Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НЕИЗВЕСНОСТ ИЗБОРА У МАКЕДОНИЈИ: И Груевски и Заев прогласили победу (ФОТО)

11.12.2016. 21:59 17:08
Izbori u Makeodoniji
Избори у Макеодонији / Извор: Реутерс

Први прелиминарни резултати избора у Македонији

21.59 - Први прелиминарни резултати

Према првим прелиминарним резултатима данашњих парламентарних избора у Македонији, које је навела Државна изборна комисија, владајућа ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског води за пет одсто гласова у односу на опозициону СДСМ Зорана Заева. На основу обрађених 163.291 гласачког листића, ВМРО-ДПМНЕ је освојила 41,21 одсто, а СДСМ 35,45 одсто бирачког тела.

Штаб ВМРО ДПМНЕ прогласио је победу!

Владајући ВМРО-ДПМНЕ Груевског прогласио победу у Македонији

Портпарол Иво Котески је у штабу ВМРО-ДПМНЕ рекао да је то 10. победа те странке.

- Победили смо са 10:0. Данас се догодила 10. пут по реду победа ВМРО-ДПМНЕ - рекао је Котески и навео да је разлика у гласовима 20.000.

Nikola Gruevski
Никола Груевски / Извор: Профимедиа

22.55 - СДСМ прогласио победу у већим градовима!

Портпарол опозиционе СДСМ Петар Шилегов прогласио је вечерас изборну победу те странке у свим већим градовима.

- Велика победа у Скопљу, победа у Битољу, Куманову, Струмици, Струги, Кавадарцима, Гостивару, Дебру... Све то говори да је на видику велика победа грађана Македонији - рекао је Шилегов у изборном штабу СДСМ, оценивши да режим лидера владајуће ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског постаје прошлост.

ШТА СУ ОДЛУЧИЛИ ГРАЂАНИ ЗНАЋЕ СЕ ТАЧНО У ПОНОЋ: У Македонији се броје гласови

Међутим, у изборним штабовима две водеће партије у Македонији, владајуће ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског и опозиционе СДСМ Зорана Заева, нема еуфорије, а први прелиминарни резултати показују да је актуелна владајућа странка у вођству пред најутицајнијом опозиционом.

Zoran Zaev
Зоран Заев / Извор: Профимедиа

Заев је новинарима раније данас рекао да је спреман да се повуче из политике ако СДСМ изгуби на овим изборима.

И даље најважнија политичка партија Албанаца је ДУИ Алија Ахметија, а у штабу те странке у Тетову влада оптимизам. Они очекују понављање изборног успеха из 2014. када су освојили 19 посланичких места у македонском Собрању.

Опозициони СДСМ прогласио победу у свим већим градовима Македоније

23.34 -Нова албанска партија БЕСА води у односу на ДУИ и ДПА

Највеће изненађење данашњих ванредних парламентарних избора у Македонији је албанска партија БЕСА.

Makedonija
Македонија / Извор: Реутерс

Према првим прелеминарним резултатима Државне изборне комисије, БЕСА је освојила 7,23 а до сада највећа албанска партија ДУИ Алија Ахметија 6,66 одсто гласова.

Досадашња другопозиционирана ДПА Мендуха Тачија је, према истим резултатима, освојила тек 3,16 одгто бирачког тела.

БЕСА је нова политичка партија Албанаца у Македонији о којој се прича да је мало више повезана са религијом и Турском, односно да има велику подршку турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

23.57 - Велика неизвесност у штабовима ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ

Два највећа ривала ванредних парламентарних избора у Македонији, владајућа ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског и опозициона СДСМ Зорана Заева, прогласиле су вечерас победу, што потврђује да су ово најнеизвеснији избори у последњих 10 година.

Додуше, ВМРО-ДПМНЕ је победу прогласио у целој Македонији, а СДСМ у свим већим градовима.

Према прелиминарним резултатима Државна изборне комисије, објављеним на основу 70,89 одсто пребројаних бирачких места, ВМРО ДПМНЕ је освојила 39,52 одсто, СДСМ 36,22 одсто, ДУИ 7,12 одсто, БЕСА 4,42 одсто, Алијанса за Албанце 2,84, PPA 2,62 одсто гласова бирачког тела.

00.24 - Заев прогласио победу СДСМ

И опозициона СДСМ Зорана Заева прогласила је победу на ванредним парламентарним изборима у Македонији, а лидер странке је симпатизерима испред зграде владе поручио да та странка има један мандате више од ВМРО-ДПМНЕ.

Заев прогласио победу СДСМ на изборима у Македонији

Zoran Zaev
Зоран Заев / Извор: Реутерс

Цео врх Социјалдемократског савеза изашао је вечерас испред Владе Македоније, а Заев је објаснио да су ту дошли да прославе победу, јер су ту трајале и њихове борбе.

- СДСМ је победио режим, режим је пао и сада треба славити живот - рекао је Заев и додао да се клања свим грађанима Македоније који су допринели победи СДСМ.

Он је казао да грађани још нису ни свесни да је СДСМ победио.

01.11 - Ахмети: Љут сам, Албанци су изгубили мандате

Лидер албанске Демократске уније за интеграције (ДУИ) Али Ахмети с љутњом је синоћ констатовао да су Албанци изгубили мандате на ванредним парламентарним изборима у Македонији.

Ахмети је подсетио да је апеловао на гласаче да не расипају гласове и не дају их мањим странкама, већ да се држе заједно да, како је рекао, победи ДУИ, а да не изгубе Албанци, пренела је МИА.

- С љутњом кажем да су Албанци изгубили мандате. ДУИ је победио на изборима, али мене је интересовало да у првом реду победе Албанци, и не радује ме победа ДУИ - рекао је Ахмети на конференцији за новинаре у Тетову.