Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АНТИ-СРПСКА ХИСТЕРИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ НЕ ЈЕЊАВА! Поднели КРИВИЧНУ пријаву против Мандића због ТРОБОЈКЕ - не знају СОПСТВЕНУ ИСТОРИЈУ (ФОТО/ВИДЕО)

17.02.2024. 11:12
Пише:
Србија Данас/М.Б.
mandić
мандић / Извор: Фото: Скупштина Црне Горе

Црвено-плаво-бела тробојка је некима трн у оку.

Напади на преседника Скупштине Црне Горе Андрију Мандића не јањавају од момента када је у свом кабинету истакао црвено-плаво-белу тробојку. Њено прво истицање било је приликом пријема Митрополита црногорско-приморског Јоаникија, а затим је уочена у бројним састанцима, па тако и ономе са амбасадором Србије у Подгорици - Небојшом Родићем. 

ОН ЈЕ НАСЛЕДНИК МИЛА ЂУКАНОВИЋА! ДПС добија новог лидера! Погледајте његове ставове о СРБИЈИ и СРБИМАDanijel Živković

ОН ЈЕ НАСЛЕДНИК МИЛА ЂУКАНОВИЋА! ДПС добија новог лидера! Погледајте његове ставове о СРБИЈИ и СРБИМА

ДОДИК СЕ ОБРУШИО НА АМЕРИКУ КАО НИКАД ПРЕ: Поменуо им насиље и ЗВЕРСТВА па додао: "Нећемо вам дозволити да ПОБЕДИТЕ"dodik

ДОДИК СЕ ОБРУШИО НА АМЕРИКУ КАО НИКАД ПРЕ: Поменуо им насиље и ЗВЕРСТВА па додао: "Нећемо вам дозволити да ПОБЕДИТЕ"

МАНДИЋЕВА ТРОБОЈКА ИЗАЗВАЛА ХАОС У ЦРНОЈ ГОРИ! Анти-српске адресе се обрушиле на њега, а ЕВО шта је ИСТОРИЈСКА ИСТИНА mandić i joanikije

МАНДИЋЕВА ТРОБОЈКА ИЗАЗВАЛА ХАОС У ЦРНОЈ ГОРИ! Анти-српске адресе се обрушиле на њега, а ЕВО шта је ИСТОРИЈСКА ИСТИНА

Прваци опозиције у виду младих представника ДПС-а и других њима блиских партија и медија осули су након тога праву паљбу по Мандићу, наводећи устаљене оптужбе о застави "друге државе", "српском свету" и сличне. 

mandić
мандић / Извор: Фото: Скупштина Црне Горе

Први се том приликом огласио, за ултрацрногорски портал "Антена М", високи функционер Демократске партије социјалиста Андрија Николић. Он је у устаљеном анти-српском наративу своје партије саопштио следеће: 

- Од дана ступања на високу државну дужност (Мандић) унижава Црну Гору, слика се као део изборног штаба политичке партије свог послодавца у другој држави, а јуче и истицањем ове заставе показује да он седи у Парламенту Црне Горе, али да тамо ради за интересе друге државе. Те Мандићеве парламентарне активности похвалио је и његов гост.

Николић је додао да нема никакве дилеме да је незаконитим увођењем друге заставе у свој кабинет, поред државне, као и поруком да је црква створила Црну Гору, Мандић желео да претвори храм црногорске демократије у бастион великосрпског национализма. 

Напади на Мандића нису стали на томе. У четвртак је група политичара из Црне Горе затражила да он одговара и кривично. 

Наиме, Демократска партија социјалиста, Социјалдемократе, Хрватска грађанска иницијатива и Демократска унија Албанаца поднијели су кривичну пријаву против предсједника Скупштине Црне Горе Андрије Мандића због основане сумње да је, истицањем заставе друге државе у својој канцеларији, злоупотребио службени положај.

Њих чак 12 су смењујући се на говорници понављали низ устаљених флоскула које Мандићу имају да пребаце наводне "великосрпске аспирације", кршење Устава Црне Горе и низ сличних оптужби.

Ипак, треба рећи да се ради о правно потпуно апсурдном нападу јер је тробојка историјски симбол Црне Горе који је заштићен и у законодавном систему развијаном након 2004. године. 

Тробојка као историјски симбол Црне Горе

У историји Црне Горе мало је симбола који толико дуго трају као црвено-плаво-бела тробојка. Она је своје место нашла у симболици те државе и у времену Његошеве "Обилића медаље" на чијој су ленти биле те три боје. 

Касније је Уставом из 1905. године кодификована као званична застава Црне Горе. На снимцима из тог периода, са Цетиња, на свечаним церемонијама могу се видети тробојке како се вијоре у част кнежевске и касније краљевске породице Петровић.

Занимљиво је да је она своје место нашла и у комунистичком периоду када је била застава Социјалистичке Републике Црне Горе, што се наставило и у периоду СРЈ. 

Тек 2004. године када ДПС Мила Ђукановића полако почиње преузимати ултрацрногорску идеологију, они доносе Закон о симболима, којим се тробојка избацује, а уводи модификовани "Алај-барјак" као званична државна застава. 

Међутим, чланом 28. Закона о симболима и Дану државности се наводи да су све историјске заставе Црне Горе заштићене законом, па самим тим и тробојка. На тај члан се позивају и из саме Скупштине Црне Горе у саопштењу које су пренеле подгоричке Вести. 

- У кабинету председника Скупштине Црне Горе се поред садашње државне заставе, налази застава тробојка која није застава друге државе, већ државни симбол Књажевине Црне Горе и Краљевине Црне Горе, која сходно члану 28 Закона о државним симболима и Дану државности Црне Горе ужива заштиту, као и државни симболи утврђени овим законом - наводе из скупштине. 

(Србија Данас/М.Б.)