Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ИЗА ОВОГА КРИЈЕ СЕ НЕШТО МНОГО ВЕЋЕ" Шок тврдње македонске новинарке о убиству Вање: Не верујем да је ГЛАВНИ РАЗЛОГ 500 евра (ФОТО)

06.12.2023. 07:04
Пише:
Србија Данас/Курир
vanja
вања / Извор: Фото: Shutterstock/MUPSM/Facebook Printscreen/Bore Видевски, Љупчо Палески/Линкедин Printscreen

Трагедија која је потресла Северну Македонију и регион.

Македонска јавност и даље је згрожена и бесна због отмице и бруталног убиства Вање Ђорчевске (14). Девојчица је нестала 27. новембра у 7.30 сати, а шест дана после тога тога пронашли су је убијену. У околини Велеса пронађено је и тело фризера Панче Жежовског (74), чији је нестанак пријављен три дана раније.

ВАЊИН УБИЦА ИМАО ДОЈАВУ ИЗ ПОЛИЦИЈЕ Министар Спасовски открио детаље: Дао се у бег кад су му јавили да је главни осумњичениljupco

ВАЊИН УБИЦА ИМАО ДОЈАВУ ИЗ ПОЛИЦИЈЕ Министар Спасовски открио детаље: Дао се у бег кад су му јавили да је главни осумњичени

ОДРЖАНА ВАНРЕДНА КОНФЕРЕНЦИЈА У СКОПЉУ ПОВОДОМ ХАПШЕЊА УБИЦЕ МАЛЕ ВАЊЕ: Министар полиције саопштио важну информацију нацијиLjupčo Palevski Palčo

ОДРЖАНА ВАНРЕДНА КОНФЕРЕНЦИЈА У СКОПЉУ ПОВОДОМ ХАПШЕЊА УБИЦЕ МАЛЕ ВАЊЕ: Министар полиције саопштио важну информацију нацији

УХАПШЕН ВАЊИН УБИЦА Политичар пао на граници после расписане међународне потерницеSeverna Makedonija

УХАПШЕН ВАЊИН УБИЦА Политичар пао на граници после расписане међународне потернице

Званичне информације говоре да су исте особе убиле и девојчицу и фризера. Осумњиченици Велибор Маневски, Влатко Кешишов и Боре Видевски у недељу су завршили у 48-сатном притвору. Вањиног оца Александра осумњичили су да је учествовао у гнусном чину отмице ћерке, која је потом убијена.

У понедељак су га притворили на два дана. Првоосумњичени Љупчо Палевски Палчо је ухапшен. Да је у целом случају много отворених питања, потврђује и македонска новинарка Искра Опетцеска.

- Обдукција тела Вање Ђорчевске на Институту за судску медицину и криминологију у Скопљу у понедељак је завршила и тело је предато породици. Након обдукционог налаза са свим комплетним подацима и анализама, обрађеним материјалним доказима и изјавама осумњичених, Основно јавно тужилаштво Скопље покреће истрагу овог гнусног догађаја. На конференцији за новинаре Министарства унутрашњих послова и Државног тужилаштва у Скопљу објављено је да је девојчица убијена из пиштоља, око два и по сата након што је отета, међутим за сада су то подаци из исказа осумњичених који су у притвору. Чињенице ће показати обдукција, а тек кад тужилаштво добије извештај, моћи ће рећи како су убијени девојчица и фризер Панче - рекла је Искра Опетцеска, која правосуђе прати већ 22 године.

Напомиње како се не сећа да су истражни органи икад овако ажурно прионули послу да расветле неки случај.

vanja
вања / Извор: фото printscreen facebook Зорица Гјорцевска,Панце Zezovski,shutterstock

- У овом тренутку има пуно неодговорених питања, која су се појавила у ова два дана, а посебно након конференције МУП-а и тужилаштва. Како су и зашто повезана убиства фризера и девојчице, што је заједничко у ова два случаја. За сада се само сумња да су починиоци исти људи, али за то још нема доказа. Верујем да је постојао неки дуг, али не верујем да је главни разлог убиства 500 евра. Верујем да је иза тога нешто много веће, али истрага мора обавити своје - каже Искра.

Македонско Министарство унутрашњих послова у понедељак увече за Палевским је расписало међународну потерницу. Државно тужилаштво у Скопљу саопштило је да је за осумњиченог Палевског, који је у бегу, наређена истрага за кривична дела отмице и убиства по хитном поступку. Јуче му је Основни кривични суд у одсуству одредио притвор, који ће почети да се примењује након његовог хапшења.

- Македонци су бесни. Не само због бруталности тог чина преко детета него и зато што ово није први пут да Палевски има посла с полицијом. До сада у вези с њим није ништа учињено и зато је овај случај овако гласно одјекнуо у јавности - каже Искра, која такође чека расплет целог случаја.

Потврђује да су сви материјални докази сад на вештачењу, које траје, а и 48-сатни притвор осумњичених полако истиче.

Вањиног оца на суд су довели након што је дан провео у полицијској станици и у тужилаштву на испитивању. На суд је дошао у пратњи полиције с лисицама на рукама. Док су га приводили, дигао је оба палца.

Тужилаштво и МУП Северне Македоније поручили су јутрос да Вањин отац негира било какву повезаност с отмицом и убиством, али они тврде да имају доказе који упућују на супротно.

Иако је овај брутални злочин згрозио Македонију и регион, како каже Искра, у Македонији није проглашен дан жалости. Искра каже да је јавност очекивала како ће македонска влада, као што је то уобичајено, на седници покренути то питање. Међутим, седнице Владе данас није било.

У основној школи коју је убијена девојчица похађала, у понедељак су отворили књигу жалости. Уплакана деца, уплакани учитељи и родитељи погнутих глава те с цвећем у рукама чекали су у реду да се упишу у књигу жалости. Вањина учитељица, која јој је предавала у основној школи, а која је сад у пензији, дошла је да се упише у књигу жалости.