Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДРСКЕ УВРЕДЕ БАКИРА УСРЕД СРБИЈЕ: Изједначио Српску и Санџак!

31.07.2016. 08:12
Пише:
Србија Данас/ Курир
Bakir Izetbegović
Бакир Изетбеговић / Извор: Профимедиа

Изетбеговић јуче изјавио да он може у Нови Пазар без најаве српској влади јер и Александар Вучић иде у Бањалуку без знања Сарајева.

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић дошао је јуче у Нови Пазар, а да пре тога није ни обавестио владу Србије о свом доласку. Притом, направио је још већи дипломатски скандал изјавом у којој је изједначио Републику Српску, која је ентитет у БиХ, са Санџаком, који је само регион у Србији, што је изазвало жестоке реакције српских званичника.

ДАЧИЋ: Србија ниједну протестну ноту није уложила "ради реда"

Изетбеговић је рекао да његова посета Новом Пазару није избегавање Београда, те да се не ради ни о каквом дипломатском скандалу. Са његовом посетом били су упознати, како је рекао, домаћини у Новом Пазару, а не власти у Београду.

ДОДИК: Док Бакир Изетбеговић потпирује ватру, Вучић настоји да их гаси!

- Не избегавам Београд, ја сам тамо био неколико пута. Ово је прва моја посета Новом Пазару након 26 година. То што Београд није обавештен не значи да га заобилазимо. Исто вам је то као кад председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић посећују Бањалуку и Требиње, па ми то не сматрамо заобилажењем Сарајева - рекао је Изетбеговић.

ДАЧИЋ: Бошњачки званичници из БИХ желе да изазову сукобе са српским народом

Bakir Izetbegović
Бакир Изетбеговић / Извор: Профимедиа

Шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је да је политика бошњачких званичника из БиХ усмерена на дестабилизацију региона и изазивање сукоба са Србијом и српским народом.

ПРЕДСЕДНИКУ СРПСКЕ УГРОЖЕН ЖИВОТ: Бакир Изетбеговић најавио атентат на Додика и рат у БиХ!

-Српска је међународно гарантовани ентитет, равноправан са другим ентитетом, и српски народ у БиХ је међународно признат као равноправан и конститутивни, заједно са друга два. Специјални односи Србије и РС гарантовани су Дејтонским споразумом. Зато је свако поређење са Новим Пазаром у ствари позив на промену уставног уређења Србије и грубо мешање у наше унутрашње послове. Србија то не дозвољава никоме, па неће ни Изетбеговићу - нагласио је Дачић.

ВУЛИН ОСУДИО БОШЊАЧКОГ ЛИДЕРА: Бакир Изетбеговић ради исто што и отац!

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Профимедиа

Потпредседник СНС Милош Вучевић изјавио је да од Александра Вучића тражи да у року од 72 сата сазове седницу Председништва СНС поводом изјаве Изетбеговића да он у Нови Пазар долази исто као Вучић у Бањалуку, као и поводом других дешавања у региону последњих дана.

Члан Председништва СНС Небојша Стефановић оценио је скандалозном изјаву Изетбеговића:

ВУЛИН ОСУДИО БОШЊАЧКОГ ЛИДЕРА: Бакир Изетбеговић ради исто што и отац!

- Таквим тврдњама он је на најбруталнији начин погазио Устав БиХ и Устав Републике Србије.

Он истиче да Изетбеговић негирао да постоји ентитет РС у БиХ који има своја права усклађена са Уставом БиХ и с Дејтонским споразумом. Или је можда Изетбеговић, навео је Стефановић, изјавом желео да неким деловима Србије да права и статус који они немају ни по Уставу ни по међународним законима, чиме је на најгрубљи начин прекршио Устав Републике Србије - истакао је Стефановић.

СТЕФАНОВИЋ О ИЗЕТБЕГОВИЋЕВОЈ ИЗЈАВИ: На најбруталнији начин погазио Устав БиХ и Устав Републике Србије!

Nebojša Stefanović
Небојша Стефановић / Извор: Србија Данас

Александар Вулин, министар рада, поручио је да је Изетбеговић, упоређујући Бањалуку и Нови Пазар, направио дипломатски скандал, али и показао своје праве политичке и људске намере. Он је рекао да верује да је време да и Вучић заузме далеко чвршћи став према Изетбеговићу и свима који сматрају да српску пажњу и бригу за мир и стабилност у региону могу да тумаче као слабост и нешто што треба употребити против Србије.

- Бањалука је главни град међународно признатог ентитета насталог као последица Дејтонског споразума, док је Нови Пазар само један од градова у Србији који нема ни међународно признање, нити представља ентитет, нити на било који други начин може да се издвоји од било ког другог града у Србији - навео је Вулин.

ВУЧЕВИЋ: Хитно сазвати седницу председништва СНС због изјаве Бакира Изетбеговића!

Aleksandar Vulin
Александар Вулин / Извор: Србија Данас

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је Изетбеговићева изјава дипломатски скандал јер се ради о приватној посети:

- Правити паралелу између Бањалуке, која је главни град ентитета, и Санџака, који је регион, јесте дипломатски скандал.

Изетбеговић је у Нови Пазар допутовао због обележавања 26 година постојања СДА Санџака Сулејмана Угљанина, те председавања састанком Координације сестринских странака СДА из Санџака, Косова, Црне Горе, Македоније и Хрватске.

ВУЛИН О ПРОВОКАЦИЈАМА БОШЊАЧКОГ ЛИДЕРА: Изетбеговић показао какве су му праве намере према Србији!

Novi Pazar
Нови Пазар / Извор: Фото: СД/Илустрација

Бакир Изетбеговић рекао је да раније није долазио у тај град због политичких сукоба меду Бошњацима Санџака и да није хтео додатно да закомпликује ствари, а да је сада прави момент за посету. Познаваоци прилика у Новом Пазару окарактерисали су ову изјаву, те присуство представника највећих бошњачких странака из тог града на састанку у БНВ као приближавање меду Бошњацима Санџака.

- СДА је израстао у најважнију странку Бошњака на Балкану, а Бошњаци су постали политички фактор без којег нико не може правити никакве калкулације и доносити одлуке за будућност на Балкану - казао је Изетбеговић.