Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРЕЋАН ТИ РОЂЕНДАН РЕПУБЛИКО СРПСКА: Спектакл у центру Бањалуке, "Пукни зоро" за крај дефилеа (ФОТО/ВИДЕО)

09.01.2024. 13:40
Пише:
Србија Данас
Svečani defile povodom Dana RS
Свечани дефиле поводом Дана РС / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

Српски народ слави 32. годину постојања свог ентитета у БиХ

Данас, 9. јануара 2024. године, на дан обележавања славе Светог Стефана, широм Републике Српске прославља се 32 године успоставе овог српског ентитета унутар БиХ. Тим поводом је јуче председник Републике Србије Александар Вучић упутио честитку председнику Републике Српске Милораду Додику поводом прославе Дана Републике Српске.

АМЕРИЧКА АМБАСАДА: "Прослава Дана Републике је кривично дело!"Foto: Tanjug/Foto Srna/Borislav Zdrinja

АМЕРИЧКА АМБАСАДА: "Прослава Дана Републике је кривично дело!"

ГЕНЕРАЛ МЛАДИЋ ПОМНО ПРАТИ СИТУАЦИЈУ У РС И РЕГИОНУ: Ратко очекује важну посету у ХагуRatko Mladić

ГЕНЕРАЛ МЛАДИЋ ПОМНО ПРАТИ СИТУАЦИЈУ У РС И РЕГИОНУ: Ратко очекује важну посету у Хагу

Поводом Дана Републике Српске: Председник Додик на поклон добио камен са Кајмакчалана (ФОТО)Foto: Privatna arhiva

Поводом Дана Републике Српске: Председник Додик на поклон добио камен са Кајмакчалана (ФОТО)

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упутила је данас честитку председнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу поводом обележавања Дана Републике Српске.

Улице и тргови широм Републике Српске окићени су српским заставама и симболима, а очекује се и величанствени дефиле Трећег пешадијског пука Оружаних снага БиХ, састављеног углавном од војника српске националности.

Најпре је обављена додела одликовања заслужним институцијама и појединцима у Културном центру Бански двор. Седница Сената Републике Српске у Палати Републике је у 14 часова.

Очекује се свечани дефиле на Тргу Крајине уз дрон шоу, мапинг и 3Д анимација са визуалом симбола Републике. У 19 часова је концерт на којем ће наступити регионалне звезде Даница Црногорчевић, Аца Лукас, Мирослав Илић и Баја Мали Книнџа на Тргу Крајине у Бањалуци.

Поводом Дана Републике Српске ове године, по први пут биће изведен ватромет у Бањалуци и Београду, а наводи се да су ово договорили председници Српске и Србије, Милорад Додик и Александар Вучић.

Дефиле завршен

Химну Републике Српске „Моја Република“ и химну Републике Србије „Боже правде“ извео је Полицијски оркестар. Након тога Даница Црногорчевић је отпјевала познату нумеру „Пукни зоро“ чиме је свечани дефиле завршен. И присутни грађани су певали познати хит. 

Ко је све прошетао у дефилеу

Први у дефилеу су студенти универзитета у РС.

У дефилеу су и градисти РС, представници Заштитног моторизованог пука. 

Представници ловачких удружења, Пошта Српске, ватрогасних и спасилачких служби и организација Црвеног крста поносно су носили заставе РС у дефилеу.

У дефилеу су и Ноћни вукови РС.

Успешни спортисти Српске продефиловали су централном улицом у Бањалуци, међу њима су представнцици Фудбалског савеза Републике Српске, Кошаркашког и Рукометног савеза, џудисти, каратисти…

Полицијски службеници Специјалне антитерористичке јединице, и моторизованих ешалона Министарства унутрашњих послова Републике Српске продефиловали су Бањалуком, као и специјална возила „Вихор“ и „Деспот“. Тактичка возила Вихор се користе као командно, извиђачко, возило за хитне интервенције и возило за превоз мањих јединица. Вихор је наоружан савремним наоружањем, са могућим дејством са крова уз управљање из возила, као и из товарног простора возила, а опремљен је и балистичком заштитом. Користе га припадници САЈ-а. Теренско возило Деспот је вишенамјенско, оклопно и мултифункционално возило, а од 2018. године је у употреби у МУП-у Републике Српске.

Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске

У Бањалуци је почео свечани дефиле поводом Дана Републике Српске.

Велики број Бањалучана, и становника других градова и општина у Српској, окупио се у центру Бањалуке како би присуствовали свечаном дефилеу.

На Тргу Крајине у свечаном дефилеу учествује више од 3.400 припадника МУП РС те јавног и цивилног сектора Српске. Учесници дефиле су подијељени у ешалоне, њих 22, међу њима ће бити 55 полицијских. У дефилеу је 900 припадника МУП-а, а први пут су заједно са старијим колегама учествују и кадети Средње школе унутрашњих послова. Посебне визуелне ефекте свечаном дефилеу дају више од 200 дронова.

Додик: Поштујемо интерес Републике Српске

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас у Бањалуци да је Српска заједница мира посвећена слободи сваког грађанина који живи у Републици Српској, поштујемо све народе, али изнад свега, како је навео, поштујемо наше интересе.    

- Република Српска је створена да одбрани интерес српског народа на овим просторима и то је њен примарни задатак - рекао је Додик новинарима.

Milorad Dodik
Милорад Додик / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Онима који не желе да гледају и да слушају о обележавању Дана Републике - 9. јануару, поручио је да пребаце канал и гледају оно што желе.    

- Ми не желимо никог да иритирамо, у овом што радимо није било ниједне речи мржње према било коме и оно што смо чинили синоћ нашом академијом и ово што ћемо урадити касније кроз параду коју смо организовали, то је оно што Република Српска има и она то показује. Српска ништа не скрива, све је јавно - рекао је Додик.    

Поносан је, казао је, на све што је Република Српска постигла у 32 године, поготово у време изложености политичким и другим прогонима.    

- Република Српска с поносом стоји овде пред историјом и стварношћу, Република је оно што ми живимо, држава коју ми славимо, она је од почетка слободна, одраз слободе и захтева од нашег народа да овде живи заједно са другим народима - казао је Додик.

Откривен споменик доктору Миодрагу Лазићу

У Источној Илиџи данас је, поводом Дана Републике - 9. јануара, откривен споменик доктору Миодрагу Лазићу, који је радећи као хирург у ратној болници "Жица" у Блажују оставио неизбрисив траг у целој Републици Српској.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да је доктор Лазић својим делима задужио целу Републику Српску, а посебно Илиџанце.

- Доктор Лазић ће овде, на шеталишту које носи његово име, бити на вечној стражи својим Илиџанцима, а ми смо данас ту и клањамо се његовој жртви - истакао је Божовић током свечаности којој је присуствовала и Лазићева породица, као и делегација из Ниша, града у којем је овај велики хуманиста живео.

Додик одговорио Амбасади САД

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је Амбасади САД у Сарајеву и амбасадору Мајклу Марфију да су они изопштени из Републике Српске, да Република Српска са њима не сарађује и да нису добродошли у Републику Српску.

Додик је коментарисао данашње саопштење Амбасаде САД о прослави 9. јануара - Дана Републике Српске и поручио да "они немају никакав квалитет и да је срамота што представљају једну такву земљу као што је Америка".

- Такав амбасадор неће ничему допринети - рекао је Додик и амбасадору Марфију поручио да није добродошао у Републику Српску.

Из Амбасаде САД у БиХ поново су се данас огласили на друштвеним мрежама, тврдећи да је прослава 9. јануара неуставна, те истакли да су Сједињене Државе деловале "како би се позабавиле оваквим антидејтонским акцијама у прошлости и неће оклијевати да то учине поново у будућности".

Додик је упитао шта амбасадор Марфи има са обележавањем 9. јануара - Дана Републике.

- То је типично мешање америчког амбасадора. Шта он има с тим? Ко је он да говори о томе шта ће овај народ прослављати, зар је то улога једног амбасадора? Он је умислио да може да држи придике о историји, о свему - навео је Додик у изјави новинарима у Бањалуци.

Додик одликовао Даницу Грујичић

Поводом Дана Републике Српске, министарки здравља Републике Србије проф. др Даници Грујичић уручен је Орден заставе Републике Српске са сребрним венцем за допринос сарадњи у области здравства Републике Србије и Републике Српске, као и за допринос развоју здравственог система Републике Српске.

Danica Grujičić
Даница Грујичић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Министарка здравља Даница Грујичић је поводом уручења ордена изјавила да је поносна што је препозната као неко близак грађанима Српске јер се и она у њој увек осећала међу својима.

- Као лекар сам се увек трудила да будем уз српски народ овог краја, да помогнем кад год сам могла. Као министар здравља трудим се да пружим подршку здравственом систему Републике Српске, како би се развио и оснажио. Ову сарадњу између Србије и Републике Српске наставићемо и унапредити у будућности - изјавила је министарка Грујичић након доделе ордена.

Додик постхумно одликовао убијеног полицајца, малог Лазара узео у наручје

Председник Републике Српске Милорад Додик данас је Медаљом заслуга за народ постхумно одликовао полицијског службеника Ненада Марковића из Бијељине, који је убијен на дужности у октобру прошле године.

Орден су примили Ненадова супруга Јелена и петогодишњи син Лазар, којег је Додик узео у наручје и пољубио, што је изазвало аплауз присутних, али многима и напунило очи сузама.

Milorad Dodik
Милорад Додик / Извор: Фото: Printscreen/ATV

Огласила се Амбасада САД о 9. јануару

Америчка амбасада у Сарајеву саопштила је данас поводом 9. јануара, Дана Републике Српске, да проблем није у прослави празника, него у одлуци да то буде 9. јануар.

- Проблем не лежи у прослави празника, него у одлуци да то буде деветог јануара. Повезивање тог обележавања са православним верским празником у супротности је са неколико одредби Устава БиХ којима се забрањује дискриминација. Ово је ствар закона, а не нечијег мишљења – наводи се у саопштењу.

Стевандић разговарао са Вучевићем

Поводом 9. јануара – Дана Републике Српске, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић разговарао је данас у Бањалуци са потпредседником Владе Републике Србије и министром одбране Милошем Вучевићем о актуелној политичкој ситуацији у Републици Српској и региону.

На састанку је наглашено да је читавом региону потребан мир и економски развој што је могуће искључиво кроз поштовање територијалног интегритета свих земаља, те да је потребно да престану константни напади на Републику Српску, кад су у питању њене надлежности и њена имовина.

Принц Филип Карађорђевић честитао Дан Републике Српске

Принц Филип Карађорђевић поручио је поводом Дана Републике Српске - 9. јануара да се клања свима који су животе уградили у темеље Српске.

Принц Филип је свим грађанима Српске пожелио мир, инвестиције, просперитет, веће плате и пензије, боље услове за школовање дјеце, више радних мјеста, саопштено је из његове канцеларије.

- Клањам се породицама палих бораца, рањеника и бораца прве категорије. Живела Српска! - поручио је принц Филип.

Princ Filip Karađorđević
Принц Филип Карађорђевић / Извор: Србија Данас

Грађани Источног Сарајева спремили торте са посебним мотивима Републике Српске

Излагањем и дегустацијом 32 торте са мотивима Републике Српске, прављене према цртежима основаца, које су израдили привредници са подручја града Источно Сарајево и из општине Источно Ново Сарајево, обиљежен је 32. рођендан Републике Српске.

Градоначеник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изразио је задовољство што се Градска управа, на иницијативу начелника општине Источно Ново Сарајево Јована Катића, придружила обиљежавању Дана Републике Српске, истичући да је активност реализована у оквиру манифестације "32 године слатке самосталности" нешто што је специфично и оригинално у цијелој Републици Српској.

Развила се рођенданска тробојка у бањалучком кампусу

У част обележавања Дана Републике - 9. јануара и ове године на четвром павиљону Студентског центра "Никола Тесла" Универзитета у Бањалуци истакнута је велика застава Републике Српске.

Одликован Матија Бећковић

Додик је истакао да му је част што поводом Дана Републике има прилику да говори о одликованим људима, јер то заслужују пажњом према Српској, а међу њима су и професор емеритус Ненад Кецмановић и српски академик Матија Бећковић.

Matija Bećković i Milorad Dodik
Матија Бећковић и Милорад Додик / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Одликован Баја Мали Книнџа

Певач Баја Мали Книнџа (право име Мирко Пајчин) одликован је Орденом Његоша првог реда.

У Бањалуци је одржана церемонија уручења одликовања заслужних личности и институција који су имали велику улогу у стварању и очувању Српске.

Баји је орден уручио председник Републике Српске Милорад Додик.

Baja Mali Knindža
Баја Мали Книнџа / Извор: Фото: Printscreen

Орбан одликован највишим Орденом Републике Српске на огрлици

Највишим одликовањем Орденом Републике Српске на огрлици одликован је данас председник Владе Мађарске Виктор Орбан, а председник Републике Српске Милорад Додик је рекао да ће му ово одличје лично уручити у фебруару. 

Viktor Orban
Виктор Орбан / Извор: Профимедиа

Патријарх Порфирије: Република Српска је израз вековне тежње српског народа да живи у слободи

Патријарх је поручио да је Република Српска израз вековне тежње српског народа да живи у слободи, правди и у миру са свима. Зато је важно да имамо љубав према Богу и једни према другима, нагласио је патријарх српски Порфирије, честитајући Дан Републике Српске.

- Имамо радост и благослов да можемо да вам честитамо, једни другима, рођендан Републике Српске, али и оно што је још важније - Славу Републике Српске. Нека Вам је срећна и благословена Слава и молитве Светог архиђакона Стефана да буду са свима вама - навео је патријарх Порфирије.

Додик у Бањалуци разговарао са делегацијом Србије и патријархом Порфиријем

Председник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Палати Републике у Бањалуци са патријархом српским Порфиријем и високом делегацијом Србије.

- Данас када обележавамо наш Дан Републике, осећамо подршку коју Србија пружа Српској - написао је Додик на друштвеној мрежи X.

Patrijarh Porfirije i Milorad Dodik
Патријарх Порфирије и Милорад Додик / Извор: Фото: Танјуг/Срна

Председник Републике Српске Милорад Додик на поклон добио камен са Кајмакчалана 

У Бањалуци су синоћ Свечаном академијом и пријемом који организује председник Републике Српске почеле свечаности обележавања 9. јануара Дана Републике Српске.

Република Српска је проглашена 9. јануара 1992. у Сарајеву, једногласном одлуком Срба народних посланика у тадашњем парламенту БиХ. По традицији, на позив председника РС Милорада Додика и ове године свечаностима у Бањалуци и Српској присуствује и наш стални сарадник Душан Марић, народни посланик у Скупштини Србије из Велике Плане.

Milorad Dodik i Dušan Marić
Милорад Додик и Душан Марић / Извор: Фото: Приватна архива

Он је сусрет са председником Додиком искористио да му уручи камен са врха Кајмакчалана и да му пожели да његова борба за Српску буде чврста као што је чврст гранит са ове славне планине.

Обележавање 33. рођендана Републике Српске настављено је данас Светом архијерејском литургијом коју је српски патријарх Порфирије са бројним свештенством служио у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци а у вечерњим часовима у центру главног града одржаће се дефиле полицијских јединица Републике Српске.

Генерал Ратко Младић помно прати ситуацију у Републици Српској

Дарко Младић, син осуђеног генерала Ратка Младића, који затворску казну издржава у Шевенингену, изјавио је данас да још чекају одобрење за одлазак лекара са УКЦ Српске на челу са Владом Ђајићем у Хаг.

- Видео сам се са оцем пре неколико дана. Није био свестан да ће бити оперисан. Дневно се чујемо телефоном. Ако је тамо медицинска служба у циљу да њему помогну, не видим смисао зашто им сметају српски лекари - рекао је Дарко.

Ratko Mladić
Ратко Младић / Извор: Профимедиа

С обзиром на његово здравствено стање, генерал Младић још увек помно прати сва дешавања у Републици Српској и региону.

- Онолико колико може да се информише и колико му услови дозвољавају, он прати ситуацију у региону, и зна шта се дешава - рекао је Дарко Младић.

Патријарх Порфирије у Бањалуци служио свету архијерејску литургију

Обележавање 9. јануара, Дана Републике Српске, почело је светом архијерејском литургијом у Саборном Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, коју служи патријарх српски Порфирије, а кога је испред Храма дочекао велики број верника, преноси РТРС.

Светој архијерејској литургији присуствују председник Републике Српске Милорад Додик, привреде и предузетништва Српске Војин Митровић, енергетике и рударства Петар Ђокић, министар за научнотехнолошки развој и виско образовање Жељко Будимир, делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ, министар одбране Србије Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић. 

Бањалука окићена српским барјацима
Ана Брнабић честитала Дан Републике Српске

- Поводом Дана Републике Српске, у име Владе Републике Србије и у своје име, Вама и грађанима упућујем срдачне честитке, уз најбоље жеље за напредак и благостање Републике Српске и српског народа. Република Српска у Србији увек има искреног пријатеља са свим својим ресурсима и несебичном помоћи зарад даљег развоја. За мир и стабилност настављамо заједно да се боримо радом, знањем и креативношћу, како би регион кренуо путем напретка, на добробит свих грађана. Свим грађанима Републике Српске желим добро здравље, безбедност и сваку срећу у личном животу, а Републици Српској успех и напредак - наводи се у честитки премијерке Брнабић.