвостручио.

Тренд почиње да се прелива у ЕУ

Број смрти од конзумирања дрога у Еуропи последњих година наставља расти, а највише их је у Немачкој. Европски центар за праћење дрога и зависности о дрогама (EMCDDA) објавио је да је стопа смртности од предозирања у ЕУ у 2021. била око 18,3 смртна случаја на милион становника. Реч је о особама од 15 до 64 године.

Поређења ради, та је стопа у САД у 2021. била 324 смртна случаја на милион становника.

Постоје извјештаји који потврђују да лабораторије за илегалну производњу фентанила ничу и у ЕУ.

Према Еуропском извештају о дрогама из 2023. године, у ЕУ су у 2021. години укупно демонтиране 434 илегалне лабораторије за производњу синтетичких дрога. Такође, постоји извјештај да су мексички илегални стручњаци, познати као "кувари", радили на производним местима у ЕУ.

Јасно је да је фентанил већ у Хрватској

Проф. др. сц. Данијела Штимац Грбић, начелница Одељења за ментално здравље и превенцију суицида у ХЗЈЗ-у, каже да први случајеви предозирања фентанилом показују да је та дрога већ у Хрватској.

- Зато морамо да предузмемо промптне превентивне активности у смислу раног откривања ризичних те правовремене и адекватне терапије - каже Штимац Грбић.

- У Хрватској у оквиру жупанијских завода за јавно здравство делују службе за ментално здравље и ванболничко лечење зависности у које се може доћи без упутнице, а у којима на превенцији и лечењу зависности делују стручни тимови састављени од психијатара, психолога и медицинских сестара. Услуге које пружају ове службе су за грађане бесплатне. У свим жупанијама постоји најмање један овакав психијатријски тим, а укупно их у овом тренутку има 48, од чега највише у Граду Загребу - осам. Могућност лечења у оквиру ових служби, без упутнице, до сада је показала добре резултате у лечењу опијатске овисности у Хрватској па се, уз све мере опреза и повећане превенције, можемо надати да ће пошаст фентанилске зависности у Хрватској бити на време заустављена -  каже Штимац Грбић.

Како препознати фентанил и што ако се нетко предозира?

Један од великих проблема је то што се моћни фентанил меша с другим дрогама. Његову присутност у дозама тешко је препознати. У Торонту, у Канади, развијене су тест траке за фентанил, које су изворно биле дизајниране за откривање трагова фентанила у људском урину. Оне се сада продају у сетовима за тестирање по цени од 1 долара по траци у различитим клиникама и програмима како би биле доступне корисницима.

Ако сумњате да се нетко предозирао фентанилом, назовите одмах хитну помоћ и дајте особи налоксон ако га имате. Налоксон је лек који може брзо зауставити учинке предозирања опиоидима.

Покушајте особу одржати будном и осигурати да дише. Положите је на бок како би се спречило гушење.