Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА БАНИЈУ СТИГЛА ПОМОЋ ИЗ СРБИЈЕ: Испоручено 20 контејнера за подручје погођено земљотресом код Петриње!

08.01.2021. 19:06
Пише:
Србија Danas/portalnovosti.com
zemljotres
земљотрес / Извор: Реутерс

Конвој контејнера посебно је обрадовао петрињског пароха Сашу Умићевића

На иницијативу митрополита Порфирија и Митрополије загребачко-љубљанске, уз помоћ Српског народног већа, Град Београд је донирао 20 контејнера за унесрећени народ на Банији, а у припреми су још десетине контејнера који ће доћи из Србије, одакле стиже јако пуно помоћи Србима на Банији.

ХРВАТИ У НОВОМ ПРОБЛЕМУ Еколошке бомбе испред ковид болница: Инфективни отпад представља ВЕЛИКУ ОПАСНОСТ

ХРВАТИ У НОВОМ ПРОБЛЕМУ Еколошке бомбе испред ковид болница: Инфективни отпад представља ВЕЛИКУ ОПАСНОСТ

ДЕВОЈЧИЦА КОЈА СВИРА ИСПРЕД ЗЕМЉОТРЕСОМ СРУШЕНЕ ШКОЛЕ: Најпотреснија слика разрушеног града у Хрватској (ФОТО)

ДЕВОЈЧИЦА КОЈА СВИРА ИСПРЕД ЗЕМЉОТРЕСОМ СРУШЕНЕ ШКОЛЕ: Најпотреснија слика разрушеног града у Хрватској (ФОТО)

ПОНОВО СЕ ТЛО ЗАТРЕСЛО У СИСКУ! Нови земљотрес погодио већ разорено подручје Хрватске

ПОНОВО СЕ ТЛО ЗАТРЕСЛО У СИСКУ! Нови земљотрес погодио већ разорено подручје Хрватске

Конвој контејнера посебно је обрадовао петрињског пароха Сашу Умићевића, који је и сам остао без парохијског дома и бројних храмова у којима се због оштећења нису одржала ни богослужења за Божић. Парох Умићевић, чија је породица на сигурном у Србији, сваки је дан на терену, уз народ.

- Ја сам ту заједно са народом. Како је црква увек кроз векове делила судбину свог народа и у радости и у жалости, тако смо и сада овде са својим народом да поделимо ову жалост и тугу која нас је снашла, опет гледајући да им помогнемо у сваком сегменту. Сада је најпотребније да људима нађемо кров над главом, као што су ови контејнери, касније да те контејнере опремимо, а кад буду, да тако кажем, стационирани, да им помогнемо и у обнови домова - каже Саша Умићевић.

- Онда ће на ред доћи наши храмови и парохијски домови. Потпуно другачији Божић од сваког Божића до сада. Божићи су се прослављали и у ратним временима, али овај је нешто потпуно другачије. Кад разговарам са народом која је разлика између овога што сада проживљавамо и неких прошлих, ратних времена, кажу да је ово гора ситуација, јер се у то време знало где се могло склонити, а сада људи нису сигурни апсолутно нигде - додаје он.

Стево Врањанин има 44 године и живи с родитељима и баком на сеоском газдинству у Лушчанима, између Петриње и Глине. Двоспратница Врањанинових изгледа као да ће је срушити мало снажнији ветар, а све штале и радионице на имању потпуно су изван употребе.

zemljotres Hrvatska
земљотрес Хрватска / Извор: Реутерс

- Све један је отишао објекат. Моји су родитељи били ту у кући кад је то ударило. Значи, шум, испалење, дрмање. То је за двадест секунди, а за пет секунди то је било све на коленима. Значи, баба пала с кревета, стари скаче бабу спашава, матера имала мождани удар пре три године, не може се снаћи... На сву срећу што кућа није падала, јер би нас све потрпало - прича Стево.

Додаје да је у тренутку потреса био у воћњаку и навео да су му четири овце биле мртве одмах, као и једно јагње.

Имали су 20 крава и 120 оваца. Краве су се спасиле јер су бале сена задржале кров штале који се срушио по несретним животињама. Врањанинови су добили један од контејнера из Србије и захвални су донаторима, али...

- Мало ће помоћи, али за нас више нема помоћи, ни психичке, ни материјалне, никакве више. Ово је почео мој покојни прадеда, деда, отац, ја, и на крају што се ради тридесет година, оде за пет секунди - говори Стево Врањанин.

Стевин отац Милан на рубу је суза док прича како трговци стоком, које би било правилније назвати лешинарима јер искоришћавају туђу муку, харају Банијом тражећи прилику да зараде.

- Били смо приморани продати краве за 350 евра, а моја крава вреди хиљаду и по. Немам чиме да је музем, отишло све, је л' видите, све отишло. Она иде за мном, блеји и цури јој млеко - говори Милан Врањанин.

Hrvatska
Хрватска / Извор: Реутерс

- Ја и син смо јаукали из гласа, ја сам од тога живео... Виндија куповала млеко... Оставио сам три јунића, ето их ту, ако их сад затрпа, затрпа, шта бих ја... Не знам ништа. Сад нешто размишљам да одем одатле, само не знам куда. Кад бих знао да неће бити потреса, ишао бих - прича несрећни човек.

Контејнер је у Лушчанима добила и породица Кривокућа у чијој кући се више не може живети јер су попуцали темељи.

- Попуцало све, сломљено је све. Унутра је катастрофа, ниједне чаше нема, а камоли нешто друго. Нема ништа - говори Владимир Кривокућа који се захвалио на донацији.

- Фала Богу, добри људи, добра организација, нешто је дошло, да се има, да се мало пружи човек, јер данима и ноћима не спавамо, тако да је ово добро дошло - каже Владимир.

Контејнер је добила и породица Мартиновић из Доње Млиноге крај Петриње где ће их спавати петоро. Бака, која је пре три године претрпела мождани удар, синови Матеј и Петар, снаха Нина која је у трећем месецу трудноће и Рената и Милош Мартиновић.

Hrvatska
Хрватска / Извор: Реутерс

- Дворишне зграде где је пилана, то нам је скоро уништено, пало. Подбочили смо мало кућу, али не видимо да бисмо се могли уселити и вратити назад - говори Милош Мартиновић.

Ренати не силази осмех с лица док прича како Банијом лутају разни хуманитарци. Неки стварно помажу, а неки стварају збрку.

- Кад се руши нешто што ствараш двадесет година, није баш лепо. У неком трену нам је и смешно, а у неком баш и није. Имао си све, а сад немаш фактички ништа. Мора се ићи даље - испричала је Рената Мартиновић.