Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОКРЕЋЕ СЕ ИСТРАГА! Огласио се и Додик: "То је покушај да се сахрани Република Српска"

22.12.2021. 13:53
Пише:
Србија Данас/Аваз
Dodik najavio promene
Додик најавио промене / Извор: Профимедиа/илустрација

Тужилаштво БиХ донело је 15. децембра наредбу о спровођењу истраге против 13 особа због сумње да су починиле кривично дело напад на уставни поредак БиХ.

Како сазнаје сарајевски "Аваз" из извора блиских овој правосудној институцији, првоосумњичени за рушење државе БиХ и њених институција је Милорад Додик, лидер СНСД-а и члан Председништва БиХ.

Такође, суд БиХ је издао наредбу за изузимање одређене документације Владе Републике Српске, Народне скупштине Републике Српске и више политичких партија у оквиру предмета у којем поступа Тужилаштво БиХ за кривично дело "напад на уставни поредак" БиХ.

Расте цех енергетске кризе у региону

Расте цех енергетске кризе у региону

БИЗАРНИ ПЕРФОРМАНС ОДБОРНИКА ИЗ ЗАДРА: Дошао у МРТВАЧКОМ САНДУКУ, а онда је "васкрсао" (ВИДЕО)

БИЗАРНИ ПЕРФОРМАНС ОДБОРНИКА ИЗ ЗАДРА: Дошао у МРТВАЧКОМ САНДУКУ, а онда је "васкрсао" (ВИДЕО)

ВЕЛИКА БРУКА ТАБЛОИДА "ДАНАС": Позива НАТО трупе - То би Додику сломило кичму!

ВЕЛИКА БРУКА ТАБЛОИДА "ДАНАС": Позива НАТО трупе - То би Додику сломило кичму!

Додик се званично сумњичи да је починио кривично дело удруживање ради вршења кривичних дела из члана 249. КЗБиХ у вези с кривичним делима напад на уставни поредак из члана 156. КЗБиХ и противзаконито формирање војних снага из члана 162а. КЗБиХ, а све у вези с чланом 53. КЗБиХ.

Осим њега, на списку осумњичених су и Жељка Цвијановић, председница РС, затим Радомир Вишковић, премијер РС, Недјељко Чубриловић, председник Народне скупштине РС.

Тужилаштво БиХ за напад на уставни поредак сумњичи и председнике клубова посланика у НСРС Петра Ђокића, Ненада Стевандића, Драгана Чавића, Дарка Бањца, Игора Жунића, Далибора Стевића, Споменку Стевановић, Маринка Драгишића те Дику Цвјетиновића.

- Све с циљем промене уставног поретка БиХ и свргавања њених највиших институција, те умањења одбрамбене моћи БиХ укидањем Оружаних снага БиХ, као и урушавања целокупног сигурносно-правосудног сектора Босне и Херцеговине те угрожавања економске стабилности целе државе - стоји у наредби за покретање истраге у коју је "Аваз" имао увид.

Осим тога, како је наведено, Милорад Додик организовао је групу људи у циљу почињења кривичних дела прописаних законом БиХ тако што је претњом физичком силом покушао да промени уставни поредак БиХ и свргне највише институције БиХ, а Вишковић, Ђокић, Цвијановић, Чубриловић, Стевандић, Бањац, Чавић, Жунић, Стевић, Стевановић, Драгишић и Цвјетиновић постали су припадници организоване групе људи, удружене у циљу почињења кривичних дела прописаних законом БиХ.

У наредби је, преноси "Аваз", наведено да је Додик 18. октобра, као учесник 29. посебне седнице Владе Републике Српске, "у циљу остваривања изречених претњи употребом физичке силе, ради свргавања највиших институција БиХ, подстрекавао Владу РС и друге за сада непознате особе да припремају: материјале, информације, закључке и друге акте, као припремне радње на припремању повлачења сагласности којима је Република Српска дала сагласност, а потом БиХ преузела надлежност од ентитета".

- Иако је знао да се закони доношени на нивоу БиХ могу мењати само у законодавној процедури, унутар институција БиХ, у Парламентарној скупштини БиХ - наводи се и додаје 10. децембра ове године усвојене су наведене информације са закључцима из којих произлази да Република Српска повлачи раније пренете надлежности.

До сада су као сведоци саслушани лидери парламентарне опозиције Горан Селак, Мирко Шаровић и Ненад Нешић, а данас ће сведочити Бранислав Бореновић. За сутра је планирано саслушање Небојше Вукановић, а потом Драган Лукач и Антун Касиповић.

"Аваз" сазнаје да Тужилаштво осумњичене неће позивати на испитивање, барем у овој фази поступка.

ОГЛАСИО СЕ И ДОДИК

- Република Српска је све учинила у складу са Уставом и Дејтонским споразумом - рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци коментаришући предмет који се у Тужилаштву БиХ води против званичника Српске због наводног напада на уставно-правни поредак БиХ.

Додик је додао да је то "покушај да се сахрани Република Српска", те да иза свега стоји намера да се дестабилизује Српска, која данас има боље показатеље од ФБиХ.

Он је истакао да Суд и Тужилаштво БиХ раде по налогу политичког Сарајева и да је у питању политички прогон, изразивши жаљење што је, како је рекао, опозиција из Републике Српске уплетена у то.

Додик је поручио да ће се Република Српска организовано бранити, те да ће у року од месец дана имати законе који ће регулисати правосуђе.

- Забранићемо њихово деловање, обезбедићемо да се створи неутрално правосуђе које нема политички мотивисане одлуке - навео је Додик.