Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОЗНАТИ ДЕТАЉИ О ВАКЦИНАЦИЈИ: Шта је дужност пацијента и која је разлика између понуђених вакцина

10.12.2020. 10:12
Пише:
SrbijaDanas/Klix.ba
vakcina
вакцина / Извор: Shutterstock

Босански имунолог одговорио на најважнија питања о вакцинацији

Након информације да су две од неколико хиљада вакцинисаних особа у Великој Британији развиле алергијску реакцију појавили су се бројни негативни коментари и питања која нису реална нити утемељена, сматра субспецијалиста имунолог Јасенко Карамехић.

НА ВОЗАЧКИМ ДОЗВОЛАМА ПИСАЋЕ КО ЈЕ ДОНОР ОРГАНА: Усвојен нови закон на предлог посланика Арнаута

НА ВОЗАЧКИМ ДОЗВОЛАМА ПИСАЋЕ КО ЈЕ ДОНОР ОРГАНА: Усвојен нови закон на предлог посланика Арнаута

СТРОЖЕ МЕРЕ ПОСВАЂАЛЕ МИНИСТРЕ: Гантар предложио ТОТАЛНИ локдаун, остали се буне

СТРОЖЕ МЕРЕ ПОСВАЂАЛЕ МИНИСТРЕ: Гантар предложио ТОТАЛНИ локдаун, остали се буне

РЕКОРДНЕ ПОПЛАВЕ И НЕВРЕМЕ: Све више људи напушта своје домове пред бујичним водама (ВИДЕО)

РЕКОРДНЕ ПОПЛАВЕ И НЕВРЕМЕ: Све више људи напушта своје домове пред бујичним водама (ВИДЕО)

Један од најеминентнијих имунолога и стручњака у БиХ који је искуство стекао и радећи у иностранству каже да неки сада покушавају искривити праву слику.

- То је као када имате нови аутопут и догоди се нека несрећа, на срећу без смртног исхода. Да ли то значи да тај аутопут треба затворити? Тако је и с вакцинацијом. Увек је било нежељених последица и биће, али их је јако мало. И такве реакције на вакцину су мање опасне од коронавируса - говори на почетку.

За три дана у Великој Британији хиљаде особа су примиле вакцину, без последица. Само су се издвојила та два случаја.

Овај имунолог каже да је свака особа дужна пре вакцинисања рећи здравственом раднику уколико има одређених алергија као и то да ли је имала реакција на неке раније примљене вакцине.

- И то је нормално. Још ако су ово двоје били здравствени радници, морали су рећи пре вакцинације ако имају историју неких алергија. Пре вакцине треба прегледати пацијента, ако се сматра да има нешто спорно. Например ако пацијент у анамнези има да алергичан на неку храну, лекове, раније састојке вакцине, на полен или амброзију. Такве особе ће се вакцинисати с опрезом, па можда и сачекати с вакцинацијом одређени период. Али очито да то није урађено с опрезом односно да то двоје људи нису рекли шта су требали - каже Карамехић.

vakcina
вакцина / Извор: Shutterstock

 

Две особе развиле алергијску реакцију након што су примиле Фајзерову вакцину

Британска регулаторна агенција је објавила ко не би смео примити Пфизерову вакцину, а имунолог Карамехић истиче да су саопштили нешто што се знало деценијама и годинама раније.

- Сви који су алергични на неке састојке, например на млеко, могуће је да буду алергични на неке делове вакцине. То је сасвим нормално и исправно.Велика Британија има 67 милиона становника, за три дана су вакцинисане хиљаде људи, али сада се само говори о алергијској реакцији две особе - додао је.

Светски признати имунулога објаснио је и која је суштинска разлика између вакцине Фајзера и БиоНТека, Модерне и оксдордске/АстраЗенеке.

- Фајзерова вакцина и Модернина су рађена МРА технологијом што значи да су то синтетизоване молекуле РНК. То је сасвим нова технологија где се они дају у тело путем вакцине да симулирају вирус. Када симулирају вирус он изазове имуни одговор организма. Обложени су мастима и такви се дају у организам да симулирају прави вирус - објаснио је.

epivakkorona
epivakkorona / Извор: Реутерс

 

Оксфордска, руска и кинеска најефикасније и  најдуготрајније

Што се тиче оксфордске вакцине, реч је о конвенционалној вакцини, дакле развој је сличан вакцинама које су већ познате од раније. Такве вакцине би могле бити најефикасније и најдуготрајније.

- Ту имамо део праве РНК односно мањи део од вируса. На тај начин имамо антиген тј. страно тело и тако се природно стимулише имуни одговор. Као што је и руска вакцина Спутњик В и кинеске. То је класични приступ развоја као и раније - казао је Карамехић.

Сматра би такве вакцине биле најделотворније јер дају најбољи имуни одговор који има много дужи век, па чак и доживотни.

- Руси раде вакцину која је најефикаснија. То је када се ради на тзв. ослабљеном вирусу. Ослабите га онолико колико ће дати имуни одговор, а да не добијете болест јер то је прави вирус. То је нпр. вирус грипа, није ништа ново. Руска и оксфордска вакцина су сличне, рађене са тзв. носачима односно деловима РНК - аденовирусима који су потпуно безоопасни за организам. Али требаће нешто више времена да се такве вакцине произведу - додао је.

Постоји и опција да се у вакцини пусти цео вирус, али да се хемијски уништи већина, а да само поједини делови пробуде имуни одговор и дају да организам кроз неколико седмица створи антитела.

Карамехић истиче да ће све вакцине, баш као и Фајзерова, проћи све фазе испитивања и биће потпуно сигурне.