Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРАВА МАЛА ДРАМА! БУГАРИ БЛОКИРАЛИ ПУТ СРБИЈЕ У ЕУ: Како би то могло да се одрази на нашу земљу?

09.12.2020. 08:32
Пише:
Србија Данас/Блиц
Brisel
Брисел / Извор: Профимедиа

Последње вести кажу да су мале шансе да закључци о проширењу буду усвојени на састанку Савета ЕУ

Проширење Европске уније на Западни Балкан блокирано је због вета који је Бугарска ставила на почетак преговора ЕУ и Северне Македоније. Застој би могао неповољно да се одрази и на Србију, а можда успори и дијалог између Београда и Приштине.

ЦРНА ГОРА УВОДИ РИГОРОЗНИЈЕ МЕРЕ! Забрана кретања од 22 сата, кафићи раде до 18 часова

ЦРНА ГОРА УВОДИ РИГОРОЗНИЈЕ МЕРЕ! Забрана кретања од 22 сата, кафићи раде до 18 часова

ПОСЕЋИВАО ГА И ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ: Невероватна историја манастира у ком је убијен монах Стефан

ПОСЕЋИВАО ГА И ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ: Невероватна историја манастира у ком је убијен монах Стефан

ЈОАНИКИЈЕ БОГОСЛУЖИО У ОСТРОГУ: Чврсто верујемо да ће Господ примити Митрополита Амфилохија у своје вечно наручје

ЈОАНИКИЈЕ БОГОСЛУЖИО У ОСТРОГУ: Чврсто верујемо да ће Господ примити Митрополита Амфилохија у своје вечно наручје

Последње вести кажу да су мале шансе да закључци о проширењу буду усвојени на састанку Савета ЕУ.

У Бриселу се ових дана одвијала драма, одлучивало се хоће ли се извештај о проширењу наћи пред европским дипломатама. Нико ко се нашао у седишту ЕУ није био оптимиста, о чему сведочи и то што су ЕУ министри општих послова на агенди састанка питање проширења ставили су под тачком "сви остали послови".

То практично значи да се мало ко надао да ће бити договора о проширењу. А да неспоразум није само ствар тренутка сведочи и најава да се питање проширења неће наћи ни на агенди састанка лидера ЕУ 27 који на самит у Брисел долазе 10. и 11. децембра.

Ulaz u zgradu Evropskog saveta, Brisel
Улаз у зграду Европског савета, Брисел / Извор: Профимедиа

- Није немогуће да се питање проширења не покрене, али агенда је већ препуна - рекли су јуче у Бриселу.

Из немачког председавања Саветом ЕУ кажу да су фрустрирани због немогућности напретка по питању преговарачког оквира за Северну Македонију који је, бар тренутно, блокирао процес усвајања закључака о свим земљама из процеса проширења.

- Учинили смо све што је било могуће да би дошло до компромиса, али до овога тренутка то је немогуће урадити. Незадовољни смо чињеницом да Бугарска блокира приступне преговоре због билатералих историјских питања која не припадају контексту проширења - навео је високи ЕУ дипломата.

Није Македонија једина која трпи последице јер је због блокаде преговарачког оквира за Северну Македонију, блокирана и Албанија.

- Цела ствар је блокирана, и то је заиста неповољно - закључују у Бриселу.

Питање је да ли ће одлука бити неповољна само за Северну Македонију и Албанију или ће и Србија осетити последице. Одговор смо тражили од министарке за ЕУ Јадранке Јоксимовић, која каже да Београд чека да се реши ово питање како би дошао на ред.

- Најпре би требало да се што хитније уобличи примена нове методологије на приступ и процес Србије, са којом се касни јер не могу земље чланице и ЕК да се усагласе око преговарачких оквира за Северну Македонију и Албанију. С обзиром на то да закључци о проширењу које је предложио Савет ЕУ нису усвојени на радним телима ЕК, велика је вероватноћа да неће бити усвојени ни на састанку Савета за опште послове 8. децембра. Последња прилика за то је састанак ЦоРЕПЕР (Комитет сталних представника држава чланица) 9. децембра. Што се тиче појединачних поглавља, по новој методологији њихово отварање више није главни инструмент процеса, већ постизање критеријума за отварање читавих кластера сродних поглавља. Можда за отварање кластера више неће бити важно отварање појединачних поглавља, него посебан критеријум за отварање, или на пример добар "трацк рецорд" у свим поглављима из кластера, видећемо након што се уобличи примена нове методологије на земље у приступом процесу - напомиње Јоксимовиеваћ.

Jadranka Joksimović
Јадранка Јоксимовић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Она додаје да би за нас био важан сигнал да се до краја године одржи посебна политичка међувладина конференција за Србију која је обавезна по принципима нове методологије након објављивања закључака о проширењу.

- То очекујем и то сам рекла партнерима у ЕУ да се примени онај део методологије који може у овој фази да се примени, где би се на стратешком политичком дијалогу разматрао приступни процес Србије, напредак у областима кластера, представили најновији позитивни помаци у области владавине права, и очекивања и планови за приступни процес током наредне године. Ако се то ипак не деси, остаје нам 17. децембар, када је заказан састанак на највишем политичком нивоу Савета за стабилизацију и придруживање, где ћемо такође моћи да анализирамо најважније аспекте политичких и економских односа Србије као земље у приступном процесу и ЕУ - напомиње Јоксимовићева и додаје:

Сузана Грубјешић, из Центра за спољну политику, истиче да се никад није десило да закључци Савета министара ЕУ буду блокирани, то јест да се о њима ни не расправља, а да би ова ситуација могла да утиче и на дијалог Београда и Приштине.

- Ово је лоша порука за цео регион, без икакве дилеме. Немачко председавање завршава се без отварања иједног поглавља са Србијом и без отпочињања преговора са Северном Македонијом и Албанијом. Не доводећи у питање разлоге због којих Србија ове године није отворила ниједно поглавље, а то су недовољан напредак и реформе у владавини права који су констатовани у извештају о напретку, оваква одлука може да има последица и на дијалог између Београда и Приштине, до којег је ЕУ као посреднику веома стало - напомиње Грубјешићева.

Међак: Тренутно нас не качи, али генерално није добро

Потпредседник Европског покрета у Србији Владимир Међак сматра да у овом моменту блокада преговора не утиче на Србију, али да би стратешки могло да нас окрзне.

- Ово што се сада дешава са Северном Македонијом и Албанијом нема последице по нас јер је за Србију већ одлучено да неће отварати ниједно поглавље. Србија има сопствене разлоге за застој, питање ненапретка у владавини права и поглављима 23 и 24. Србија је отворила преговоре, имамо нашу путању, нашу трасу и наше услове. Генерално, стратешки би могло да нас качи јер није добро да се билатерална национална питања уплићу у преговоре о приступању ЕУ. Али моментално нема последица за нас - напомиње Међак.