Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПАКЛЕНА КОМБИНАЦИЈА: ЗАПАЉЕЊЕ СРЦА И КОВИД? Лекари у Хрватској дали све од себе за спас младића!

23.12.2020. 20:28
Пише:
СрбијаДанас/јутарњи.хр
Bolnica Dubrava
Болница Дубрава / Извор: Фото: Реутерс

Ни у једном медицинском часопису на свету такав се оперативни захват неће наћи

Шансе да пацијент оболео од covida с тешком бактеријском упалом срчаног залиска преживи у овим околностима равне су - нули.

ХРВАТСКА СЕ ПРАЗНИ! Масовни егзодус становништва брише села са карте

ХРВАТСКА СЕ ПРАЗНИ! Масовни егзодус становништва брише села са карте

ПОЧЕТАК КРАЈА У ХРВАТСКОЈ: КБ Дубрава затворила Хитну због короне, огласили се министар и лекари

ПОЧЕТАК КРАЈА У ХРВАТСКОЈ: КБ Дубрава затворила Хитну због короне, огласили се министар и лекари

ЛИДЕРИ ЕУ УЈЕДИЊЕНИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА: Најјачи људи Европе упутили јасну поруку свету

ЛИДЕРИ ЕУ УЈЕДИЊЕНИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА: Најјачи људи Европе упутили јасну поруку свету

Ни у једном медицинском часопису на свету такав се оперативни захват неће пронаћи, а посебно не онај у којем пацијент, ни пет дана након операције, потпуно опорављен хода и разговара као да ништа није било.

Ова, у правом смислу божићна прича о оздрављењу и новом животу збила се прошли петак у загребачком центру за обољеле од covida, КБ-у Дубрава. Главни су јунаци 35-годишњак оболео од ковида, сада опорављен, и хирург Игор Рудеж, начелник Завода за кардио и трансплантнухирургију, који га је оперисао.

Пацијент (чије податке болница не сме откривати) није имао лаган пут. Оболео је од бактеријске упале срчаног залиска, тзв. инфективног ендокардитиса, и завршио пре коју недељу у Клиници за инфективне болести "Др. Фран Михаљевић".

До тога може доћи, како је објаснио Рудеж, ако срчани залистак има површинско оштећење, а у то се оштећење смести бактерија и онда се шири - попут маховине. Она дословно "поједе" зализак. Углавном, "Фран Михаљевић" је за њега био само прва станица. Кад му се стање нагло погоршало, премештен је на у болницу Свети Дух, где је готово изгубио живот.

Скафандери за корону

Пао је у стање клиничке смрти, а реанимацијом су га лекари успели вратили у живот и у задњем је тренутку стављен на респиратор. Потом му је, поврх свега, откривена и зараза ковидом.

Лекарима није преостало друго него да га пребаце у КБ Дубрава, специјалисти Рудежу. Он је хирург с две специјализације, једном из опше хирургије, а другом из кардијалне хирургије и таквих је операција срчаног залиска у посљедњих десет година направио више од триста.

operacija
операција / Извор: Профимедиа/илустрација

- Када смо га запримили, био је у критичном стању. Имао је четири литре воде у тораксу, а бактерија му је комплетно појела срчани зализак. Имао је, једноставно речено, гнојну рупу у срцу. Овакву комбинацију болести - ковид и тешки ендокардитис - колико ја знам, још нико није прежево - рекао је Рудеж.

Успркос томе што је пацијент био релативно млад, здрав и није имао посебно тешке симптоме ковида, операцију је, сматрао је Рудеж, требало хитно обавити јер, како каже, "када се такав ужас накупи, ни најбоље здравље не користи".

- Сам поступак операције није битно друкчији од уобичајених операција ендокардитиса. Једино што смо у операционој сали морали имати посебне скафандере за covid, а на њих смо онда још додатно облачили хируршку опрему и додатне рукавице, као Телетабиси, рецимо - препричава Рудеж.

Ипак, о комплексности таквог захвата, који обично траје до три сата, сведочи и то да је у операцији, осим њега, учествовало још седам радника КБ-а Дубрава, међу којима и кардиокирург Јосип Варводић, анестезиолошкиња Верица Микецин те инструментарке Катарина Каримановић и Марина Томић, техничарка Ивана Бишкуп и два перфузиониста (који управљају органима срце - плућа) Марко Сентић и Лука Црнковић.

Било алармантно

Углавном, када је пацијент завршио на операционом столу на Одељењу за срчану и трансплантацијску хирургију, прво је спојен на уређај зван срце - плућа. То је постројење за вантелесни крвоток, који обавља улогу срца и плућа за пацијента, а усто и филтрира крв.

- Вјерујем да су му можда и ти филтри које стављамо за прочишћавање крви спасили живот - говори Рудеж, тешко преузимајући заслуге за спашавање. 

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа

Рудеж је морао изрезати све што је било болесно и инфицирано те почистити и затворити рупу у којој се накупио гној, а онда ставити и нови уметни срчани зализак. Операција је успешно изведена, а иако је пацијент још неко време остао на апаратима без свести, убрзо је почео показивати знакове опоравка. Рудеж каже да је тиме био затечен.

- Након пет дана од операције већ је при свиести, разговара нормално, а могао је и мало ходати около. Мало ме то, признајем, изненадило  - истиче Рудеж.