Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

РАЗРАЂЕНА МИЛОВА КРИМИ ШЕМА: Парама од кокаина прво се подмире високи функционери, а онда све перу кроз спортске клубове

14.09.2021. 08:46
Пише:
Србија Данас/Курир
Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа/илустрација

Овако све функционише

Иако истрага афере "банана" тек треба да утврди токове прљавог новца, стручњаци готово са сигурношћу тврде да он завршава управо у рукама појединих високих политичких функционера у Црној Гори, али и у џеповима спортских челника и клубова.

СПРЕМА СЕ ВЕЛИКА АКЦИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ Мило Ђукановић пред рушењем, ФБИ шаље специјалне агенте?!

СПРЕМА СЕ ВЕЛИКА АКЦИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ Мило Ђукановић пред рушењем, ФБИ шаље специјалне агенте?!

"КОЛИНДА ЈЕ ДРЖАЛА ЊЕГОВУ ИКОНУ НА ЗИДУ" Милановић открио шта мисли о патријарху Порфирију и одласку у Јасеновац

"КОЛИНДА ЈЕ ДРЖАЛА ЊЕГОВУ ИКОНУ НА ЗИДУ" Милановић открио шта мисли о патријарху Порфирију и одласку у Јасеновац

ОД ДАНАС НА СНАЗИ НОВИ РЕЖИМ УЛАСКА У ЦРНУ ГОРУ: ПЦР тест уз посебне услове, а ево ко је изузет од строжих правила

ОД ДАНАС НА СНАЗИ НОВИ РЕЖИМ УЛАСКА У ЦРНУ ГОРУ: ПЦР тест уз посебне услове, а ево ко је изузет од строжих правила

Новац од шверца кокаина, који, према тврдњама познавалаца тамошњих прилика и црногорских функционера, аминује и омогућава црногорски председник Мило Ђукановић, по свој прилици завршава махом у рукама тамошњих функционера и за финансирање истог тог режима, али и појединих спортских клубова!

Последња афера која је увезала црногорског председника са шверцом кокаина је недавно хапшење Будимира Крстовића (66), званог Будо Банана, и његове ћерке Марине Крстовић (27), због сумње да су умешани у шверц 1,4 тоне кокаина који је пронађен у складишту њихове фирме у Зети (фирма за увоз, која воћем снабдева готово све велике трговинске ланце, како у Црној Гори, тако и у Србији). Без сумње, стручњаци су сагласни да ова шема не може да се изводи без аминовања самог врха власти, а управо првог човека Црне Горе повезују са тим мутним пословима већ деценијама.

Истовремено, и појединци из света спорта не крију везе с људима из овог миљеа, а неки их чак и јавно бране! Тако је бивши тренер кошаркашког клуба Партизан Душко Вујошевић пре неколико дана отворено стао у одбрану свог кума Будимира Крстовића и поручио да је сигуран да Буда Банана и његова породица немају никакве везе са било каквим шверцом, те упозорио политичаре и јавност да "не суде пре суђења".

Иако истрага тек треба да утврди токове овог прљавог новца, стручњаци готово са сигурношћу тврде да он, по свему судећи, завршава управо у рукама појединих високих политичких функционера - односно да се њиме практично финансира режим Мила Ђукановића - али и у џеповима спортских челника и клубова.

Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Фото: Profimedia/Shutterstock

- Новац од шверца у Црној Гори - својевремено дувана а сада кокаина - најпре је ишао за финансирање саме државе, односно њених високих функционера, а како је и спорт у неку руку промоција државе, и то врло значајна, није уопште искључено да је ишао и у спорт. Сви у том ланцу су се енормно обогатили, од политичара, преко спортиста, до криминалаца - конкретан је Љубан Каран, официр Контраобавештајне службе и потпуковник у пензији. Подсећа и да је својевремено бивши амбасадор САД у Србији и Црној Гори Вилијем Монтгомери отворено рекао да је Запад допуштао кријумчарима дувана да оперишу из Црне Горе како би тадашња влада те земље могла да се финансира.

- Јасно је да се то могло организовати једино преко државе која се тада толико повезала с мафијом да је тај загрљај опстао до данас. Обавештајне службе које су им омогућиле шверц дувана су их повезале са озбиљном мафијом. Тако је тај такозвани лаки шверц отишао у дубоку илегалу и прешао на много профитабилније, кокаин - казао је Каран.

Истог је мишљења и декан Факултета за студије безбедности Едуконс Мирослав Бјеговић.

- Ретко коју државу као ЦГ финансирају банане, као главна привредна делатност државе, у којој је увоз банана дупло већи по глави становника од свих осталих европских земаља. Јасно је да овај прљави нарко-бизнис не може функционисати, уназад 20 година, без подршке главне политичке опције ДПС и њеног председника, чији су челни људи највиши функционери у безбедносним службама, правосуђу, судству и царини, а који омогућавају организовано спровођење овог криминалног посла управо преко которског клана, који су и створили - наводи Бјеговић.

Кокаински кеш, каже, легализују се првенствено кроз изградњу и куповину некретнина на приморју, као и у већим градовима Србије, улагањем у спортске клубове и коцкарнице.

И Италијани га гањали због мафијашког удруживања

Љубан Каран подсетио је да је Мило Ђукановић годинама био на мети италијанског тужилаштва због шверца цигарета.

- Од 2000. до 2010. била је актуелна афера у Италији због шверца цигарета Мила и његове екипе. Но, иако су докази били јаки, они су ослобођени. Верујем да је Запад умешао руке и да га је спасао - казао је Каран.

Ради подсећања, дирекција италијанског тужилаштва за борбу против мафије из Барија затражила је 2009. затварање случаја против тада црногорског премијера Мила Ђукановића, који је у Италији био осумњичен за мафијашко удруживање и међународни шверц цигарета. Истрага о овом случају почела је 1999. над 15 особа из Италије и Црне Горе.