Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВО ЈЕ ДОКАЗ ДА СЕ ШМИТ ЛАЖНО ПРЕДСТАВЉА КАО ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК Нешић покренуо аферу "дуге цеви" - покреће се истрага?

13.10.2023. 11:29
Пише:
Танјуг
Nenad Nešić
Ненад Нешић / Извор: Профимедиа

Информације које изнео Нешић потврда спорног статуса Шмита.

Бивше дипломате сматрају да су информације које је изнео министар безбедности у Савету министара БиХ Ненад Нешић још једна потврда да је споран статус и деловање Кристијана Шмита у БиХ, јер никад није добио потврду именовања у Савету безбедности УН. 

Када је реч о информацији о уношењу дугих цеви у БиХ, безбедносни стручњаци кажу да су Шмит и његово обезбеђење прекршили закон и да треба истражити пропусте домаћих актера.

"АМЕРИКАНЧИЋИ И ЕНГЛЕШЧИЋИ ЖЕЛЕ ДА УНИШТЕ ДОДИКА" Милановић поново бриљирао - хит изјава

"АМЕРИКАНЧИЋИ И ЕНГЛЕШЧИЋИ ЖЕЛЕ ДА УНИШТЕ ДОДИКА" Милановић поново бриљирао - хит изјава

ШМИТ У БиХ УНЕО ТРИ "ДУГЕ ЦЕВИ" На помолу невиђени скандал - има оружану пратњу из Немачке, ХИТНА реакција

ШМИТ У БиХ УНЕО ТРИ "ДУГЕ ЦЕВИ" На помолу невиђени скандал - има оружану пратњу из Немачке, ХИТНА реакција

ШМИТ ПОКАЗАО ПРАВО ЛИЦЕ Скандалозне претње - ударио на Додика, па поткачио Србију

ШМИТ ПОКАЗАО ПРАВО ЛИЦЕ Скандалозне претње - ударио на Додика, па поткачио Србију

Министар Нешић је на конференцији за новинаре јуче у Сарајеву изнео низ докумената за које је казао да су доказ да се Шмит лажно представља као високи представник у БиХ и позвао Тужилаштво БиХ да покрене истрагу о његовом статусу.

Објављеним информацијама иза којих стоје институције демистификован је боравак Кристијана Шмита у БиХ. Сад и они који су се заклињали у Шмита имају јасан доказ да се немачки дипломата лажно представља, преноси РТРС. 

Kristijan Šmit
Кристијан Шмит / Извор: Фото: Youtube printscreen Ал Jazeera Балканс

Бивши генерални конзул БиХ у Франкфурту Лучиано Калужа каже да дипломатска нота Немачке а не Уједињених нација о Шмитовом статусу у БиХ отвара простор институцијама да делују.

- Свакако је показало и указало да господин Шмит није високи представник, да борави по другим основама у БиХ и сигурно сад даје за право институцијама Српске, али и институцијама БиХ да како правно, тако на било који начин делују према њему - каже Калужа.

Уколико неко жели стабилизацију политичких прилика у БиХ овај извештај је прилика да се ситуација са Шмитом рашчисти, оценио је бивши дипломата из Београда, Зоран Миливојевић. Ово је, каже, потврдило да су примедбе из Републике Српске биле оправдане.

- Све одлуке које он доноси, мере које предузима такође немају легалитет и легитимитет што утиче на политичко стање у БиХ и даље доприносе тензијама које тамо постоје, са могућношћу да то можда ескалира у неком тренутку - навео је Миливојевић.

Да је именован у складу с процедуром, Шмит би дошао са нотом УН, кажу дипломате и очекују да се о томе изјасни и Немачка.

- С обзиром на то да је према овој истрази која је спроведена он практично дошао са немачке дипломатске листе, да тако кажем, било би потпуно нормално да се Немачка огласи на неки начин, да се ствар разјасни до краја и да се спрече даље штетне последице - навео је Миливојевић, преноси РТРС.

Ситуација са Шмитом је последица изигравања међународних институција, међународног права, али и безбедносног система БиХ и његових надлежности, упозоравају стручњаци за безбедност. Уношењем дугих цеви је, кажу, прекршен закон.

- Несумњиво Кристијан Шмит је учинио низ пропуста, односно повреда закона по основу коришћења наоружања од његовог обезбеђења, не улазећи сада у основ како је боравио - изјавио је професор др Драгомир Кесеровић са Факултета за безбедност и заштиту у Бањалуци.

Директор Евроазијског безбједносног форума Митар Ковач истиче да Шмит није имао право да уноси оружје.

- То је елеменат кршења елементарних мера безбедности у БиХ, нефункционисања Граничне службе да на време заплени и одузме такву врсту оружје. И овде препознајемо неку самовољу Немачке на простору БиХ, као да је то њихов плен, као нека колонија - истакао је Ковач.

Слање дугих цеви је, кажу стручњаци, прекршај уобичајене међународне праксе и непоштовање земље - домаћина.

. Процедуре су врло јасне, нико нема право да уноси дуго оружје, поготово у овом случају, као што је господин Нешић рекао – да се често вршио прелазак границе без обавештавања Граничне полиције, што су алармантни, велики пропусти за институције БиХ - навео је Калужа.

Ковач каже да мисли да је прави пут органа БиХ да ограниче пут кретања једног таквог лица које нема мандат УН, односно да му пружају толико пажње као и сваком другом туристи или пролазнику кроз БиХ.

Сада је, кажу, на надлежним институцијама БиХ да истраже пропусте у ланцу оних који су знали а све прећутали, само да би Кристијану Шмиту дали лажни легитимитет, преноси РТРС.