Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

РЕЗУЛТАТИ ПАРЛАМЕНТАРНИХ ИЗБОРА У ЦРНОЈ ГОРИ: Историјски суноврат ДПС-а, огласили се Спајић и Кнежевић (ФОТО/ВИДЕО)

11.06.2023. 08:04 22:56
Пише:
Србија Данас
Crna Gora
Црна Гора / Извор: Фото: Shutterstock

У Црној Гори се данас одржавају парламентарни избори на којима ће се пред бирачима наћи 15 листа странака и коалиција. Право гласа има више од пола милиона људи.

У Црној Гори се данас одржавају парламентарни избори на којима ће се пред бирачима наћи 15 листа странака и коалиција. Право гласа има више од пола милиона људи. Бирачка места за ванредне парламентарне изборе у Црној Гори отворена су јутрос у седам сати.

И ПОСЛЕ МИЛА - МИЛО! Откривено - ево колику плату ће Ђукановић примати до пензије, а тек да видите имовинску карту...

И ПОСЛЕ МИЛА - МИЛО! Откривено - ево колику плату ће Ђукановић примати до пензије, а тек да видите имовинску карту...

СНИМАК ПОЛИТИЧАРКЕ СНЕЖАНЕ У ИЗАЗОВНОМ КУПАЋЕМ ЗАПАЛИО БАЛКАН: Сада се огласила и има важну поруку за све (ВИДЕО)

СНИМАК ПОЛИТИЧАРКЕ СНЕЖАНЕ У ИЗАЗОВНОМ КУПАЋЕМ ЗАПАЛИО БАЛКАН: Сада се огласила и има важну поруку за све (ВИДЕО)

"СПАЈИЋ ИМАО ОДНОСЕ СА КВОНОМ" Тешке оптужбе на рачун лидера "Европе сад" пред недељне изборе у ЦГ

"СПАЈИЋ ИМАО ОДНОСЕ СА КВОНОМ" Тешке оптужбе на рачун лидера "Европе сад" пред недељне изборе у ЦГ 

22:45
Спајић: Добар резултат

Лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић, кога је члан ПЕС представио као будућег премијера Црне Горе, рекао је да су остварили добар резултат и да очекују да се Влада што пре формира.

Казао је да је остварена велика победа, упркос злоупотребама државних ресурса.

22:34
Огласио се Покрет Европа сад

Покрет Европа сад огласио се и поручио да су најјача политичка странка у ЦГ након избора.

- Имаћемо највећи посланички клуб у Скупштини, што ће нам дати могућност да будемо главни конституент владе ЦГ - поручио члан председништва ПЕС Филип Ивановић. 

22:20
Обрађено 100 одсто узорка

Покрет Европа сад освојио је највише гласова на ванредним парламентарним изборима у Црној Гори објавио је Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ), на основу 100 одсто обрађеног узорка избора у Црној Гори.

Покрет Европа сад на данашњим ванредним парламентарним изборима освојио је 26 одсто гласова, показују прелиминарни подаци ЦДТ, на основу 100 одсто обрађеног узорка.

Коалиција "Заједно" (ДПС-СД-ЛП-ДУА) освојила је 23 одсто, "За будућност Црне Горе" (НСД-ДНП) 15,1, коалиција "Храбро се броји" (Демократе-УРА) 13 одсто...

ДПС, странка доскорашњег председника Мила Ђукановића, први пут у својој историји пала је испод 30 одсто, а заправо има и мање од четвртине пребројаних гласова, показују подаци.

Бошњачка странка има 6,8 одсто.

Испод цензуса су Социјалдемократска партија (СДП) са 2,9, СНП и Демос са 2,8, те Правда за све са 2,7 одсто.

Албански форум има 1,7 одсто, Преокрет 1,6, Албанска алијанса 1,5, Народна коалиција (ДХП, Права, Слободна) 1,1 одсто, Покрет за промјене 0,7, Хрватска грађанска иницијатива 0,7 одсто и Ми можемо 0,5 одсто. 

22:40
Огласио се Кнежевић

Носилац листе "За будућност Црне Горе", Милан Кнежевић, рекао је вечерас да је та коалиција спремна да формира владу са већином из 2020. године, а да ДПС и њене коалиционе партнере не виде као било какву опцију за формирање владе.

Он је објаснио да то подразумева да се без коалиције "За будућност Црне Горе" не може формирати Влада, преноси РТЦГ.    

- Претходна искуства од 2020. нам говоре да је неопходна стабилна Влада. Спремни смо да формирамо Владу са свим субјектима који су чинили парламентарну већину након 30. августа 2020. године. Не видимо Демократску партију социјалиста и њене коалиционе партнере као било какву опцију за формирање Владе - поручио је Кнежевић.    

Према до сада 100 одсто обрађених узорака, пројекција ЦДТ је да ПЕС има подршку од 26 одсто гласова, коалиција Заједно окупљена око ДПС 23 одсто, листа За будућност Црне Горе 15,1 одсто гласова, а листа Демократе и УРА 13 одсто гласова.

Milan Knežević
Милан Кнежевић / Извор: Профимедиа

 

21:50
ЦеМИ: Обрађено 90.5 одсто узорка

Покрет Европа сад, по тренутној пројекцији има 23 посланика, показују прелиминарни подаци Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ), на основу 90.5 одсто обрађеног узорка избора у Црној Гори.

Коалиција "Заједно" (ДПС-СД-ЛП-ДУА) тренутно има 22 посланика, "За будућност Црне Горе" 13, а коалиција "Храбро се броји" Демократа и ГП УРА 11 посланика.

Бошњачка странка тренутно има се шест, а СНП и Демос два посланика.

У парламенту су по пројекцијама тренутно заступљени и Албански форум са два, Албанска алијанса и ХГИ са по једним послаником.

21:40
ЦеМИ: Обрађено 78.7 одсто узорка

 

21:05
Тесна борба између ПЕС и ДПС

Према до сада обраћених 72.5 одсто узорака, при излазности од 56.4 одсто бирачког тела, Покрет Европа сад има подршку од 25,5 одсто, односно 23 мандата, а коалиција окупљена око ДПС 23,5 одсто, односно 21 посланички мандат.

Koallicija За будућност Црне Горе има подршку од 15,1 одсто бирачког тела или 13 посланичка мандата, а Демократе и Ура 12,3 одсто подршке или 11 мандата.

Бошњачка странка до сада броји 6,8 одсто подршке или шест мандата, коалиција СНП и Демоса 3,4 одсто или три мандата, а листа Правда за све 2,8 одсто, што значи да је испод цензуса.

Албански форум има 1,9 одсто подршке или два мандата, Албанска алијанса 1,4 одсто или једног посланика.

Према до сада објављеним подацима ЦеМИ Хрватска грађанска иницијатива је освојила подршку од 0,7 одсто или један мандат у парламенту. 

21:00
Милатовић стигао у изборни штаб ПЕС

Председник Црне Горе Јаков Милатовић стигао је у изборни штаб Покрета Европа сад, која тренутно, према до сада обраћном узорку од 64 одсто гласова, има највећу подршку од 25,4 одсто.

Са Милатовићем, који је заменик председника ПЕС, је у изборни штаб дошао и носилац листе покрета Милојко Спајић.

Иза ПЕС је, према првим непотпуним подацима ЦеМИ, коалицја окупљена око Демократске партије социјалиста са 23,3 одсто подршке.

Ове изборе је обележила мала излазност у односу на све претходне парламентарне и председничке изборе у априлу ове године, што ће, како сматрају аналитичари, допринети већем броју посланичких места већим странкама и онима које имају добру страначку структуру. 

20:44
Познати прелиминарни резултати

Покрет Европа сад на данашњим ванредним парламентарним изборима освојио је 25,5 одсто гласова, показују прелиминарни подаци Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ), на основу 55.5 одсто обрађеног узорка.

Коалиција "Заједно" (ДПС-СД-ЛП-ДУА) освојила је 23,3 одсто, "За будућност Црне Горе" 15.8, коалиција "Храбро се броји" Демократа и ГП УРА 12,4 одсто...,

Бошњачка странка има 6.9 одсто, СНП и Демос 3.5 одсто.

Испод цензуса су тренутно Правда за све са 2.7 одсто, СДП са 2.4 одсто, Преокрет са 1.3 одсто и Народна коалиција са 1.2 одсто.

Албански форум има 2.1 одсто, Албанска алијанса 1.2 одсто, ПзП и ХГИ по 0.6 одсто и Ми можемо 0.5 одсто.

20:32
Мугоша: У Тузима ће дефинитивно бити поновљено гласање на једном БМ

Оно што је најважнија информација је да ће у Тузима дефинитивно бити поновљено гласање на једном бирачком месту, саопштио је председник Државне изборне комисије (ДИК) Никола Мугоша након што су биралишта затворена. Оценио је да је изборни дан протекао у добром реду.

- Ако узмемо у обзир чињеницу да није поднесен ниједан приговор Државној изборној комисији, а ни општини, сведочи да је изборни дан протекао у добром реду - рекао је Мугоша. Истакао је да су у ДИК-у данас имали уобичајен број позива од општинских изборних комисија и бирачких одбора.

20:30
У штабовима мирно, први резултати очекују се око 21 сат

У штабу Покрета Европа сад се окупљају присталице те странке. У Медијском центру је велики број новинарских екипа које чекају обраћање неког из ПЕС-а. Прво обраћање неког од функционера најављено је за 21 сат.

У штабу коалиције "Заједно", који је по први пут у новим просторијама у згради Вектре, је мирно. Међу функционерима ДПС-а који су дошли у штаб су члан Предсједништва Иван Вуковић и генерални секретар Александар Богдановић. У штабу су бројне новинарске екипе из Црне Горе и региона.

У штабу коалиције "За будућност Црне Горе", у Српској кући, засад је прилично мирна атмосфера. Присталице коалиције почеле су да пристижу полако након затварања биралишта у 20 сати, а чекају се функционери. Најављено је да би они требало да се обрате новинарима након 21 сат. 

20:18
Излазност до 20 сати

 До 20 часова гласало је 56, 4 одсто бирача или око 305 760 бирача.

На изборима је учествовало 15 листа, а бирачко право имало је 542.468 грађана.

Први прелиминарни резултати парламентарних избора очекују се око 21 сат.

20:00
Затворена бирачка места у Црној Гори 
19:15
До 19 сати гласало 50,30 одсто уписаних бирача

Према подацима Центра за демократску транзицију (ЦДТ) до 19 сати гласало је 50,30 одсто уписаних бирача. 

18:04
До 17 сати гласало 42,2% бирача

На ванредним парламентарним изборима у Црној Гори до 17 сати гласало је 42,2 одсто бирача, саопштио је Центар за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ). 

17:41
Затворено бирачко место у Тузима, у Рожајама прекинуто гласање на пет биралишта

Прекид гласања због нестанка струје

Из ЦЕМИ је саопштено да је на пет бирачких места у Општини Рожаје нестала струја, као и да је ту гласање прекинуто, преноси РТЦГ.

Затворено бирачко место у Тузима

У Тузима је затворено једно бирачко место, након што га је члан бирачког одбора напустио са гласачким листићима намењеним за гласање путем писма и након реакције полиције, саопштено је из Центра за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ).

17:03
Ђукановић: Вечерас ће све бити јасно

Бивши председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да очекује да ће након данашњих парламентарних избора Црна Гора добити власт која ће одговарати њеним стратешким интересима и која ће наставити да земљу води ка Европи.

Он је оценио да ће се власт у Црној Гори врло брзо формирати и да ће већ вечерас све бити јасно.

- Очекујем да Црна Гора потврди своје опредељење да се даље развија као антифашистичка, грађанска и европска држава. Да настави пут којим је кренула после 21. маја 2006. а то је пут којим се веома динамично и стабилно кретала до пре око три године када је застала и почела да показује извесно колебање које изазива подозрење међународне заједнице - рекао је Ђукановић новинарима после гласања.

То је, како је додао, логично и природно у животу једне младе државе која је тек пре 17 година обновила независност.

Бивши председник Црне Горе је нагласио и да без обзира што се повукао из политике после 35 година колико је био у њој, никако не може да буде незаинтересован за политику.

- Заинтересован сам пре свега да Црна Гораоствари свој стратешки циљ, а то је да постане чланица ЕУ. Уверен сам и убеђен да у новим генерацијама постоји много квалитетних људи средње генерације који могу да преузму најважније државне функције. У овом тренутку је најважније да Црна Горапотврди да жели да без застајања настави европским путем - нагласио је Ђукановић.

Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Фото: Printscreen/B92

16:10
Излазност до 16 сати

Из Коалиције "Алекса и Дритан - Храбро се броји!" саопштено је да је према њиховим подацима излазност на парламентарним изборима у Црној Гори до 16 сати - 39,08 одсто. 

Из Покрета "Европа сад" саопштили су да је, према њиховим подацима, излазност до 16 часова 39,16 одсто.

- На нивоу централног региона излазност је 39,96 одсто, на нивоу северног региона излазност је 41,36 одсто, а на нивоу јужног региона излазност је 32.47 одсто - саопштено је из тог Покрета.

16:05
Абазовић: Надам се да ће грађани изабрати добро

Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је данас, после гласања на парламентарним изборима у тој земљи, да верује да ће изборни дан протећи у мирној, демократској, релаксираној атмосфери.

- Надам се да ће грађани Црне Горе изабрати добро, да ћемо имати велики рифреш и у државном парламенту и у другим институцијама и најважније је да се након тога створи већина која нашу државу може даље убрзано водити према Европској унији - истакао је Абазовић.

Како је рекао, веома је задовољан свиме што је пратило изборни процес, као и оним што је било на председничким изборима.

- Наша држава је дефинитивно на правом путу и ја желим свима да честитам који дају допринос да се створила оваква клима у којој се огромна већина политичких субјеката такмичи око презентације економских програма, а не око неких тема свађалица које су биле карактеристичне у неком другом изборном процесу - навео је премијер Црне Горе.

 

Dritan Abazović
Дритан Абазовић / Извор: Профимедиа
15:14
Излазност до 15 часова

Према подацима Центра за демократску транзицију (ЦДТ) до 15 сати гласало је 35,1 одсто уписаних бирача, односно 190.750 грађана.

14:20
Гласао и Ђукановић

Доскорашњи лидер Демократске партије социјалиста, Мило Ђукановић, гласао је данас у Подгорци.

Он је рекао да од Црне Горе жели да потврди своје политичко опредељење и "да настави да се развија као антифашистичка, грађанска и европска држава".

На питање да ли, уколико његова партија оствари већину, себе види као примијера избегао је конкретан одговор.

- Далеко смо од тих тема, скоро сам се повукао. Ипак, као неко ко је 35 година повео у политици никад не могу из ње потпуно изаћи. Заинтерсован сам наравно да Црна Гора као држава оствари своје циљеве, пре свега да настави европски пут - истакао је Ђукановић.

14:00
Гласао Милатовић

Председник Црне Горе Јаков Милатовић гласао је на парламентарним изборима. Милатовић је дошао на биралиште у пратњи супруге Милене.

13:30
Излазност до 13 часова

Према подацима ЦеМИ-ја, излазност до 13 сати је 28,10 одсто, а према подацима ЦДТ-а, до 13 часова гласало је 27,4 одсто грађана.

На парламентарним изборима 2016. године у истом период гласало је 39,9 одсто бирача, а 2020. године 51,5 одсто. 

12:23
Излазност до 12 часова

Према подацима Центра за демократску транзицију (ЦДТ) до 12 сати гласало је 22 одсто уписаних бирача, односно 119.500 грађана.

12:10
Спајић гласао у Подгорици
11:15
Излазност до 11 часова

Према подацима Центра за демократску транзицију (ЦДТ) до 11 сати гласало је 16 одсто уписаних бирача.

Према подацима Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ) до 11 сати гласало је 16,3 одсто уписаних бирача. 

10:45
Кнежевић гласао

Носилац листе “За будућност Црне Горе” Милан Кнежевић гласао је на бирачком мјесту 88, Мојановићи, Зета.

09:16
Излазност до девет сати

Према подацима ЦДТ-а, до 9 сати гласало је 5,4 одсто или 29.300 бирача. Према подацима ЦЕМИ-ја до 9 сати гласало је 5,8 одсто бирача. 

08:50
Прве неправилности

Центар за мониторинг објавио је да је пријављена прва неправилност на биралиштима.

- Пријављена је употреба мобилног телефона на бирачком месту, као и фотографисање гласачких листића, што представља повреду одредби о тајности гласања из члана 69а и кршење чл. 71а ЗИОПа којим је забрањена употреба електронских уређаја за комуникацију у просторији за гласање - саопштено је из ЦЕМИ-ја. 

08:15
Излазност до осам сати

Према подацима Центра за демократску транзицију (ЦДТ) до осам сати гласало је 2,3 одсто уписаних бирача или око 12.300 бирача.

07:00
Отворена бирачка места

Бирачка места за ванредне парламентарне изборе у Црној Гори отворена су јутрос у седам сати. На изборима учествује 15 листа, а бирачко право има 542.468 грађана. Бирачка места биће затворена у 20 сати.

Parlamentarni izbori CG
Парламентарни избори ЦГ / Извор: Танјуг

 

Избори четрнаест и по месеци пре регуларног рока

Кључни политички актери у први план ставили су социјална питања и решавање друштвених и привредних проблема.

Ови избори, одржавају се четрнаест и по месеци пре регуларног рока, и после пада две владе. Актуелна, влада Дритана Абазовића је дуже у техничком мандату него што је имала подршку у парламенту. Зато се с посебном пажњом ишчекује распоред снага новог скупштинског сазива, и договори који би довели до стабилне већине за формирање извршне власти и излазак из политичке и институционалне кризе која у Црној Гори траје две и по године.

Позиције главних актера политичке сцене као да се већ знају и у Црној Гори се фаворитом сматра Покрет Европа сад, који рецимо, на претходним парламентарним изборима није ни постојао, а сада, очекују да буду окосница нове владе. Наводе да имају велики коалициони капацитет и да су свесни да је стабилност владе предуслов за даље реформе.

- Ја сам убијеђен да ће изборни резултат управо диктирати ко ће бити у новој влади. Дакле, ми ћемо на основу тога видјети које прихватљив коалициони капацитет нашим бирачима, и ја сматрам, искрено да је то најбољи начин да ми одредимо будућу коалицију. Сарадња са ДПС-ом не долази у обзир - каже Василије Чарапић из покрета Европа сад.

У ДПС-у, чију листу сада предводи Данијел Живковић, сматрају да су током две и по године откако су у опозицији, уз реформе и промене унутар странке, конципирали изборни програм по мери потреба грађана и створили позицију која ће им обезбедити учешће у стварању политичке стабилности у земљи.

- Да политичке странке, које су прије свега проевропске оријентације, поразговарају о томе на који начин могу подијелити одговорност како би на најбољи начин изашли у сусрет очекивањима грађана, а грађани Црне Горе, њих 80 посто, вјерује да је будућност Црне Горе у Европској унији - напомиње Андрија Николић из Демократске партије социјалиста.

У Коалицији "За будућност Црне Горе", чију окосницу чине три странке бившег Демократског фронта, подсећају да нису учествовали у влади Здравка Кривокапића, нити у влади Дритана Абазовића, да имају добар економски програм и да је време да им се, као победницима режима Мила Ђукановића, дâ прилика.

- Они који су оборили режим Мила Ђукановића и који су побиједили самог Ђукановића у предсједничкој кампањи, да они треба да формирају парламентарну већину и свакако да направимо једну убједљивију парламентарну већину од оне коју смо имали 2020. године. Такође би требало отворити врата и аутентичним представницима националних мањина - сматра Андрија Мандић из Нове српске демократије.

Ту стару победничку већину из 2020. чиниле су и две странке које сада наступају у коалицији – Демократе Алексе Бечића и Ура Дритана Абазовића, које ће такође, уз преостале конкуренте, одмерити свој утицај и снагу.

Распоред странака на листићима

Жребом је одлучено, на гласачком листићу прва ће бити листа „Јасно је! –Бошњачка странка –мр Ервин Ибрахимовић, друга ХГИ –На правој страни свијета!“, а трећа „Правда за све!- др Владимир Лепосавић. Листа коалиције СНП и Демоса „За тебе“ биће на четвртом месту, а на петом листа коалиције коју чине Права Црна Гора, Демохришћански покрет, Слободна Црна Гора, Демократска српска странка и Покрет за Пљевља, под називом „Народна коалиција –сложно и тачка“.

Parlamentarni izbori CG
Парламентарни избори ЦГ / Извор: Танјуг

На шестом месту је листа Албанска алијанса, коалиције коју чине Форца, Демократски савез, Демократски савез Црне Горе и грађанска група Покрет за Тузи, следи листа „Преокрет за сигурну Црну Гору –Срђан Перић“, а затим листа  „Покрет за промјене –Прво Црна Гора-Небојша Медојевић –Реформе за спас земље“. Листа „Да. Ми можемо за грађанску Црну Гору!“ је на деветом месту, а на десетом листа коалиције коју чине Демократска партија социјалиста, Социјалдемократе, Демократска унија Албанаца и Либерална партија- „Заједно! За будућност која ти припада – Данијел Живковић“. Листа „Европа сад –Милојко Спајић“ је на 11.mestu на гласачком листићу, следи „СДП –За нашу кућу“, а затим листа коалиције Грађанаског покрета УРА и Демократа „Алекса и Дритан –Храбро се броји!“

На 14.mestu је листа коалиције Нове српске демократије, Демократске народне партије и Радничке партије „За будућност Црне Горе“, а на 15.mestu листа Албанска алтернатива, Демократски савез Албанаца под називом „Албански форум –Ник Ђељошај Беса за Европски развој.“

ДПС први пут као опозициона

Ово су дванаести парламентарни избори од увођења вишепартијског система у Црној Гори, а шести након обнове државне независности. Очекује се да ови избори ставе тачку на кризу насталу после промене власти 30.августа 2020.године, након чега су смењене две владе.

Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа

Демократска партија социјалиста Мила Ђукановића први пут на парламентарним изборима  наступа као опозициона странка и без некадашњег лидера као носиоца  изборне листе, који је поднео оставку на место председника странке након пораза на председничким изборима. Након пада ДПС режима Демократски фронт је престао да постоји јер, како су саопштили његови лидери, остварен је циљ.